Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

E-mail marketing; binnenkomen per e-mail

zondag 3 oktober 2010, 22:42 door | 6.200x gelezen | 3 reacties

'Gaarne zou ik mij, via deze mail, bij u willen introduceren en presenteren als zelfstandig fotograaf. Hierbij stuur ik u een selectie van foto's, die ik recent voor diverse opdrachtgevers maakte'. Met deze zinnen presenteerde een fotograaf zich onlangs onze directie. Hij is niet de enige. Twee tot drie fotografen per week proberen op een vergelijkbare manier bij het bedrijf binnen te komen.

Zelden worden deze e-mails persoonlijk geadresseerd. Daarnaast is het getoonde werk vaak wel mooi, maar niet aansprekend. Het is verspilde moeite. De strijd om het bestaan is hard en fotografen moeten knokken om bij bedrijven binnen te komen. Maar ik heb sterk de indruk dat de e-mails neerkomen op het schieten met hagel. Het bedrijf dat de e-mail ontvangt maakt iets, handelt in iets of is als (non-profit)organisatie actief. Maar wat binnenkomt zijn beelden die daar niet op slaan.

Illustratie


Zo vraag ik me af of je de directeur van een bedrijf die bijvoorbeeld vrachtwagens verkoopt kunt overtuigen met foto's van een reportage uit Cuba. Een klant moet het idee krijgen: dat wil ik ook. Hoe mooi die reportage vanuit fotografisch oogpunt ook mag zijn, hij spreekt op dat moment niet aan.

Overigens zie ik ook wel veranderingen in de benadering van klanten. Een paar dagen geleden kwam een mail binnen van een andere fotograaf: 'U heeft een onderwerp waar foto's van gemaakt moeten worden, en wij nemen de totale organisatie op ons voor een vooraf overeengekomen prijs. Of het nu een campagne, een beeldbank of een productieshoot is. Wij organiseren en boeken modellen, locaties, styling en visagie, fotograferen en bewerken alle definitieve opnames.'

Dat is al actiever dan het eerder genoemde mailtje, maar nog te algemeen, lijkt mij. Misschien goed voor een opdrachtgever die het geregel moe is, maar misschien is de ontvanger nog helemaal niet zover. Ook deze fotograaf heeft zich niet in de geadresseerde verdiept en schiet met hagel en spreekt zijn doelgroep waarschijnlijk niet aan.

Probeer een prospect persoonlijk te benaderen. Laat zien dat je begrijpt wat de business van de geadresseerde is. Misschien letterlijk: ga er desnoods langs en toon enthousiasme of interesse. Een persoonlijke mail komt dan later wel. En kom met iets waaruit blijkt dat je met een 'offer you can't refuse' komt. Zonder dat je dat ook zo moet benoemen.

En probeer te achterhalen wie er echt aan de touwtjes trekt en wie nu al -en wat- levert. Ken je klanten, maar ook je concurrenten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

3 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 3 oktober 2010 om 23:39  | reageer

  Email marketing? De eerste voorbeelden die je aanhaalt klinken alsof ze voldoen aan alle voorwaarden om spam te zijn: ongevraagd, niet persoonlijk en in bulk verzonden. Gelukkig is dat tegenwoordig gewoon verboden in Nederland, en sinds enige tijd ook als het aan bedrijfsmatige e-mailadressen (wat daar ook mee bedoeld wordt) is gericht...

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 4 oktober 2010 om 04:38  | reageer

  Zoals Reinoud het zegt heeft zulke email als snel de geur van spam. Dus niet bepaald de manier om binnen te komen. Ik geloof meer in persoonlijke benadering waar jij mee afsluit. Zorg dat je met iets unieks op de proppen komt waar een potentiele klant echt op zit te wachten. En als je de juiste man met het juiste idee op 't juiste moment bent kan business niet uitblijven.

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 4 oktober 2010 om 08:23  | reageer

  Ed: interessant artikel!

  Volgens mij is dit inderdaad niet de weg die je moet bewandelen om je dienst te verkopen. Zoals Ton zegt is persoonlijk contact veel belangrijker, de klant heeft dan ook gelijk een beeld met wie hij eventueel zaken wil gaan doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord