Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Marcel Wiegerinck

Hoe haal je 30% meer omzet als fotograaf?

donderdag 27 december 2012, 15:26 door | 10,240x gelezen | 19 reacties

De laatste dagen van het jaar zijn bijna geteld. Voor de meesten van ons een goed moment om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar en nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar. Dit geldt zeker ook voor je fotografie business. Hoe ga je het komende jaar te werk? Wat ga je anders doen en hoe kan je meer omzet maken.

Om je fotografie business volgend jaar flink te laten groeien is het belangrijk om een goede marketingstrategie voor jezelf te definiŽren. Wat ging goed en waar ga je meer door, wat werkte niet en waar stop je dus mee? Stel jezelf zoveel mogelijk vragen om er achter te komen hoe je het gaat aanpakken in het nieuwe jaar.

Om je daarbij te helpen wil ik graag drie manieren met je delen waarvan ik denk dat je daarmee jouw omzet van je fotografie business flink kan laten groeien.

 1. Verhoog het aantal klanten
 2. Verhoog de gemiddelde verkoopwaarde
 3. Zorg dat klanten bij je terugkomen

Verhoog het aantal klanten


Ja nogal logisch, zou je denken maar heb je hier echt weleens serieus naar gekeken? Ga eens na hoeveel verschillenden klanten je dit jaar hebt gehad. Hierin telt elke klant. En als je het nog beter wilt onderzoeken zou je dat ook nog eens van het jaar ervoor kunnen doen om te kijken of je klanten in aantallen zijn gestegen of gedaald. Schrijf deze aantallen op of zet ze even in een Excel sheet.

Verhoog de gemiddelde verkoopwaarde


Bereken van alle klanten die je het afgelopen jaar hebt gehad de gemiddelde verkoopwaarde. Volgend jaar ga je deze gemiddelde verkoopwaarde verhogen. Er zijn verschillende manieren hoe je jouw verkoopwaarde kan verhogen.

Je zou gewoon meer kunnen vragen voor een opdracht door daar er een extra waarde aan toe te voegen. Kies dan iets wat voor jou niet zoveel extra moeite kost, maar voor je klant veel waarde heeft. Je zou bijvoorbeeld extra foto's kunnen leveren, een vergroting een web album noem maar op.

Als je hier met aantal vrienden over gaat brainstormen heb je zo een lijst met extra waarde die je kan toevoegen zodat je meer kan vragen voor je opdracht. Als je meer waarde geeft zal je klant zeker bereid zijn om meer te betalen.

Zorg dat klanten bij je terugkomen


Met hoeveel van je klanten heb je nog geregeld contact? Hoeveel klanten zijn er dit jaar meer dan ťťn keer bij jou geweest voor een fotografieopdracht? Hadden dat er meer kunnen zijn? Ik kwam er onlangs achter dat de meeste fotografen hier niets of nauwelijks iets meedoen.

Dit is echt zonde omdat juist de klanten die je al kennen en tevreden zijn ongeveer vier keer sneller je een nieuwe opdracht gunnen (en daar ook nog meer voor willen betalen) dan een nieuwe 'potentiŽle' klant.

Marketing voor Fotografen NL

Hoe kan ik dan meer omzet creŽren?


Hieronder een eenvoudig en fictief rekenvoorbeeld die je kan gebruiken met je eigen bedragen, getallen en cijfers.

Stel je had dit jaar 20 klanten met een gemiddelde omzet van duizend euro per klant. Dat betekend een totale omzet van 20.000 euro. Je gaat je in het nieuwe jaar volledig focussen om er twee klanten op jaarbasis bij te krijgen (dit zijn 10 procent meer klanten). Dit moet voor iedereen haalbaar zijn mits je er echt voor gaat.

Je verhoogt de gemiddelde verkoopwaarde met 10 procent door extra waarde te geven. 10 procent van al je klanten die je volgend jaar gaat krijgen komt bij je terug met een nieuwe opdracht of ze brengen je gemiddeld 2,2 nieuwe klanten aan.

Het rekenvoorbeeld ziet er dan als volgt uit; 22 klanten maal 1.100 euro is 24.200 euro. Twee klanten geven je een nieuwe opdracht en/of brengen iemand aan. Dit is dan nog eens 2.200 euro extra. In totaal heb je dan een omzet van 26.400 euro!

Dit betekend maar liefst een omzetstijging van 32 procent ten opzichte van het afgelopen jaar. Ik wil hiermee laten zien dat je met twee klanten extra op jaarbasis en je gemiddelde verkoopwaarde verhogen al flink meer kan verdienen als fotograaf. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

19 reacties

 1. Willem Laros
  Willem Laros schreef op donderdag 27 december 2012 om 20:49

  Dat betekend... iemand die zoiets schrijft, kun je die nog serieus nemen?

 2. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 27 december 2012 om 21:02

  Ik vind dat de meeste fotografen maar afwachten totdat er weer een opdracht op hun pad komt. Ik weet zeker dat je twee klanten per jaar meer kan krijgen als je er echt voor gaat. Als je dit niet kan realiseren moet je jezelf afvragen of je nog wel serieus te nemen bent als fotograaf.

  @Willem Laros
  Misschien kun je iets meer vertellen over jouw ervaringen?

 3. Melanie
  Melanie schreef op donderdag 27 december 2012 om 21:15

  @Marcel Wiegerinck
  Ik denk dat Willem het eerder over de spelfout had knipoog Overigens ben ik het helemaal met je blog eens hoor. Makkelijk te doen. Thuis wachten tot er weer eens een opdracht voorbij komt, is natuurlijk geen optie. Je bent ondernemer of je bent het niet!

 4. Remco
  Profiel  Remco schreef op donderdag 27 december 2012 om 23:14

  @Willem: Iemand steekt veel tijd in het schrijven van een artikel en probeert zijn collega's verder te helpen, en dan reken jij hem af op 1 spelfout? Triest en kortzichtig.

  @Marcel Het zijn wat mij betreft bekende zaken, maar het is altijd goed om het weer eens van een ander te horen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.846 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.846 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.