Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

10 tips om je social media een boost te geven

maandag 25 augustus 2014, 22:58 door | 13.087x gelezen | 18 reacties

Veel fotografen gebruiken Social Media om zichzelf te profileren in de markt. Iedereen heeft tegenwoordig wel Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram of Pinterest en LinkedIn. Er zijn verschillende manieren om je Social Media een boost te geven. In dit artikel wil ik er 10 uiteenzetten die in meer of mindere mate werken.

Wat is Social Media?


Social Media zijn alle apps en websites waarmee je door interactie in contact staat met een geÔnteresseerde. Op Twitter volg je bijvoorbeeld het NOS, omdat je geÔnteresseerd bent in het nieuws en op Facebook heb je Rihanna geliked, want je bent idolaat van haar muziek.

1. Discussieer mee


Het belangrijkste misschien wel om te doen. Je kan alleen reacties verwachten als volgers jou ook als mens zien. Volg mensen actief en reageer op hun inhoud. Dit betekent niet dat als jij duizenden mensen volgt je allemaal moet gaan lezen wat zij te melden hebben, want dan hou je geen tijd meer over. Maar maak een lijst of markeer een paar mensen als favoriet of voeg die toe aan een list, (wat eenvoudig kan in bijvoorbeeld Hootsuite) en reageer op hun.

2. Waardeer een ander: Zaai eer ge zult oogsten!


Om zelf likes te kunnen ontvangen, moet je zelf ook mensen gaan liken of reageren op wat zij posten. Je zult merken dat mensen dan eerder aan je denken als je wat van je laat horen. Social Media is social, dus je interactie is erg belangrijk. Als jij alleen maar post wat je vandaag gaat doen, zul je niet veel respons krijgen. Wel als jij vertelt dat jij bezig bent met net dat ene thema waar je een ander onlangs voor gewaardeerd hebt.

3. Deel je kennis


Geef in je content leuke tips, grappige feitjes of handige kennis. Dit zullen je volgers waarderen en is reden voor hun om jouw content ook weer met anderen te delen. Tevens zet je jezelf zo neer als expert op je vakgebied waardoor je vanzelf ook zo gezien zult gaan worden.

4. Standaardisatie: zorg dat je profiel consequent is op alle sites


Probeer overal dezelfde profielfoto en profiel informatie te gebruiken. Zodat je herkenbaar wordt en bent. Ook kan IFTTT dit voor je automatiseren, met dit receptje.

IFTTT Recipe: When #Facebook profile picture changes, update #Twitter profile picture connects facebook to twitter

5. Integreer je inhoud via bijvoorbeeld IFTTT


Maak het je zelf niet moeilijker dan dat het is. Als je iets op Facebook post, heb je natuurlijk geen zin om het zelfde riedeltje nogmaals te doen op Tumblr, Google+, Twitter et cetera. Dus er bestaan websites zoals IFTTT (If This Then That) die dat allemaal geautomatiseerd voor je kan doen.

Ik persoonlijk vind de content van F-Stoppers erg leuk, dus ik heb die automatisch gedeeld via mijn twitter op deze manier. Maar ook Photofacts deel ik op deze manier.

IFTTT Recipe: Photofacts -> Twitter connects feed to twitter

6. Bied je volgers iets waardevols


Heb je interessante of gratis content op je website staan? Deel dit dan met je volgers! Veel mensen downloaden graag gratis e-books, voorbeeldbrieven, of templates voor bijvoorbeeld Lightroom.

7. Meer volgers?


Je kunt mee doen aan Like-uitwisselingsprogramma's zoals Like-Ex, Like4Like en YouLikeHits. Gebruik dan wel een programma als iMacros om het klikken voor je te doen. Als je het een beetje slim doet, kun je toch al duizend volgers of likes per week krijgen. Dit zijn natuurlijk volgers van over de hele wereld, en niet direct afnemers van je product, maar helpen er wel bij dat je statistieken wat positief komen te staan, ook is het goed voor je positie in zoekmachines.

Like4Like.org - How it works

8. Probeer het leuk te houden voor je volgers


Als je op Facebook alleen maar spelletjes speelt of aan Like-Deel-en-Win wedstrijden mee doet, zul je niet veel vrienden overhouden. Over het algemeen wordt dat niet gewaardeerd. Net zoals als je alleen maar Followback Tweets plaatst. Een grappig voorval met een bijdehandse tekst is altijd leuker. Dat zie je ook meteen aan het aantal retweets en favourites. Bekijk het verschil maar eens:

ScreenShot037

ScreenShot036

9. Maak jou Social Media bekend


Plaats bijvoorbeeld waar en hoe je te volgen bent op je website of in je mailhandtekening. Je kunt een like-box plaatsen, maar met behulp van speciale apps kun je ook standaardhandtekening in je mail plaatsen, die automatisch je laatste tweet onder je mail zetten.

10. Blijf je zelf er over informeren


Volg bijvoorbeeld Webtalis of Lifehacking over nuttige tips over SEO, Social Media en Lifehacking. Je mag natuurlijk mij ook volgen op Twitter en Facebook en altijd vragen stellen! Misschien heb je zelf nog nuttige tips? Plaats ze dan onder dit artikel!

Leuke mensen om te volgen


- Burgemeester Michael Sijbom
- Olaf Koens (journalist in Moscow)
- Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander (fictief, maar wel grappig)
- Inbreker
- Fotograaf Ken Kaminesky
- Photofacts

Plaats jou twitter of facebookpagina onder dit artikel!
Misschien levert het je nog volgers op! Ik zal je in ieder geval gaan volgen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

18 reacties

 1. Edwin van de Graaf
  Profiel  Edwin van de Graaf schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 10:41  | reageer

  altijd goed om de zaken weer eens op een rijtje te hebben Marije. de IFTTT kende ik nog niet, zal eens kijken. groet edwinvandegraaf.
  www.edwinvandegraaf.nl/facebook

 2. Han Balk
  Han Balk schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 12:16  | reageer

  Leuk artikel Marije, maar pas op met het snel verzamelen van grote aantallen volgers, likes, reacties etc.

  Google, Bing en andere zoekmachines laten likes, volgers, retweets, blog reacties etc. mee tellen als het gaat om je zoek positie. Je komt met veel likes of volgers echt niet zomaar boven in te staan, daar is natuurlijk veel meer voor nodig. Maar als jij zoals je aangeeft "... het een beetje slim doet, kun je toch al duizend volgers of likes per week krijgen" loop je het risico dat Google, Bing etc. dit detecteren, het als onnatuurlijke groei zien en je (flink) in de zoekresultaten naar beneden zetten. Als je gebruik maakt van dergelijke methodes om meer volgers, likes of reacties te krijgen doe dit dan in kleine stapjes en zo natuurlijk mogelijk.

 3. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:10  | reageer

  Edwin, we volgen mekaar op twitter, op Facebook heb ik je toegevoegd en geliked!

 4. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:12  | reageer

  @Han, vandaar ook mijn nummer 1! (en ook 2 en 3 vind ik heel belangrijk!)

 5. Marika Delva
  Marika Delva schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:16  | reageer

  Bedankt voor de tips, ik ben nog nieuw in dit soort dingen, alle tips zijn dus welkom.

  https://www.facebook.com/Fotoateljee

 6. Han Balk
  Profiel  Han Balk schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:19  | reageer

  Volgens mij heb ik nu aan 1, 2 en 3 voldaan. knipoog

 7. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 14:59  | reageer

  Ik heb je geliked Marika!

 8. mandy
  mandy schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 17:15  | reageer

  super handige tips hoor. Daar kan ik wel wat mee!

  www.facebook.com/Made.by.Mandyfotografie

 9. Lyda
  Lyda schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 18:54  | reageer

  Super dit artikel. Hier heb ik wat aan! Ik ben maar een jonge 'fotograaf', zo kan je me eigenlijk niet noemen. 15 jaar oud, maar toch behoorlijk intensief met foto's bezig. Op Instagram deel ik af en toe wat foto's, maar dat ga ik zeker vaker doen.

  www.facebook.com/lydaphotography

 10. Gerrit Steen
  Gerrit Steen schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 19:20  | reageer

  Handige tips Marije. Als schrijvend en fotograferend correspondent van een aantal nieuwsbladen in mijn regio heb ik al die nieuwe media nog niet omarmd, maar daar gaat snel verandering in komen!

 11. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 19:35  | reageer

  Alhoewel ik het zelf ook doe, heb ik weleens op een cursus social media gehoord dat je best niet (zoals ik dus) exact dezelfde content op bv. FB en Twitter zet. Lesgever zei toen dat je best de content aan het medium aanpast. Alleen weet ik nog niet wat dan best verschillend is tss FB en Twitter.
  https://www.facebook.com/johanlambrix

 12. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 19:56  | reageer

  Pas inderdaad op met dezelfde content delen op verschillende plekken. Enerzijds kunnen de doelgroepen anders zijn (ik heb bv meer 'particuliere' volgers op Facebook en zit meer 'zakelijk' op Twitter), maar ook wanneer die hetzelfde is, kan het vervelend worden. Als je iemand op zowel FB als Twitter volgt (en wie weet ook nog op Flickr en/of 500px) en je ziet vier keer dezelfde post, dan kan dat zeker gaan irriteren en dus averechts werken!

 13. annewiek
  annewiek schreef op woensdag 27 augustus 2014 om 03:20  | reageer

  wij gebruiken sinds kort Magenta River, ook een doorlink programmaatje. werkt ook heel goed.

 14. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 28 augustus 2014 om 14:23  | reageer

  Lyda en Jwain heb ik geliked, die van Mandy zegt hij dat opgegeven pagina niet bestaat...

 15. Roy
  Roy schreef op vrijdag 29 augustus 2014 om 14:47  | reageer

  Lets do this (heb er al een paar geliked): www.facebook.com/roypoots vrolijk

 16. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op zaterdag 30 augustus 2014 om 10:56  | reageer

  @Roy, ik had je blijkbaar in het verleden al geliked :D

 17. Tessa
  Tessa schreef op zaterdag 30 augustus 2014 om 13:47  | reageer

  Mijn Facebook profiel is: https://www.facebook.com/TVNfotografie

 18. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op zaterdag 30 augustus 2014 om 14:27  | reageer

  Ook geliked, Tessa!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord