Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

LUT export plug-in, het verhaal erachter

dinsdag 23 oktober 2018, 20:40 door | 4.996x gelezen | 0 reacties

In de serie van "Het verhaal achter een plug-in", vertelt John Ellis over zijn Export LUT plug-in. Een mooi verhaal over hoe iets totaal onverwachts ontstaat.

Naast de genoemde Export LUT plug-in heeft hij nog veel meer zeer interessante plug-ins in de aanbieding. Zijn website het bezoeken zeker waard.

John's verhaal


Mijn meest populaire plug-in is Export LUT, waarmee fotografen de kleur en tint van hun video's kunnen aanpassen met Lightroom. Alleen YouTube heeft al 30 tutorials over hoe je de plug-in kunt gebruiken.

LUT Export

Mijn andere plug-ins zijn allemaal gemotiveerd door iets dat ik wilde voor mijn persoonlijk gebruik, maar Lightroom ontbeerde. Ik maak geen video's, dus hoe kwam ik terecht bij Export LUT?

Ik lever een actieve bijdrage aan de Lightroom-forums van Adobe en eind 2014 vroegen een paar mensen naar de mogelijkheid om LUT's te maken op basis van Lightroom-presets. Ik had geen idee wat een "LUT" was, dus ik las mij daar over in en antwoordde dat, hoewel het betrekkelijk eenvoudig zou zijn, ik me af vroeg hoe nuttig het zou zijn. Oeps - bleek dat het juist erg handig is.

Een 3D LUT (three-dimensional lookup table / driedimensionale opzoektabel) is een de facto industrie standaard manier voor het manipuleren van kleur en toon in video's en afbeeldingen, vergelijkbaar met Lightroom-presets.

LUT's worden het meest gebruikt bij videobewerking, hoewel ook steeds meer beeldbewerkingstools het beginnen te ondersteunen - Photoshop, Luminar en recent Adobe Camera Raw en Lightroom Classic 7.3 (maar niet volledig).

LUT's zijn een populaire manier geworden om kleur- en tooneffecten te delen tussen gebruikers en hulpmiddelen Er zijn duizenden beschikbaar om te downloaden.

Met Export LUT kan een fotograaf LUT's maken met behulp van Lightroom. De fotograaf exporteert een frame uit een video-editor, importeert deze in Lightroom, maakt in de Ontwikkel module aanpassingen, exporteert die aanpassingen als een LUT en past vervolgens de LUT toe op de video.


What Is A LUT? Explained with Cats. from Ground Control


Dat lijkt veel werk, maar heel veel fotografen vinden het veel gemakkelijker dan de ingebouwde kleurcorrectietools te gebruiken voor video-editors. Die editors - Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro X, Davinci Resolve - hebben geavanceerde tools voor "kleurbeoordeling" ontworpen voor studioproducties met een of meer professionals die gespecialiseerd zijn in kleurcorrectie. Deze tools zijn veel moeilijker in gebruik dan de Lightroom's Ontwikkel module.

Naarmate de hoogwaardige videomogelijkheden van spiegelreflex camera's zijn toegenomen, maken steeds meer fotografen video's en foto's voor hun klanten en worden films geproduceerd door individuen en kleine teams zonder professionele sorteermachines voor kleuren.

Een typische Export LUT-gebruiker is een trouwfotogra(a)f(e) die wil dat zijn/haar video's hetzelfde aangepaste uiterlijk hebben als zijn/haar foto's. Hij/zij weet Lightroom snel en efficiŽnt te gebruiken om die look te krijgen.

Meer mensen beginnen te vragen hoe ze LUTs in Lightroom kunnen gebruiken, dus zes maanden geleden heb ik de compagnon Apply LUT plugin uitgebracht.

Interessant is dat, hoewel het verzoek om deze ​​functie veel meer stemmen heeft dan het verzoek om LUT's aan te maken, de verkoop van Apply LUT veel langzamer verloopt.

Onlangs introduceerde Lightroom Classic 7.3 "verbeterde profielen", die LUT's kunnen bevatten. Jammer genoeg moet je Camera Raw gebruiken om een ​​LUT-profiel te maken, en, vreemd genoeg, verwaarloost Adobe de kans om de industriestandaard video kleurruimte Rec 709 op te nemen, gebruikt door de meeste beschikbare LUT's en video-editors.

Gedreven door intellectuele nieuwsgierigheid in plaats van behoefte, implementeerde ik de eerste versie van de Export LUT in ongeveer een maand aan parttime inspanningen. Ik doe bijna geen marketing voor mijn plug-ins anders dan door een paar links op de forums plaatsen, en de verkopen waren traag gedurende de eerste 18 maanden:

Clip image001

Mixing Light, een website die cursussen over videokleurcorrectie verzorgde, deed al vroeg een geweldige blogpost over Export LUT. Maar het was pas toen een aantal tutorials op YouTube verschenen in 2016 dat de verkoop begon aan te trekken.

In de twee jaar daarna zijn er nu 30 video's in het Engels, Frans, Spaans, Portugees, Vietnamees, Indonesisch en Thais verschenen met meer dan 275.000 views.

Zoals bij elk softwareproduct was de core-engineering slechts een klein deel van de totale inspanning. Ik heb veel meer tijd besteed aan klantenondersteuning, het opsporen van ICC-kleurprofielen, het aanpassen van de opties, het werken aan vervelende bugs in Lightroom, ExifTool, Mac en Windows, en het praten met mijn accountant over de vraag of software downloads belastbaar zijn in CaliforniŽ (zijn ze niet).

Nawoord


Niet velen zullen John kennen, maar hij heeft geweldig veel kennis van Lightroom, software ontwikkeling in het algemeen en van Lightroom plug-ins specifiek. Wanneer een plug-in schrijver problemen heeft tijdens het schrijven van een plug-in en een berichtje plaats op het SDK forum, dan is het John die vaak dezelfde dag of nog sneller antwoordt.

Bekijk ook zijn andere plug-ins, want sommigen zijn pareltjes. Daarnaast is John een succesvolle ondernemer die meerdere start-ups heeft opgezet, zie zijn LinkedIn profiel.

Vervolg


De volgende blog gaat over een nieuwe plug-in die binnenkort op de markt komt.

Achtergrond informatie


Meer informatie kun je vinden via de volgende links.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.137 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord