Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Wat zijn Lightroom plug-ins en wat heb je eraan?

donderdag 8 oktober 2020, 20:02 door | 4.537x gelezen | 4 reacties

Lightroom plug-ins. Wat zijn dat? Welke zijn er? Waarom zou je ze gebruiken? Wat kosten ze? Waar kun je ze krijgen. Dit zijn de vragen die in deze blog behandeld worden.

Engine

Foto van Garett Mizunaka on Unsplash


Wat zijn plug-ins?


Plug-ins zijn stukjes externe software die nieuwe functionaliteiten toevoegen aan Lightroom. Dat kan heel handig zijn, omdat Adobe niet altijd alles ontwikkelt wat wij graag willen zien. Externe partijen kunnen daarom plug-ins maken.

Waarom zou je ze gebruiken?


Omdat ze nieuwe functionaliteit toevoegen aan Lightroom, waardoor je dingen kunt die Lightroom niet levert. Hierdoor bespaar je veel tijd en/of handwerk.

Andere plug-ins automatiseren handmatige taken wat de de kwaliteit verhoogd en de kans op menselijke fouten afneemt. Ze ondersteunen of optimaliseren jouw workflow.

En uiteindelijk geldt: tijd is geld en kwaliteit geeft tevreden klanten.

Voorbeeld
Afgelopen maand werd ik gebeld of ik een plug-in wilde maken. Dit bedrijf kreeg heel veel foto's van producten. Deze foto's werden aangeleverd in een hoofdmap per product en daarbinnen mappen per type.

De klant wilde dat alle foto's automatisch als trefwoord het type kregen. Natuurlijk kun je dit met de hand doen. Selecteer een map, selecteer alle foto's en type in het trefwoord. Maar als het om heel veel producten gaat met ieder verschillende types, dan is dat ťn heel veel werk ťn ook foutgevoelig.

Welke plug-ins zijn er?


Enorm veel. Maar als we op de Adobe Lightroom website kijken dan zien we een aantal categorieŽn plug-ins.

De onderstaande categorie-indeling heb ik overgenomen van de Adobe support website:

 • Plug-ins voor exporteren
  Met deze plug-ins kun je de Lightroom-exportinterface gebruiken om afbeeldingen te verzenden naar bepaalde websites waar je online foto's kunt delen, naar bijvoorbeeld sociale netwerksites zoals Facebook of zelfs naar andere toepassingen, waarbij je bijvoorbeeld een foto direct per e-mail kunt versturen via je Gmail-account.


 • Plug-ins voor publicatie
  Met de plug-ins voor publicatie kun je afbeeldingen uploaden naar websites voor het online delen van foto's, zoals Flickrģ en Facebook, en wel meteen vanuit de Lightroom-bibliotheek. Blijf steeds op de hoogte van nieuwe plug-ins voor publicatie.

 • WebgalerieŽn
  De vele verbluffende sjablonen en stijlen zijn beschikbaar als plug-ins en breiden het aantal van en de variatie in HTML- en Adobe Flashģ Player-compatibele web galerieŽn uit, die u in de Lightroom Web-module kunt creŽren.

 • Plug-ins voor workflows
  Werk je fotografietaken eenvoudiger en sneller af met plug-ins voor gespecialiseerde taken en specifieke stappen in uw workflow.


Andere categorieŽn zijn:

 • Plug-ins voor beeldbewerking
  Dit zijn plug-ins die de foto bewerken. Het kan gaan om bijvoorbeeld het transparant maken van de achtergrond of om externe fotobewerkingssoftware.

  Voorbeelden hiervan zijn:

  ImageMagick
  ImageMagick is een verzameling software programma's / bibliotheek waarmee je allerlei bewerkingen kunt loslaten op ťťn of meerdere foto's.

  In mijn volgende blog wil ik het hebben over de combinatie van Lightroom en ImageMagick.

  Timothy Armes van Photographers-Toolbox.com, zie de volgende paragraaf, en ondergetekende maken hier veelvuldig gebruik van.

