Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

De kracht van beeld bij evenementen

woensdag 8 september 2010, 22:22 door | 6.064x gelezen | 5 reacties

Het was me al eerder opgevallen, direct na de vakantie begint het circus van beurzen, evenementen, seminars, congressen, workshops en cursussen weer. Dit jaar nam ik me voor daar eens iets mee te doen. En dat heb ik geweten! Als je wilt kun je echt dagelijks naar een evenement en kom je aan het maken van productieve fotografie-uren niet meer toe!

Dus moet je keuzes maken. Een van de evenementen waar ik naar toe ging (en actief aan deelnam) was een beurs die georganiseerd werd door de plaatselijke bedrijvenkring. Zeer geslaagd! Ik richtte er samen met collega fotograaf Martin Hogeboom een kleurrijke fotografiehoek in die veel aanloop kreeg en ook daadwerkelijk aanmeldingen voor de workshops opleverde.

Dat onze stand zoveel aandacht kreeg, kwam voornamelijk door de foto's die we opgehangen hadden. De vraag 'Hoe heb je dat gemaakt?' werd keer op keer gesteld en geeft de interesse van mensen in beeld goed weer. Zelf hoef je dan weinig meer te doen dat antwoord te geven op vragen en je enthousiasme voor het fotograferen over te brengen.

Bedrijvenkring beurs


Verder was ik aanwezig bij de uitreiking van de subsidiegelden uit het cooperatiefonds van de Rabobank. Als organisatoren van het Fotofestival Epe kregen we tijdens deze bijeenkomst een cheque van 500 euro uitgereikt. En daar waren we natuurlijk hartstikke blij mee.

Fotofestival Epe


Het rare aan deze bijeenkomst was wel dat de Rabobank deze bijeenkomsten als stukje PR wil gebruiken, maar dat er maar drie kwartier uitgetrokken werd voor 30 uitreikingen van cheques plus bijbehorende praatjes. Lopende band werk dus en zeer onpersoonlijk. Dat is toch niet wat de Rabobank uit wil stralen?

Na afloop moesten gelijk de groepsfoto's gemaakt worden. Weer een gemiste kans volgens mij: in plaats van na te denken over hoe deze groepsfoto's qua sfeer te laten passen bij de uitstraling die de Rabobank nastreeft, werden zeer standaard groepsfoto's gemaakt. Mijn handen jeuken dan wel op zo'n moment!

Dat brengt me op de laatste bijeenkomst waar ik bij aanwezig was. Een ondernemersbijeenkomst waar men iets vertelde over de invloed van beeld op communicatie. Mooi onderwerp, niet echt overtuigend gebracht. Wel leerzaam voor mij was dat er bijna geen ondernemer in de zaal zat die zich bewust was van de invloed van foto's op een website of in een folder. Kunnen we daar niet eens een gezamenlijke marketingcampagne op loslaten? knipoog

Een paar opmerkingen die ik in het publiek hoorde:
"Goh, dat je met één foto zoveel sfeer en emotie over kunt brengen!"
"Nooit aan gedacht om met een attribuut op de foto te gaan"
"Leuk idee zo'n moodboard. Eigenlijk nooit goed nagedacht over wat ik over wil brengen op de klant merk ik nu. Niet erg effectief bezig geweest met die website dus"
"Heb me nooit zo gerealiseerd dat ik veel meer geld uitgeef aan een tekstschijver dan aan een fotograaf, terwijl het effect van tekst dus veel kleiner is dan van een foto"

Wat een kansen voor ons als fotografen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

5 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 9 september 2010 om 11:27  | reageer

  Overal zijn kansen, je moet ze alleen (op het juiste moment) zien!

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 9 september 2010 om 15:17  | reageer

  Beelden zijn de ankers van het geheugen; vreemd dat ondernemers de potentie van beeld nog steeds onderschatten! En net zoals bij je vorige event vind ik ook in deze posting de foto's gebrekkig.

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 9 september 2010 om 20:25  | reageer

  @Ton, dit zijn nou wat we noemen registratieve foto's. Niet gemaakt om mooi te zijn, maar om de situatie weer te geven. En een foto van mijn stand op de beurs mocht niet ontbreken toch knipoog ?

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 9 september 2010 om 23:03  | reageer

  Prima onderdeel van marketing: jezelf presenteren op evenementen waar potentiële klanten komen. De eerste foto is een gezellig fotootje bij het verhaal. De bedoeling van de tweede foto ontgaat me. Lijkt een beetje op aapjes kijken naar een fotograaf.

 5. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 9 september 2010 om 23:20  | reageer

  @EdC 2e foto: dit is een foto gemaakt tijdens het Fotofestival Epe waar we de subsidie van de Rabobank voor kregen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord