Tot 28 februari een gratis 30x45 dibond afdruk bij een jaarlidmaatschap op Photofacts Academy. Ontdek hoe.
Elja Trum

Nieuwe fotografie tijdschriften in de schappen

vrijdag 23 december 2011, 23:07 door | 11,108x gelezen | 18 reacties

Deze maand zijn er twee nieuwe tijdschriften voor fotografen verschenen; RAW en Digi Foto Starter. Het is grappig dat de makers van Digi Foto Pro zich nu in de beginnersmarkt gaat begeven terwijl de makers van Zoom.nl met RAW juist meer de professionals opzoeken.

RAW Fotomagazine


RAW Fotomagazine is een luxeues kwartaalmagazine voor fotografen en beeldliefhebbers. Zoals ze het zelf zeggen op de covers 196 pagina's inspiratie. Het magazine is gevuld met inspirerende foto's en interviews met fotografen. Met de ruimte voor beeld wil RAW magazine zich onderscheiden van de andere bladen. Ook willen ze een verbinding leggen tussen de professionele amateur en de professionele fotograaf.

RAW Magazine kost 12,95 per uitgave. De eerste uitgave is te bestellen voor 8,95 euro. Een abonnement kost 44,90 euro (voor 4 uitgaven) en is nu tijdelijk met 50 procent korting aan te schaffen.

Ik heb het magazine nog niet in het echt gezien, maar op zich klinkt het wel prima.
De prijs is wellicht wel wat aan de hoge kant.

Raw Magazine en Digifoto Starter

Digifoto Starter


Digifoto Starter richt zich dus juist op de beginnende fotograaf en begeeft zich daarmee meer in het vaarwater van Zoom.nl. Het bestaat behalve uit het magazine ook uit een website met daarop ook fotografienieuws en artikelen.

Van Digifoto Starter heb ik een exemplaar van de uitgever ontvangen. De Digitfoto Pro heb ik hier ook liggen, dus kon ik de bladen een beetje met elkaar vergelijken. Beide bladen zijn in elk geval even dik (138 pagina's) en gemaakt met hetzelfde papier.

Wanneer je de magazines naast elkaar legt zie je inderdaad wel een verschil in het soort artikelen en ook de apparatuur die besproken wordt. In Starter vind je voor mijn gevoel (ik heb ze het blad niet van voor tot achter doorgenomen) meer praktische fotografie tips terwijl het bij de Pro ook meer over het gevoel bij en verhaal achter de foto gaat.


Ook Digifoto Starter verschijnt ieder kwartaal en kost 4,95.
Een abonnement kost 17,50 euro per jaar.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, portret- en flitsfotografie.

18 reacties

 1. gast schreef op zaterdag 24 december 2011 om 12:17

  ZOOM gaat het moeilijk krijgen: een tijdschrift vol herhalingen, een gallery vol kiekjes, een waardeloos puntensyteem, ...

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 24 december 2011 om 12:38

  @ gast: tja, voor elke doelgroep is er wat. ZOOM is ook niet bepaald mijn favoriet...

  Dat RAW ziet er goed uit op zich. Ben benieuwd hoe deze markt zich gaat ontwikkelen nu er op beide levels concurrentie is!

 3. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 24 december 2011 om 13:14

  Ik heb RAW los in de winkel gekocht (voor 9,95 - kennelijk heeft uitgever IDG er graag een euro voor over om je adres via online bestelling in zijn bestand te krijgen).

  Mooi blad, en gelukkig vooral aandacht voor foto's en fotografen, en niet - zoals de meeste fotobladen - gevuld met technische praat.

  Maar 12,95 euro is naar mijn idee te prijzig. Ik snap dat kwaliteit qua papier en inhoud zijn prijs heeft, maar het verschil met Focus (5,90) en DigiFoto Pro (4,95) is gewoon te groot. Ik zou RAW niet snel nog een keer kopen, tenzij er echt een verhaal in staat dat ik beslist niet wil missen.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 24 december 2011 om 13:38

  Overbodig in de tijdschriftvakken. De markt is al lange tijd verzadigd met magazines vol met oud nieuws.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Magazines

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.613 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.613 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.