  Nik Collection

  On1 plug-in voor Lightroom

  Skylum Luminar plug-in

 • Plug-ins voor importeren
  De "Photo list importer" is een voorbeeld hiervan. Op basis van een een lijstje met bestandsnamen, zoekt deze plug-in alle foto's in jouw catalogus en verzamelt deze in een verzameling".

 • Plug-ins voor metadata
  Deze categorie bevat plug-ins voor het toevoegen van GPS informatie, van trefwoorden, voor het vertalen van trefwoorden, titels en beschrijvingen naar een andere taal, voor het controleren of je de essentiŽle metadata hebt ingevuld, voor het zoeken en vervangen van trefwoorden, enzovoorts.

 • Plug-ins voor allerlei klusjes
  In deze categorie vallen alle overige plug-ins. Echter onderschat deze verzameling niet, want ze kunnen je enorm helpen en veel tijd besparen.


Let op: de lijst op de Adobe website is maar een hele kleine greep uit alle plug-ins die er zijn.

Marketplace LightroomStatistics

Marktplaats, foto van nrd on Unsplash

Waar kun je ze vinden?


In deze paragraaf geef ik een overzicht van plaatsen waar je plug-ins kunt vinden. Verder noem ik een paar personen die veel betekend hebben voor de ontwikkeling van plug-ins.

Schrijvers en marktplaatsen van plug-ins

 • Jeffrey Friedl's Blog
  Dit is een van de eerste en beste plug-in ontwikkelaars. Naast veel plug-ins voor het exporteren naar specifieke foto websites heeft hij ook veel handige plug-ins voor allerlei andere zaken.

 • John Ellis
  Schrijver van prachtige plug-ins en een specialist in het ontwikkelen daarvan. Ook is hij een steun en toeverlaat op het Adobe Lightroom forum voor plug-in ontwikkelaars.

 • Timothy Armes - Photographers-Toolbox.com
  Timothy heeft de plug-in marktplaats Photographers-Toolbox.com website opgezet.

  Een echte aanrader voor het vinden van zeer bruikbare plug-ins.

  Hierop vind je de plug-ins van hem, Johns Beardsworth en Matt Dawson. Ook staan hier 11 plug-ins die door mij geschreven zijn.

 • Capture Monkey
  Deze website bevat ook enkele zeer interessant plug-ins, waarbij de Fader mijn inziens de mooiste is.

 • AlloyPhoto
  Dit is een plug-in schrijver met veel export plug-ins naar allerlei foto websites, naar cloud storage platformen zoals Dropbox, Box en naar afdrukcentrales.

 • LightroomStatistics
  Ondergetekende heeft inmiddels 11 plug-ins gepubliceerd op de Photographers-Toolbox.com website.

  Daarnaast heb ik inmiddels meer dan 10 maatwerk plug-ins geschreven in opdracht.


Artikelen over plug-insWat kost dat?


Als goed Nederlander wil je natuurlijk wel weten: 'hoe duur is het?'. De plug-ins van Jeffrey Friedl kosten 'wat de gek ervoor geeft'.

De meeste andere plug-ins kosten tussen de 5 en 10 euro, met een uitschieter naar boven voor hele speciale of specialistiche plug-ins. Veel fotostock websites leveren gratis Lightroom plug-ins om foto's te kunnen uploaden naar hun site.

Maatwerk


Soms is jouw behoefte niet gedekt door een bestaande plug-in. Dan kun je een plug-in speciaal voor je laten maken. Meerdere van de bovengenoemde ontwikkelaars bieden maakwerk ontwikkeling aan.

Let op: hieraan zijn veel hogere kosten verbonden. Immers de plug-in ontwikkelaar zal zijn/haar uurtarief rekenen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

4 reacties

 1. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:00  | reageer

  en Topaz plugins dan?

 2. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:06  | reageer

  John Ellis -> Error establishing a database connection

 3. Lightroomstatistics
  Profiel  Lightroomstatistics schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 15:54  | reageer

  Jan, mooie aanvulling.

  Blijkbaar ligt de website John Ellis er op dit moment eruit.

 4. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 17:16  | reageer

  website Ellis is weer bereikbaar

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord