Marije Weterings

10 tips om je social media een boost te geven

maandag 25 augustus 2014, 22:58 door | 11.619x gelezen | 18 reacties

Veel fotografen gebruiken Social Media om zichzelf te profileren in de markt. Iedereen heeft tegenwoordig wel Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram of Pinterest en LinkedIn. Er zijn verschillende manieren om je Social Media een boost te geven. In dit artikel wil ik er 10 uiteenzetten die in meer of mindere mate werken.

Wat is Social Media?


Social Media zijn alle apps en websites waarmee je door interactie in contact staat met een geÔnteresseerde. Op Twitter volg je bijvoorbeeld het NOS, omdat je geÔnteresseerd bent in het nieuws en op Facebook heb je Rihanna geliked, want je bent idolaat van haar muziek.

1. Discussieer mee


Het belangrijkste misschien wel om te doen. Je kan alleen reacties verwachten als volgers jou ook als mens zien. Volg mensen actief en reageer op hun inhoud. Dit betekent niet dat als jij duizenden mensen volgt je allemaal moet gaan lezen wat zij te melden hebben, want dan hou je geen tijd meer over. Maar maak een lijst of markeer een paar mensen als favoriet of voeg die toe aan een list, (wat eenvoudig kan in bijvoorbeeld Hootsuite) en reageer op hun.

2. Waardeer een ander: Zaai eer ge zult oogsten!


Om zelf likes te kunnen ontvangen, moet je zelf ook mensen gaan liken of reageren op wat zij posten. Je zult merken dat mensen dan eerder aan je denken als je wat van je laat horen. Social Media is social, dus je interactie is erg belangrijk. Als jij alleen maar post wat je vandaag gaat doen, zul je niet veel respons krijgen. Wel als jij vertelt dat jij bezig bent met net dat ene thema waar je een ander onlangs voor gewaardeerd hebt.

3. Deel je kennis


Geef in je content leuke tips, grappige feitjes of handige kennis. Dit zullen je volgers waarderen en is reden voor hun om jouw content ook weer met anderen te delen. Tevens zet je jezelf zo neer als expert op je vakgebied waardoor je vanzelf ook zo gezien zult gaan worden.

4. Standaardisatie: zorg dat je profiel consequent is op alle sites


Probeer overal dezelfde profielfoto en profiel informatie te gebruiken. Zodat je herkenbaar wordt en bent. Ook kan IFTTT dit voor je automatiseren, met dit receptje.

IFTTT Recipe: When #Facebook profile picture changes, update #Twitter profile picture connects facebook to twitter

5. Integreer je inhoud via bijvoorbeeld IFTTT


Maak het je zelf niet moeilijker dan dat het is. Als je iets op Facebook post, heb je natuurlijk geen zin om het zelfde riedeltje nogmaals te doen op Tumblr, Google+, Twitter et cetera. Dus er bestaan websites zoals IFTTT (If This Then That) die dat allemaal geautomatiseerd voor je kan doen.

Ik persoonlijk vind de content van F-Stoppers erg leuk, dus ik heb die automatisch gedeeld via mijn twitter op deze manier. Maar ook Photofacts deel ik op deze manier.

IFTTT Recipe: Photofacts -> Twitter connects feed to twitter

6. Bied je volgers iets waardevols


Heb je interessante of gratis content op je website staan? Deel dit dan met je volgers! Veel mensen downloaden graag gratis e-books, voorbeeldbrieven, of templates voor bijvoorbeeld Lightroom.

7. Meer volgers?


Je kunt mee doen aan Like-uitwisselingsprogramma's zoals Like-Ex, Like4Like en YouLikeHits. Gebruik dan wel een programma als iMacros om het klikken voor je te doen. Als je het een beetje slim doet, kun je toch al duizend volgers of likes per week krijgen. Dit zijn natuurlijk volgers van over de hele wereld, en niet direct afnemers van je product, maar helpen er wel bij dat je statistieken wat positief komen te staan, ook is het goed voor je positie in zoekmachines.

Like4Like.org - How it works

8. Probeer het leuk te houden voor je volgers


Als je op Facebook alleen maar spelletjes speelt of aan Like-Deel-en-Win wedstrijden mee doet, zul je niet veel vrienden overhouden. Over het algemeen wordt dat niet gewaardeerd. Net zoals als je alleen maar Followback Tweets plaatst. Een grappig voorval met een bijdehandse tekst is altijd leuker. Dat zie je ook meteen aan het aantal retweets en favourites. Bekijk het verschil maar eens:

ScreenShot037

ScreenShot036

9. Maak jou Social Media bekend


Plaats bijvoorbeeld waar en hoe je te volgen bent op je website of in je mailhandtekening. Je kunt een like-box plaatsen, maar met behulp van speciale apps kun je ook standaardhandtekening in je mail plaatsen, die automatisch je laatste tweet onder je mail zetten.

10. Blijf je zelf er over informeren


Volg bijvoorbeeld Webtalis of Lifehacking over nuttige tips over SEO, Social Media en Lifehacking. Je mag natuurlijk mij ook volgen op Twitter en Facebook en altijd vragen stellen! Misschien heb je zelf nog nuttige tips? Plaats ze dan onder dit artikel!

Leuke mensen om te volgen


- Burgemeester Michael Sijbom
- Olaf Koens (journalist in Moscow)
- Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander (fictief, maar wel grappig)
- Inbreker
- Fotograaf Ken Kaminesky
- Photofacts

Plaats jou twitter of facebookpagina onder dit artikel!
Misschien levert het je nog volgers op! Ik zal je in ieder geval gaan volgen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

18 reacties

 1. Edwin van de Graaf
  Profiel  Edwin van de Graaf schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 10:41

  altijd goed om de zaken weer eens op een rijtje te hebben Marije. de IFTTT kende ik nog niet, zal eens kijken. groet edwinvandegraaf.
  www.edwinvandegraaf.nl/facebook

 2. Han Balk
  Han Balk schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 12:16

  Leuk artikel Marije, maar pas op met het snel verzamelen van grote aantallen volgers, likes, reacties etc.

  Google, Bing en andere zoekmachines laten likes, volgers, retweets, blog reacties etc. mee tellen als het gaat om je zoek positie. Je komt met veel likes of volgers echt niet zomaar boven in te staan, daar is natuurlijk veel meer voor nodig. Maar als jij zoals je aangeeft "... het een beetje slim doet, kun je toch al duizend volgers of likes per week krijgen" loop je het risico dat Google, Bing etc. dit detecteren, het als onnatuurlijke groei zien en je (flink) in de zoekresultaten naar beneden zetten. Als je gebruik maakt van dergelijke methodes om meer volgers, likes of reacties te krijgen doe dit dan in kleine stapjes en zo natuurlijk mogelijk.

 3. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:10

  Edwin, we volgen mekaar op twitter, op Facebook heb ik je toegevoegd en geliked!

 4. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:12

  @Han, vandaar ook mijn nummer 1! (en ook 2 en 3 vind ik heel belangrijk!)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.610 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord