Fabian Viester

Het gebruik van social media als fotograaf

maandag 26 juni 2017, 11:22 door | 9.684x gelezen | 20 reacties

Social media, je ontkomt er gewoon niet meer aan. Men voelt zich tegenwoordig verplicht om de beelden die ze maken te delen op social media.

Dit heeft een enorm veel voordelen, maar uiteraard ook nadelen. Allicht niet op het zakelijke aspect, maar wel op het gebied van privacy. Enfin, het pronken met je werk, gaat nu makkelijker dan ooit! Maar hoe benut je optimaal de kanalen die je hebt?

Sociale media


Sociale media, het is een unieke manier om snel je werk als fotograaf met heel de wereld te delen. Naast je fanbase ziet immers heel de wereld jouw beelden!

En daar moet je handig op inspelen, geld hoeft het niet te kosten, tijd wel. Het opbouwen van een goede community waarbij volgers met jou de interactie - het gesprek - aangaan vergt tijd en een strategie. Je wilt het immers als (beroeps)fotograaf niet bij kennis Nellie en buurvrouw Jan houden.

Social media


Manieren van interactie voeren


Waar je in principe te allen tijde naar opzoek gaat, is interactie met je fans, met jouw publiek (of in het Engels: audience).

Zorg dat men reageert en ga het gesprek met ze aan! Of het nou vrienden, familie, buitenaardse onbekende wezens zijn die je hebben gevonden door een hashtag die je hebt gebruikt, of anderszins.

Zoek het gesprek op, deel je passie en interesse. Een upcoming middel hiervoor is Instagram. Je kan gemakkelijk door middel van doelgerichte tags zorgen dat de audience waar jij je op wilt richten, je berichten zien.

Gebruik niet de bulk hashtags als #photooftheday, #bestphoto of #love. Kruip als het ware in de huid van jouw fans en jouw publiek. Waar gaat je foto over, wat drukt je foto uit? Wie of wat is er op de foto te zien?

Tag die gebruikers, gebruik hashtags die dáár gebruikelijk voor zijn. Dan wordt het veel specifieker en wordt de schakel kleiner.

Verplaats je ook in degene die je foto te zien krijgt. Als jij op zoek bent naar inspiratie, of deze foto zou willen opzoeken, welke hashtag of welk middel gebruik jij? Bewandel door de ogen van je fan de route naar een succesvol social media account.

Interactie


Er zijn diverse laagdrempelige manieren, waarop je interactie kan voeren met jouw publiek. Door deze interactie en wederzijdse serieuze interesse genereer je leads.

Een lead is een aanvraag voor meer informatie over een product of dienst. Men heeft dus laten merken dat ze meer over jou als persoon of jouw foto's te weten wilt komen. Haak daar op in!

Een lead is de eerste stap naar een (potentiële) klant of nieuwe fan die je geld, exposure of interactie op kan leveren via social media. Onthoud wel: social media is een middel en géén doel.

 • Stel een vraag en reageer terug!

 • Stimuleer je directe omgeving om mee te doen: hobbyisten, vrienden van de fotoclub of opa Piet die ook fotografeert!

 • Wissel af met materiaal dat je plaatst: plaats niet foto naar foto, maar deel ook behind the scenes foto's en filmpjes. Iets dat beweegt doet het gemiddeld beter, dan iets dat stil staat.

 • Houd een wedstrijd samen met je collega's!

 • Host een live stream waarin je geïnteresseerden bij elkaar optrommelt! Een soort online-webinair waarin je kennis uitwisselt, maar dan op bijvoorbeeld Facebook door middel van: Facebook Live.

 • Creëer waarde!


Social media mac


Facebook als social medium voor fotografen


De nieuwe interface van Facebook biedt een legio aan mogelijkheden naast reguliere statusupdates. Statusupdates doen het gemiddeld gezien sowieso beter als er een foto aan toegevoegd is. Enkel een regel tekst roept niet op tot engagement.

Met de nieuwe functionaliteiten om posts te creëren of je werk te laten zien is het gesprek aangaan met je fans nog makkelijker; zoals met Facebook Live, Canvas, Facebook Carousel of de nieuwe interface van Facebook Business welke je nieuwe mogelijkheden biedt voor het vormgeven van advertenties op Facebook.

Let bij het gebruik van Facebook op je mentions (@gebruikersnaam), de enkele hashtags die je gebruikt (het is geen Twitter, maar enkele hashtags in een bericht kunnen wel relevant zijn) en dat je er sowieso een afbeelding aan toevoegt.

Daarnaast is het bij Facebook belangrijk om niet een overkill aan berichten te plaatsen. Staat er iets heel bijzonders te gebeuren dan zijn drie berichten op een dag gespreid, mogelijk.

Maar pas er voor op dat Facebook niet je berichten gaat afknijpen. Het klinkt en is logisch dat de 700 volgers die je hebt, echt niet altijd jouw bericht te zien krijgen. Speel daarom daar op in.

Enkele kreten van wanhopige fotografen zijn 'zonder social media bereik ik mijn mensen niet' of 'zonder interactie heb je weinig aan social media'. Belangrijk is nadenken over wat je wilt vertellen, hoe je dat wilt doen en hoe vaak.

Praat over jezelf, maar stel ook vragen. Kom er daarnaast ook achter wáár eigenlijk jouw doelgroep zich bevind. Investeren in social media, terwijl je kerndoelgroep 70-90 jarigen zijn, kan je beter printmedia gebruiken, bij wijze van spreken.

Laat zien wie je echt bent, wat je doet en toon interesse in de ander. Het grootste voordeel aan social media is dan ook (vind ik) dat je direct in contact staat met je doelgroep en clientèle.

Gebruik Facebook alleen níet onder een vriendenaccount als bedrijf, omdat je 'hiermee makkelijker mensen binnenhaalt.' Deze kreet hoor ik te vaak en bewijst constant dat het niet klopt.

Zelfs Facebook blokkeert je account na verloop van tijd als ze daar achter komen en dan ben je verdwenen van het sociale medium, waar je toen zoveel tijd in hebt gestoken.

Promotiemiddel voor andere kanalen


Alleen maar geschreeuw werkt niet, er moet ook iets met kwaliteit tegenover staan. Je moet iets te bieden hebben.

Als je dat gedaan hebt, door blogs, vlogs, interessante content, dan kan je ook gerust eens je huidige netwerk gebruiken om een andere dienst of middel te promoten. Bijvoorbeeld aanmeldingen voor je nieuwsbrief binnen halen.

Op deze manier ontvang je namelijk weer een naam, e-mail en eventueel adres van een klant. In die nieuwsbrief bied je hén dan bijvoorbeeld écht iets exclusiefs, iets dat alleen maar kwaliteit is en niet kwaliteit, geschreeuw, commerciële prut of iets waar je fan dan ook helemaal niks aan heeft. Dan gaan ze vanzelf wel weg en dat is niet de bedoeling, toch?

Of je social media nou alleen gebruikt voor branding als hobbyfotograaf of om daadwerkelijk je dienst te verkopen: wees duidelijk in wat je kan, wat je doet en waar je voor staat.

Mensen die met tegenzin/kunstmatig gaan Twitteren, Facebooken of Instagrammen omdat de concurrent het doet', bereiken er toch niks mee. Doe het alleen als je er goed bij voelt en er tijd in wilt steken.

Tone of voice


De beste promotie is de kwaliteit van je foto's


Weet je van jezelf dat je je kan bewijzen en écht onderscheidend bent in jouw vakgebied? Ik zeg niet dat je dan geen social media nodig hebt of niet moet gebruiken, integendeel.

Maar ook social media loze fotografen kunnen succesvol zijn. Iedereen bewandeld zijn eigen pad en heeft zijn eigen strategie om opdrachten binnen te halen, te branden en te shinen.

Specifieke vragen?


Heb je specifieke vragen over social media?
Schroom niet en plaats een reactie onder dit blog!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Fabian Viester

Over de auteur

Marketeer bij Online Media Advies. Professioneel concert en evenementenfotograaf onder de noemer Fabian Viester Photography.

20 reacties

 1. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 16:08

  Allemaal leuk en aardig maar ik heb momenteel in 1 jaar pas 350 volgers. En ik kan je vertellen er is werkelijk geen hond die ook maar een reactie achterlaat op de beelden die ik online zet. Zelfs niet als ik de mening vraag van de kijker.

  Je trekt pas reacties als mensen iets gratis krijgen dan roepen en springen ze allemaal. En gratis werk ik niet.

  Dus allemaal leuk en aardig. maar het hele social media heeft 0,0% meerwaarde welk kanaal ook. Het hele net is verzadigd.

  Daarnaast hoe onderscheid je je nog met miljoenen fotografen? niet meer heel simpel

  Mijn tip doe het omdat het leuk is voor je zelf maar niet voor de kijker want die boeit het werkelijk geen flikker.

 2. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 19:20

  Ik onderschrijf bovenstaande reactie. We leven niet meer in de jaren 50 toen je met een camera en /of een gitaar met drie akkoorden nog bijzonder was. Tegenwoordig zijn zoveel mensen creatief dat het tegen de plinten aanklotst zeg maar. Dat neemt bij mij niet de lol weg in fotograferen,maar al die moeite op internet is voor mij verloren tijd.Groeten van Theo

 3. gast schreef op woensdag 28 juni 2017 om 08:38

  Stevig taalgebruik; ik vind dat Fabian een goede weergave heeft van wat je als fotograaf met Social Media kan en het is aan een ieder om daar wel of niet wat mee te doen. Ik vind dat we mensen moeten respecteren die de tijd nemen dingen uit te zoeken en met ons te delen. Haal er gewoon uit wat je nuttig vindt.

 4. gast schreef op woensdag 28 juni 2017 om 09:18

  Waarom zou iemand die kritisch is geen respect tonen? En waarom zou je geen kritische reacties mogen plaatsen?
  Juist door die uberpositieve sociale media krijg je dit effect: allemaal schaapjes die braaf achter elkaar aan sukkelen.
  Patricks verhaal klopt gewoon voor 100%.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord