Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Yljas Roeper

Presentatie editie #100 ZOOM.NL

zondag 29 juni 2014, 23:34 door | 6.396x gelezen | 4 reacties

Zoom.nl heeft uiteraard een Facebookpagina en het was daar dat ik voor het eerst hoorde van het aankomend feestje. Er waren slechts 100 plaatsen beschikbaar, maar omdat ik al andere afspraken had staan, liet ik deze kans in eerste instantie aan me voorbij gaan. Als moderator van het forum werd ik echter persoonlijk door de redactie uitgenodigd en werd me op het hart gedrukt toch vooral aanwezig te zijn. En zo geschiedde.

Ik arriveerde vrijwel tegelijkertijd met collega-moderator Sjoerd bij het museum. Na een kop koffie en een praatje met enkele andere Zoomers, werd ons verzocht om naar een grote zaal te gaan. Daar werden we welkom geheten door Robert Theunissen, hoofdredacteur van Zoom.nl. Hij hield een kort praatje en presenteerde daarna het programma. In de ochtend zou er onder andere een presentatie zijn van importeur Transcontinenta.

's Middags, na de lunch in het museumrestaurant, mocht men op eigen gelegenheid het museum bezoeken. Er werd ons aangeraden om toch vooral de fototentoonstelling van Jimmy Nelson, bekend van Before thay pass away, te bekijken.

Jimmy zou zelf ook in het museum aanwezig zijn om de bezoekers te fotograferen, dus ook die kans moesten we vooral niet laten liggen. Tussendoor was er dan ook nog de mogelijkheid om diverse Tamron objectieven op de eigen camera te testen.

Presentatie Robert Theunissen

De presentatie van Transcontinenta werd gegeven door Product Manager Rob van Keulen. Hij had, heel toepasselijk, een presentatie voorbereid over het fotograferen in een museum. Uitgangspunt was in eerste instantie hoe je als fotograaf om kunt gaan met de beperkingen, zoals die je als fotograaf in het Museum Volkenkunde worden opgelegd. Gebruik van een flitser en/of statief is daar namelijk uit den boze.

Dia museumfotografie Transcontinenta

Rob had een goed, maar erg uitgebreid verhaal. Er werd erg veel informatie op verschillende niveau's gegeven. Het ene moment ging het over de belichtingsdriehoek, dan weer over de verschillende manier van licht meten en het effect daarvan op je foto.

Vervolgens sprak hij over tegenlicht, om daarna in te gaan op het effect van brandpunt op je perspectief en beeldbeleving. Het hele verhaal werd ondersteund door eigen foto's, die hij in diverse musea gemaakt had met Tamron objectieven, maar ook met andere producten die hij voor Transcontinenta getest had.

In het verhaal werd uiteraard naar die producten verwezen, waarbij kort verteld werd hoe je die als fotograaf in je eigen voordeel kon gebruiken, echter zonder dat het een vervelend reclamepraatje werd. Positief!

Hoewel hij absoluut verstand van zaken had, denk ik dat het verhaal voor met name beginnend fotografen hier en daar wat te lastig was. Aan de andere kant - en hiermee wil ik allesbehalve blasé overkomen - verborg het verhaal voor mij niets nieuws.

Ik wil daar sowieso verder niet kritisch over zijn; ik realiseer me terdege dat het lastig genoeg is om een gemêleerd gezelschap van 100 fotografen allemaal van dienst te zijn. Ik hoop dat het merendeel van de bezoekers de tips en trucs in zijn / haar voordeel heeft weten te gebruiken tijdens het latere bezoek aan het museum.

Zoom.nl Zomer Fotografie Gids 2014

Na het verhaal van Rob van Keulen werd er van alle bezoekers inclusief redactie een groepsfoto gemaakt. Vervolgens werd de goodie-bag uitgedeeld, waar wat kleine presentjes in zaten. Denk hierbij aan de Zoom.nl Zomer Fotografie Gids, een statiefje, een waterpasje en een blaasbalgje. Een prima pakket met voor ieder wat wils.

Goodie bag stuff

Omdat ik nog andere afspraken had, kon ik het museum helaas niet uitgebreid bezoeken. De tentoonstelling van Jimmy Nelson heb ik daardoor ook gemist. Zijn boek, Before they pass away, heb ik nog wel doorgebladerd. Hoewel ik mezelf enkele jaren geleden al had voorgenomen om geen fotoboeken meer te kopen, kon ik me in dit geval maar moeilijk bedwingen.

Gelukkig hielp de prijs me daar wel een beetje bij; 128 euro voor een 50x50cm hardcover met werkelijk schitterende foto's vond ik voor even tussendoor iets te gortig. Dat anderen met het boek in de aanslag vol geduld op Jimmy wachtten, begrijp ik echter maar al te goed.

Al met al heb ik een leuke ochtend gehad, waarbij ik me prima heb vermaakt. Gezien de positieve reacties op de evenementpagina op Facebook zijn er meer die er zo over denken. Bezoekers hebben genoten van de foto's die Jimmy gemaakt heeft en van zijn lezing. Ook de goodie-bag viel in de smaak.

Met de huidige frequentie van uitkomen van Zoom.nl, zou er binnen 10 jaar een feestje kunnen zijn voor uitgave #200. Of dat dan nog altijd een papieren versie betreft, is nog maar zeer de vraag. Zoom.nl is sinds kort ook op de pc te lezen. Op diverse tablets was dat overigens al eerder mogelijk.

En ook Transcontinenta blijkt enkele digitale uitgaven te hebben, die opgenomen kunnen worden in de app Flipboard. Mooie ontwikkelingen, die ons nog beter helpen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom fotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

4 reacties

 1. Rianne
  Rianne schreef op dinsdag 1 juli 2014 om 14:08  | reageer

  Wat leuk om dit hier te lezen, mooi verslag van de ochtend! Ik was ook een van de aanwezigen en heb over mijn ervaringen van museumfotografie daar iets op mijn blog geschreven, riannevanderwaals.nl Een interessante ochtend met inderdaad veel informatie, ik vond het leuk!
  Groet, Rianne

 2. Ingrid v.K.
  Ingrid v.K. schreef op dinsdag 1 juli 2014 om 17:20  | reageer

  jammer genoeg moest ik verstek laten gaan, een mens kan zich nu eenmaal niet vierendelen. Zo te lezen was het de moeite waard...

 3. Ytos
  Profiel Ytos schreef op donderdag 3 juli 2014 om 12:05  | reageer

  Zeker de moeite waard wat mij betreft. Zelfs jammer dat ik Jimmy Nelson gemist heb, want wat ik erover op FB lees, was het erg leuk.

  Je blog zal ik later lezen Rianne.

 4. Ytos
  Profiel Ytos schreef op maandag 7 juli 2014 om 11:40  | reageer

  Ik heb je blog inmiddels gelezen Rianne. Leuk dat het in delen is en het is ondersteund met mooie foto's. Komt er nog meer?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Magazines

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord