Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Richtlijn fotografie bij werken voor de overheid

zondag 3 januari 2010, 22:36 door | 8.002x gelezen | 3 reacties

De overheid heeft gekozen voor één uniforme manier van presentatie. De logo's van de verschillende ministeries en diensten zijn vervangen door één beeldmerk. Fotografen die werk voor de overheid (willen) uitvoeren gelden Fotografie- en illustratierichtlijnen. Het het feit dat ook andere organisaties ernaar gaan kijken, maakt het van belang er hier aandacht aan te schenken.

Dat organisaties een uniforme huisstijl willen hebben is begrijpelijk. Het maakt het voor klanten en leveranciers duidelijk dat het om één en dezelfde organisatie gaat. De communicatiedeskundigen van de rijksoverheid stelden vast dat de verscheidenheid aan beeldmerken het beeld van 'verkokering' versterkten.

Professioneel werk
Het communicatiebeleid gaat verder dan het gebruikelijk gebruik van een beeldmerk en de vormgeving van briefpapier. In het beleid is sprake van nadruk op het gebruik van beelden en ook bij de keuze van beelden is sprake van een zekere uniformiteit. Een mooi gegeven is dat voor beeldbepalende onderdelen van de informatie het werk van professionele fotografen de voorkeur verdient.

Daar staat tegenover dat die fotografen werk moeten leveren dat aan bepaalde eisen voldoet. Zo gaat het niet om vorm maar inhoud en herkenbare elementen. Ook gaan de richtlijnen uit van het gebruik van expliciete beelden. Beelden die betrokkenheid tonen, passen heel goed in het overheidsbeleid. De richtlijn geeft een aantal voorbeelden ter verduidelijking.

voorbeeld


Onderdeel van de richtlijn is bijvoorbeeld geen gebruik van sfeer- en generieke beelden. De foto's moeten duidelijk in relatie staan tot het onderwerp van de uiting. Ze dienen als verduidelijking van de tekst. De invloed of aanwezigheid van de mens moet 'voelbaar' zijn in een foto. want de overheid dient de mens. Er zijn vijf kernbegrippen voor de beelden: krachtig, helder, sober, geloofwaardig en Nederlands.

Het communicatiecentrum van de rijksoverheid zegt op de website een beeldbank op de huisstijlwebsite in te richten, maar die heb ik nog niet kunnen traceren. In de beeldbank komen volgens de website foto's te staan die door makers van brochures en ander voorlichtingsmateriaal rechtenvrij te downloaden zijn. Deze foto's kunnen ook dienen als voorbeeld voor in te schakelen fotografen.

Download
Informatie over het beleid en de criteria voor te gebruiken beelden is hier te vinden. Ook de PDF 'Fotografie- en Illustratierichtlijnen Rijksoverheid' is hier te downloaden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

3 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op maandag 4 januari 2010 om 08:39  | reageer

  Het is een lovenswaardig beleid om eenheid in de overheidscommunicatie te brengen. Door de wirwar aan visual identities ziet de burger door de bomen het bos niet meer. Als het gaat om overheidscommunicatie heeft Nederland world wide al decennia een leidende positie. Toch zal het niet meevallen om die gewenste eenheid ook in beeldmateriaal te vangen. Dat is alleen mogelijk wanneer je uitsluitend met een handvol fotografen of beeldenmaker samenwerkt. Dat zie ik niet zo snel gebeuren en bovendien ruikt zoiets naar nepotisme.

  Kernbegrippen als krachtig, helder, sober, geloofwaardig en Nederlands klinken aardig maar zeggen niets. Wanneer is een foto 'geloofwaardig? Laten we eerlijk zijn, da's een begrip zo rekbaar als een elastiek. Maar misschien dat toegevoegd beeldmateriaal als referentie kan dienen voor fotografen. Hopelijk wordt het geen strak keurslijf dat creativiteit in de weg staat...

 2. gast schreef op maandag 4 januari 2010 om 16:50  | reageer

  Bedankt. Een klant (geen overheid, maar een branchevereniging begon er ook al over. Nu heb ik de originele PDF. De foto's moesten 'betrokkenheid' laten zien, was een uitsprak waarmee ik rekening moet houden. Inderdaad, 'elastiek', maar wel een gegeven.

 3. tonv
  tonv schreef op dinsdag 5 januari 2010 om 04:42  | reageer

  De wereldwijde financiële crisis heeft een ‘nieuwe Victoriaanse tijd’ ingeluid. Weg met de uitbundigheid; leve de ultieme soberheid. Dat is de tijdsgeest die tot uiting komt in de nieuwe ‘Rijksbrede’ huisstijl. Waar voorheen beeldmateriaal door grafische ontwerpers werd gezien als visuele componenten ter completering van hun concepten gaan foto’s nu ‘vorm en inhoud aan elkaar verbinden’ als ik de richtlijnen van studio Dumbar moet geloven.

  De PDF met de ‘Rijksbrede’ richtlijnen moest ik een paar keer doorlezen om het gortdroge designersjargon te pakken. Maar uiteindelijk heb ik de boodschap begrepen: Er breekt een nieuw tijdperk aan voor fotografen want ‘het volgen van de richtlijnen zal vaak betekenen dat er professionele fotografen bij betrokken zijn’. Maar daar knelt juist de schoen want geen zinnig mens kan nog een foto maken wanneer de richtlijnen strikt worden gevolgd.

  Probeer maar eens ‘natuurlijke, directe Nederlandse of Nederlands uitziende foto’s met een spanningsveld zonder overdaad of drukte, heldere en frisse kleuren bij voorkeur in een ‘droge’ ducumentairestijl’ te schieten. Maar gelukkig bieden knullige ‘wel-niet-fotootjes’ een visueel houvast zodat fotografen niet bij voorbaat de weg kwijtraken. Er gloort weer hoop voor Nederlandse fotografen die ‘Rijksbreedgerelateerd’ kunnen fotograferen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord