Liesbeth van Asselt

Haal meer uit je website met deze tips

maandag 14 juli 2014, 14:49 door | 7.681x gelezen | 13 reacties

Stel je bent fotograaf en je hebt een website. Hoe zorg je er dan voor dat mensen niet na 2 seconden je website weer verlaten? Toegegeven, ook bij mij is de website steeds het ondergeschoven kindje, de klant gaat voor. Maar juist daarom werken we in deze rustiger zomerperiode des te harder aan het vernieuwen van de website!

Bij het uitzoeken van de foto's, de opmaak van de pagina's en het schrijven van de teksten maak ik natuurlijk gebruik van mijn kennis en ervaring op het gebied van marketing en communicatie. Want het gaat natuurlijk om meer dan het laten zien van mooie plaatjes. Waar let ik dan zoal op?

Eerste indruk


De homepage (of de landingspagina) is bepalend. Je krijgt immers geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg dat meteen duidelijk is waar de website over gaat en wat de bezoeker kan verwachten. Welk probleem los je op? Waarvoor moeten mensen bij jou zijn? Een duidelijke headline, een duidelijk menu en opvallende navigatieknoppen dus (boven de vouw).

En zorg voor een plezierige, uitnodigende uitstraling. Gebruik daarvoor aantrekkelijke foto's. We kijken meestal liever naar een contrastrijke, scherpe en kleurrijke foto dan naar een onscherp flets beeld. Een beeld van slechte kwaliteit komt amateuristisch over en dat wordt geassocieerd met de kwaliteit van je product en/of dienst.

Zorg ervoor dat de foto's gericht zijn naar dat deel van de pagina dat jij belangrijk vindt. Als kijker volgen we de kijkrichting van degene die op de foto staat. Het laat zich raden wat er gebeurt als op de webpagina een portretfoto staat van iemand die de pagina uit kijkt..

Tips voor betere teksten


Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Met een foto blijft de boodschap beter hangen. Voor ons als fotografen vanzelfsprekend. Dus gebruik je foto's op de homepage en zorg je ervoor dat de tekst zeer beknopt is. Is er toch wat meer tekst nodig, volg dan deze richtlijnen:

 • Gebruik korte zinnen in een actieve stijl en kom snel ter zake.
 • Zorg voor voldoende regelafstand. Dat vergroot de leesbaarheid.
 • Noem het belangrijkste gelijk in de eerste zin. Anders dan bij de geschreven media nemen lezers niet de tijd om een inleiding te lezen.
 • Een alinea bevat liefst niet meer dan drie zinnen. Lukt dat niet, werk dan met opsommingstekens.
 • Gebruik een goed leesbaar lettertype zoals Arial of Verdana! Het blijkt dat ons brein verschillende lettertypes op verschillende manieren verwerkt. We denken positiever over het beschreven onderwerp als de tekst makkelijk en snel te lezen is.
 • Zorg voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond. Dat leest een stuk prettiger.
 • Gebruik woorden die prikkelen: "gratis", "succes" en "korting" worden veel gebruikt, maar werken nog altijd.
 • Een referentie van een klant is het mooiste cadeautje wat je kunt krijgen. De klant kan veel beter vertellen wat de samenwerking heeft opgeleverd dan dat jij dat kunt. Een Facebook likebox met daarin de profielfoto's van degenen die je volgen helpt ook.
 • Laat de spellingscontrole nog even over de tekst gaan voordat je hem publiceert.
 • Laat op volgende pagina's het logo altijd naar de homepage linken. Mensen blijken eerder op het logo dan op de tekst "home" in de menubalk te klikken.
 • En last but not least: zorg ervoor dat je contactgegevens vanaf elke pagina goed vindbaar zijn!

Loop je homepage eens door met dit lijstje ernaast. En kijk eens waar je kansen gemist hebt. Natuurlijk is dit lijstje niet compleet, maar het geeft je wel een eerste aanzet om je homepage te verbeteren. En zo de bezoekers langer vast te houden.

Een sneak preview van mijn nieuwe website zie je hieronder. Er is nog veel werk te verzetten, maar het begin is er!

Webconversie 600px

Wat zijn jouw tips voor het verbeteren van je website?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

13 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op maandag 14 juli 2014 om 15:05

  Goed artikel Liesbeth! Ook mijn website is een ondergeschoven kindje. Al maanden heb ik een nieuwe indeling met foto's klaarliggen voor mijn website. Van het daadwerkelijk aanpassen is het nog niet gekomen! Deze zomer maar eens aandacht aan gaan geven! knipoog

 2. Mark Gilden Fotografie
  Profiel Mark Gilden Fotografie schreef op maandag 14 juli 2014 om 15:26

  Leuk artikel Liesbeth! Ik mis wel een hele belangrijke: zorg dat je website wordt gevonden door zoekmachines (SEO) vrolijk

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 14 juli 2014 om 15:36

  Heb je helemaal gelijk in Mark! Er is natuurlijk nog veel meer dat mist, ik heb me hier vooral op de homepage gericht. Maar ja, zonder SEO komen ze sowieso niet op je homepage knipoog

 4. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op maandag 14 juli 2014 om 17:15

  Wat dacht je van de laadtijd van een website?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.610 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord