Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nieuwe fotografie tijdschriften in de schappen

vrijdag 23 december 2011, 23:07 door | 16.045x gelezen | 18 reacties

Deze maand zijn er twee nieuwe tijdschriften voor fotografen verschenen; RAW en Digi Foto Starter. Het is grappig dat de makers van Digi Foto Pro zich nu in de beginnersmarkt gaat begeven terwijl de makers van Zoom.nl met RAW juist meer de professionals opzoeken.

RAW Fotomagazine


RAW Fotomagazine is een luxeues kwartaalmagazine voor fotografen en beeldliefhebbers. Zoals ze het zelf zeggen op de covers 196 pagina's inspiratie. Het magazine is gevuld met inspirerende foto's en interviews met fotografen. Met de ruimte voor beeld wil RAW magazine zich onderscheiden van de andere bladen. Ook willen ze een verbinding leggen tussen de professionele amateur en de professionele fotograaf.

RAW Magazine kost 12,95 per uitgave. De eerste uitgave is te bestellen voor 8,95 euro. Een abonnement kost 44,90 euro (voor 4 uitgaven) en is nu tijdelijk met 50 procent korting aan te schaffen.

Ik heb het magazine nog niet in het echt gezien, maar op zich klinkt het wel prima.
De prijs is wellicht wel wat aan de hoge kant.

Raw Magazine en Digifoto Starter

Digifoto Starter


Digifoto Starter richt zich dus juist op de beginnende fotograaf en begeeft zich daarmee meer in het vaarwater van Zoom.nl. Het bestaat behalve uit het magazine ook uit een website met daarop ook fotografienieuws en artikelen.

Van Digifoto Starter heb ik een exemplaar van de uitgever ontvangen. De Digitfoto Pro heb ik hier ook liggen, dus kon ik de bladen een beetje met elkaar vergelijken. Beide bladen zijn in elk geval even dik (138 pagina's) en gemaakt met hetzelfde papier.

Wanneer je de magazines naast elkaar legt zie je inderdaad wel een verschil in het soort artikelen en ook de apparatuur die besproken wordt. In Starter vind je voor mijn gevoel (ik heb ze het blad niet van voor tot achter doorgenomen) meer praktische fotografie tips terwijl het bij de Pro ook meer over het gevoel bij en verhaal achter de foto gaat.

Ook Digifoto Starter verschijnt ieder kwartaal en kost 4,95.
Een abonnement kost 17,50 euro per jaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. gast schreef op zaterdag 24 december 2011 om 12:17  | reageer

  ZOOM gaat het moeilijk krijgen: een tijdschrift vol herhalingen, een gallery vol kiekjes, een waardeloos puntensyteem, ...

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 24 december 2011 om 12:38  | reageer

  @ gast: tja, voor elke doelgroep is er wat. ZOOM is ook niet bepaald mijn favoriet...

  Dat RAW ziet er goed uit op zich. Ben benieuwd hoe deze markt zich gaat ontwikkelen nu er op beide levels concurrentie is!

 3. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 24 december 2011 om 13:14  | reageer

  Ik heb RAW los in de winkel gekocht (voor 9,95 - kennelijk heeft uitgever IDG er graag een euro voor over om je adres via online bestelling in zijn bestand te krijgen).

  Mooi blad, en gelukkig vooral aandacht voor foto's en fotografen, en niet - zoals de meeste fotobladen - gevuld met technische praat.

  Maar 12,95 euro is naar mijn idee te prijzig. Ik snap dat kwaliteit qua papier en inhoud zijn prijs heeft, maar het verschil met Focus (5,90) en DigiFoto Pro (4,95) is gewoon te groot. Ik zou RAW niet snel nog een keer kopen, tenzij er echt een verhaal in staat dat ik beslist niet wil missen.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 24 december 2011 om 13:38  | reageer

  Overbodig in de tijdschriftvakken. De markt is al lange tijd verzadigd met magazines vol met oud nieuws.

 5. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 24 december 2011 om 14:01  | reageer

  Rbrt, ik heb net een maand geleden een abonnement genomen op Focus, nadat ik een los nummer had gekocht dat me wel beviel. Nu valt me helaas toch op dat er zoals jij schrijft erg veel technische praat in staat. Dat is nuttig, maar als je al een camera hebt die je goed bevalt en die je goed kent, dan hoef je niet meer elke maand allerlei reviews en technische uitleg te lezen. Ik ben wat dat betreft benieuwd naar RAW.

 6. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 24 december 2011 om 16:10  | reageer

  @Bram: exact, daarom heb ik zelf geen abonnement op een fotoblad. Ik ben geen "gear freak" en de enkele keer dat ik in de markt ben voor bijvoorbeeld een nieuwe camera, wend ik mij voor info en reviews wel tot het web.

  In die zin voegt RAW zeker iets toe, door vooral te kiezen voor portfolio's in plaats van nieuws. En het biedt fotografen een mooi, nieuw podium om hun fotowerk te laten zien.

  Neemt niet weg dat ik bijna 13 euro te duur vind, want afhankelijk van je persoonlijke, fotografische interesse zullen niet alle portfolio's je aanspreken. Maar wellicht redeneer ik te veel vanuit mijn eigen, wat bescheiden budget.

 7. MaGi
  Profiel MaGi schreef op zaterdag 24 december 2011 om 19:15  | reageer

  Het idee van een echt fotoblad met de nadruk op foto's in plaats van techniek spreekt mij wel aan. Is RAW en echt nederlands blad, of is dit een vertaling van artikelen uit het engelse photo RAW magazine?

 8. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 24 december 2011 om 20:56  | reageer

  Hmm.. ik zou RAW magazine eerder een ongelukkige naamgeving noemen. Als je die 196 pagina's als boek zou verkopen zouden er denk ik een stuk minder mensen moeilijk doen over €10 knipoog Er worden denk ik veel slechtere boeken verkocht voor dat tientje.

 9. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 24 december 2011 om 21:00  | reageer

  Erik, dat is denk ik de juiste manier om het blad te zien. Naar mijn mening staan er ook minder advertenties in dan in andere bladen (heb dat weliswaar nog niet goed objectief gemeten). In Focus zijn de laatste pakweg 20 pagina's bijvoorbeeld een opsomming van cameraprijzen en worden veel pagina's gevuld met 'fotowedstrijden' die in principe verkapte reclame voor cameramerken zijn. Het blad adverteert zichzelf met '196 pagina's inspiratie' en zo moet je het precies zien. Er staan veel portfolio's, projecten etc in, maar ook fotoboeken, exposities etc. En geen pagina wordt gewijd aan technische zaken vrolijk

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 24 december 2011 om 22:45  | reageer

  Fotobladen brengen oud nieuws en portfolio's van lezers. Dat is gemakkelijk en goedkoop scoren. Ik koop er soms eens eentje, maar heb er snel spijt van. In deze sector is print door gebrek aan inhoud echt ingehaald door digitaal.

 11. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 24 december 2011 om 23:39  | reageer

  Ed, weet niet of ik dat geheel met je eens ben. Ik volg diverse sites, zoals Fstoppers, Photofacts, een paar sites over het zakelijke/marketing gebeuren van fotografie en Chase Jarvis en David duChemin. Daarmee krijg ik van de internationale fotowereld het meeste wel mee. Een blad als RAW kan echter zeker nuttig zijn om op de hoogte te zijn van wat er nationaal gebeurt. Verder zie ik het probleem van de constructie die jij aanhaalt niet zo heel erg. Voor de fotograaf is het minimaal leuk en vaak ook uit een promotie-standpunt buitengewoon nuttig dat zijn foto's in zo'n blad staan. Voor de lezer is het een uitstekende manier om geïnspireerd te raken en te zien waar anderen mee bezig zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf op onderzoek uitgaan, maar omdat ik het over het algemeen vrij druk heb vind ik het een uitkomst dat er een blad is dat voor mij zo'n overzicht samenstelt.

 12. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 25 december 2011 om 11:08  | reageer

  @EdC: in de eerste RAW staat bijvoorbeeld ook fotowerk van de Belgische modefotograaf Marc Lagrange, telefoonfotografie van Maarten Corbijn en Vincent Mentzel en autosportfotografie van Peter van Egmond en Frits van Eldik. Dus niet alleen foto's van "lezers".

  Even los daarvan, wat is er eigenlijk mis met het plaatsen van portfolio's van fotografen die puur voor het plezier fotograferen? Beroepsfotografen kunnen hun werk laten zien via hun opdrachtgevers, waarom zou je vrijetijdsfotografen geen plek gunnen om hun foto's te laten zien?

 13. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 25 december 2011 om 11:19  | reageer

  Ik heb het blad gisteren gekocht en de eerste 30 pagina's bekeken, ben uiterst tevreden. Tevens heb ik de proef op de som genomen en ben ik snel advertenties ga tellen. Het resultaat zal je versteld doen staan:
  Bij Focus zijn van de 130 pagina's maar liefst 40 pagina's advertenties. Bij RAW stonden in 196 pagina's slechts 20 pagina's advertenties. Zoiets moet je denk ik ook meenemen als je de prijs van de bladen vergelijkt. In Focus is de advertentiedichtheid dus ongeveer 3 keer zo groot.
  Ik zal het blad RAW blijven lezen en kan het iedereen aanraden. Ik telde slechts 4 pagina's aan 'gear-review', terwijl veel fotobladen voor zeker de helft een uithangbord zijn van nieuwe apparatuur. Ongelofelijk dat mensen/bladen zo de focus (...) kunnen verleggen van het doel (foto's maken) naar het middel (apparatuur).

 14. Martin B
  Martin B schreef op zondag 25 december 2011 om 12:48  | reageer

  Het RAW foto magazine lag bij mij onder de kerstboom. Op eerste gezicht een prachtig fotomagazine zonder al te veel toeters en bellen. Ik heb het eerst even vluchtig doorgebladerd en moet zeggen dat het er veelbelovend uit ziet. Eindelijk een magazine waarbij je niet betaald om advertenties te lezen.

 15. Bram
  Bram schreef op dinsdag 27 december 2011 om 11:00  | reageer

  Leuk die nieuwe bladen maar een review van lik me versie. Het RAW Fotomagazine heb je helemaal niet in handen gehad en de tips in Digifoto Starter en PRO heb je niet van voor tot achter doorgenomen.. Verder is het allemaal maar een idee en gevoel.. Ik heb zelden zo'n slecht en totaal niet inhoudelijk artikel gelezen.. Waar gaat het nu over dan alleen om de prijs en het aantal bladzijdes? Ik ben blij dat er nog lezers zijn die een goede aanvulling geven, dan weet ik tenminste nog wat.

 16. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 27 december 2011 om 12:35  | reageer

  Hoi naamgenoot. Misschien moet je het artikel ook niet zozeer als een review zien, maar meer als een aankondiging? Het heeft mij er in ieder geval toe gezet een blad te bekijken waar ik anders waarschijnlijk nog niet van zou hebben gehoord.

 17. Bram
  Bram schreef op dinsdag 27 december 2011 om 13:01  | reageer

  @ Bram Berkien, oke maar je bent toch wel met me eens dat het een beetje knullig staat. Ik had er toch meer van verwacht als ik zie dat andere artikelen zeer interessant en bruikbaar zijn. Jij in elk geval bedankt voor de aanvulling op het artikel.

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 december 2011 om 23:27  | reageer

  @Bram; het is inderdaad ook niet bedoeld als review, maar als aankondiging van twee nieuwe bladen voorzien van een persoonlijke mening daarover.

  Ik ben ook blij met de nuttige reacties, zo kunnen reacties op een artikel nuttiger zijn dan het artikel zelf. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Magazines

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord