Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Zoom.nl; een interactief magazine

maandag 20 november 2006, 23:06 door | 8.504x gelezen | 4 reacties

Van een bevriend stel ontving ik, als dank voor het maken van wat foto's, het fotoblad Zoom.nl. Ik volgde al een tijdje het Zoom.nl Weblog en ook had ik al eens een foto geupload naar de galerij, maar aan het blad zelf was ik nog niet toegekomen.

De Galerij
Die galerij is een van de leukste dingen aan de site. Je kunt er je beste foto's naar uploaden en andere bezoekers kunnen hier dan een cijfer en commentaar aan geven. Helemaal perfect werkt de galerij nog niet, maar dit heeft waarschijnlijk te maken met een recente update. De laatste bugs moeten er nog uitgewerkt worden.
Het systeem is te vergelijken met PhotoSig, maar dan Nederlandstalig. Een nadeel van dergelijke sites is de regelmatig voorkomende vriendjespolitiek.
Het succes van zoom.nl werkt helaas ook als een nadeel. Zo is de site behoorlijk traag en wanneer je een foto geplaatst hebt verdwijnt deze vaak binnen een half uur van de voorpagina.

Het Zoom.nl magazine
Het bijzondere aan Zoom.nl (een onderdeel van HCC) is dat de gebruikers een belangrijke rol hebben in het gehele concept. Het blad staat werkelijk tjokvol foto's van bezoekers van de website. Hun foto's worden gebruikt in zo ongeveer elk artikel en de artikelen zelf worden ook vaak gebaseerd op foto's van (of geschreven door) gebruikers van Zoom.nl.

Als lezer voel je je direct betrokken. De gebruikelijke afstand die gecreëerd wordt tussen journalisten en redactie en de lezer lijkt hier afwezig. Met hetzelfde gemak zou jouw artikel of foto hier kunnen staan. Een prachtig voorbeeld van een hechte gemeenschap die kan ontstaan rondom een website.

Dit alles werkt absoluut niet in het nadeel. De artikelen zijn professioneel geschreven en de getoonde foto's prachtig. Daarnaast wordt alles helder en duidelijk uitgelegd, maar is het niveau hoog genoeg om nog steeds interessant te blijven voor de gevorderde fotograaf.

Wat ze wat mij betreft beter hadden kunnen laten zijn de vier pagina's over video aan het eind van het blad. Je kunt dan wel 'Digitale fotografie & video' als onderschrift gebruiken, maar wat is de toegevoegde waarde? Ik vind video en fotografie twee werelden van verschil.

Desondanks is het Zoom.nl magazine een absolute aanrader!
Het staat vol met artikelen die je inspireren en ertoe aanzetten zelf de camera op te pakken.
Precies wat een fotografieblad moet doen natuurlijk..

Zoom.nl is in 2006 zes keer verschenen. Op veler verzoek zal in 2007 de frequentie verhoogd worden naar acht uitgaven. Een negatief punt vind ik dat de abonnementsprijs hoog is. Zo hoog zelfs dat het interessanter is het blad los in de winkel te kopen (a € 3,75) dan deze via een abonnement te ontvangen (a € 36,95).
De reden hiervoor zal waarschijnlijk zijn dat je tevens lid wordt van de HCC en wat extra ruimte op de servers van Zoom.nl krijgt. Ik heb echter helemaal geen behoefte aan een lidmaatschap bij de HCC noch aan oneindige ruimte online dus ik zie de meerwaarde van een duurder abonnement niet in.

Jammer.
Deze rare abonnementsprijs is wat mij betreft de enige reden om niet per direct een abonnement te nemen. Ik haal het blad de komende tijd wel gewoon in de winkel.

Zoom.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Michael
  Michael schreef op dinsdag 21 november 2006 om 17:48  | reageer

  Toevallig heb ik dit blad ook recent gekocht. Ik had de abonnementsprijs nog niet doorberekend. Aan de hand van dit artikel zal ik het blad ook gewoon in de winkel blijven kopen. Zit ook niet te wachten op een HCC abonnement.

  Verder ben ik ook tevreden over het blad. Ik vond de artikelen in het laatste blad stuk voor stuk interessant. Van onderbelichting tot HDR foto's. Ben benieuwd welke artikelen er volgende keer in komen.

 2. Hansa
  Profiel Hansa schreef op woensdag 22 november 2006 om 20:28  | reageer

  Bij het abonnement zit wel een dvd met handige workshops, software en foto- en videomateriaal.

 3. Oneshot
  Oneshot schreef op donderdag 23 november 2006 om 23:40  | reageer

  Niet alleen het blad is leuk. Ook de site is een dagelijkse kijk waard. Zeker als je zelf actief er mee bezig bent. Een mooie aanvulling als je abonne bent op Zoom.nl.

  Groeten,

  Vincent

  Oshot op Zoom.nl

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 24 november 2006 om 00:01  | reageer

  @Hansa; die DVD klinkt inderdaad als een nuttige toevoeging bij het abonnement.
  @Oneshot; Zijn er extra functionaliteiten (behalve de extra ruimte) die je als abonnee hebt op de Zoom.nl website?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Magazines

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord