Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Kruyskamp

Nieuw e-magazine over fotografie: Inspired Eye

vrijdag 5 april 2013, 20:54 door | 7.015x gelezen | 5 reacties

Inspired Eye is een nieuw, Engelstalig fototijdschrift. Niet op papier, maar online. Het eerste nummer is gratis te downloaden, daarna kan je kiezen voor een abonnement van 20 dollar per jaar. Je ontvangt dan zes edities.

De makers van Inspired Eye, Don Springer en Olivier Duong, noemen het een magazine 'door fotografen voor fotografen'. Zo'n kreet is een beetje marketing hoepla, maar het draait in de eerste editie wel vooral om fotografen en hun artistieke visie, en niet om fotogereedschap.

InspiredEye screen1

Wie van straatfotografie in klassiek zwart-wit houdt - zoals ondergetekende -, komt bij Inspired Eye goed aan zijn trekken. Zo bevat de eerste editie een interview met fotograaf Rinzi Ruiz, die in zijn straatfoto's vooral werkt met contrasten van licht en schaduw.

Olivier Duong toont zelf een serie zwart-wit foto's van het dagelijks leven op Haïti. Ook valt er te genieten van prachtige straatmomenten vastgelegd door fotograaf Tetsuo Suzuki, naast een interview met deze Japanner.

De makers van Inspired Eye beloven in de volgende edities vooral interviews (ook in audio), een vaste rubriek over straatfotografie (In the Streets with Streetshooter) en portfolio's van lezers. En -blijkbaar onontkoombaar- toch ook artikelen over apparatuur, al wordt beloofd dat dit een ondergeschikte rol blijft spelen.

Een e-magazine heeft een aantal voordelen in vergelijking met print. Bij de artikelen van Inspired Eye vind je bijvoorbeeld directe linkjes naar de websites en Flickr of Tumblr profielen van de fotografen. Voor de Haïti-serie is bijpassend geluid beschikbaar.

Ook biedt Inspired Eye op straatfotografie gerichte presets aan voor Nik en Lightroom via een aparte website: Street Presets. Verder is aan het magazine een forum gekoppeld, waar lezers over straatfotografie met elkaar in discussie kunnen gaan.

InspiredEye screen2

Maar, het online formaat is tegelijkertijd een beperking: je moet als lezer wel in staat zijn wat langere teksten vanaf een beeldscherm te lezen. Niet iedereen vindt dat prettig, en ik ben eerlijk gezegd een van die mensen. Ook nu betrapte ik mijzelf op het vooral plaatjes kijken, en de teksten slechts vluchtig scannen op mogelijk interessante stukjes.

Wie echter geen moeite heeft met het lezen vanaf een computer of tablet, en liefhebber is van het genre straatfotografie, vindt bij Inspired Eye veel inspirerende foto's en verhalen. Het eerste nummer kan via de website worden aangevraagd; per email ontvang je vervolgens de downloadlink voor het pdf-bestand.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

5 reacties

 1. Erik
  Profiel Erik schreef op zaterdag 6 april 2013 om 13:57  | reageer

  Interessant formaat. Bedankt voor de tip!

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 6 april 2013 om 17:01  | reageer

  Klinkt interessant, een fotoblad met hopelijk wat minder gear-review-flauwekul. Waar ik in je review en op de site niet helemaal uitkom: is dit blad gericht op straatfotografie, of ook breder?

 3. Robert
  Profiel Robert schreef op zaterdag 6 april 2013 om 18:26  | reageer

  @ErikvR: De makers spreken zich daar niet echt over uit. Wellicht willen zij zichzelf niet in een hokje (laten) plaatsen.

  In de eerste editie gaat ruim de helft van de verhalen over straatfotografie, de andere artikelen zijn er min of meer aan gerelateerd, meer documentaire dan "straat". En de aan het magazine gelinkte site met presets heet niet voor niks Street Presets. De nadruk ligt dus zeker op straatfotografie.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 6 april 2013 om 20:00  | reageer

  Ben benieuwd, heb het eerste nummer uiteraard aangevraagd. Ziet er goed uit, hopelijk gaan ze wel wat breder. Ik heb niks tegen straatfotografie, integendeel, maar variatie is goed voor de inspiratie.

 5. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 6 april 2013 om 22:30  | reageer

  Ik hou enorm van tijdschriften met deze insteek: gear is slechts een gereedschap, het gaat om wat voor foto's je daar mee maakt. Hoezeer Focus etc zich op apparatuur en de techniek richten is echt bedroevend. Wat dat betreft is Shutr magazine ook een verademing.
  Bedankt voor de tip!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Magazines

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord