Laura Vink

Verkoop je vrije werk met Werk aan de Muur

zondag 5 februari 2012, 22:19 door | 29.885x gelezen | 15 reacties

'Laura, die foto op je blog, kan ik die ook groot op canvas krijgen voor aan de muur?' Het is een vraag die mij vaak is gesteld. Natuurlijk een groot compliment dat personen geďnteresseerd zijn om een foto, die ik bijvoorbeeld op vakantie heb gemaakt, aan hun muur willen hebben. Maar hoewel ik zelf regelmatig foto's voor mijn fotosessie-klanten bestel, vind ik het bestellen van vrij werk vaak een gedoe.

Niet alleen moet ik meestal op zoek naar een backupschijf om die éne foto uit mijn archief te vissen, ook heb ik er geen vaste prijzen voor. En iedereen heeft weer verschillende wensen qua formaat en materiaal, wat voor veel e-mail- en uitzoekwerk zorgt.

Gelukkig is er een aanbieder die de verkoop van jouw werk als fotograaf (of beter gezegd: beeldmaker) super makkelijk maakt, namelijk de website Werk aan de Muur. Het enige wat jij namelijk hoeft te doen, is jouw mooiste foto's te uploaden in hoge resolutie, deze te voorzien van naam, trefwoorden, et cetera en instellen welke winstmarge je wilt ontvangen voor dat specifieke beeld. En de rest doet Werk aan de Muur.

Werk aan de Muur

Wat is Werk aan de Muur?


Als mensen een mooi werk aan de muur willen hebben (maar geen standaardwerk van de IKEA of iets dergelijks) kunnen ze op deze site zoeken naar foto's. Er zijn verschillende zoekmogelijkheden. Je kunt zoeken op basis van trefwoorden en stijl, maar ook op basis van kleur en locatie!

Als het geschikte beeld is gevonden kan jouw klant het gewenste formaat kiezen en bepalen op welk materiaal het gedrukt moet worden. Op dit moment bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een beeld op dibond (met/zonder acryl laag), canvas (in 2cm en 4,5cm dikte), ingelijste foto's en posters. En het formaat kan wel gaan tot 2,5 meter breed, voor bijvoorbeeld een canvas.

Werk aan de Muur neemt de bestelling van jouw klant in zijn geheel op zich. Zij regelen de betaling (de klant kan betalen met iDeal) en zorgen voor de productie en de verzending, zodat de klant na een paar dagen het werk aan de muur kan hangen!

De verkoopprijs van een product wordt bepaald door een percentage aan productiekosten en een percentage voor Werk aan de Muur (zodat bijvoorbeeld uploaden en hosting gratis is) en een percentage voor jouw winstmarge. Hoe luxer het materiaal en hoe groter het formaat, hoe hoger jouw winstmarge dus.

Zoals eerder beschreven, kun je de winstmarge per beeld zelf instellen. Het afgelopen jaar heb ik er zes werken verkocht met een gemiddelde winst van 75 euro (exclusief BTW). Dat is toch wel heel erg mooi meegenomen voor foto's die anders alleen maar op de computer staan!

De uitbetaling door Werk aan de Muur aan jou is mogelijk op elke gewenst moment, vanaf 50 euro. Wanneer je een KvK-nummer hebt, kun je hen hiervoor bovendien een creditfactuur sturen.

Werk aan de Muur

Werk aan de Muur


Kwaliteit


Van alle type producten die Werk aan de Muur verkoopt, heb ik er eentje in mijn handen gehad en ik kan niet anders zeggen dat de kwaliteit is zoals je verwacht van een dergelijke aanbieder: gewoonweg goed.

Canvassen zijn kleurecht en met de hand gevernist zodat deze met een doekje afgenomen kunnen worden (bijvoorbeeld bij stof). En de foto's op dibond (achter een acryl-laag) geven zo'n gaaf effect aan de foto dat ik er zelf een van in mijn huis wil hangen!

Verkopen via je eigen site


Elke beeldmaker heeft op de Werk aan de Muur een eigen gallery, waarmee je jouw eigen werk gemakkelijk en duidelijk in de spotlight zet. Daarnaast bestaat de mogelijkheid, zij het nog in béta, de foto's te verkopen rechtstreeks van je site.

Op mijn site lauravinkphotography.com heb ik in mijn blog en in mijn gallery bij elke foto een (klein) knopje 'buy print' staan. Als hierop gedrukt wordt, wordt een apart scherm geopend bovenop jouw site voor het bestelproces. Deze optie is vooralsnog alleen nog op aanvraag beschikbaar en enige kennis van code is wel vereist, maar voor mij geeft het het voordeel dat ik niet al mijn foto's hoeft te uploaden naar mijn eigen gallery.

Zodra er namelijk een bestelling wordt gedaan via mijn eigen site, wordt mij gevraagd het digitale bestand alsnog te uploaden voor in de gallery op Werk aan de Muur. Het bestand wordt dus altijd gecontroleerd of het geschikt is voor de bestelling en deze persoonlijke benadering vind ik erg fijn. Het kenmerkt Werk aan de Muur daarbij dat zij een goede (en snelle) support bieden, mocht er onverhoopt iets niet goed gaan bij de bestelling of het uploaden.

Nieuw?


Werk aan de Muur bestaat al enige tijd maar was voorheen onder de naam 'qohz' actief. Hoewel ik de naam qohz eigenlijk geniaal vond ('qohz' is in spiegelbeeld 'shop') werd er toch gekozen voor een andere naam, omdat het volgens de makers 'het een fijn gevoel is om de naam uit te leggen zonder het te hoeven spellen'. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Ik hoop dat ze met deze nieuwe naam een nog groter publiek zullen bereiken.

Samengevat


Werk aan de Muur:
 • Is een mooie manier voor het verkopen van je vrije werk
 • Levert kwaliteit
 • Goede en snelle (en persoonlijke) support en ondersteuning
 • Geeft je de mogelijkheid om zélf de winstmarge te bepalen per beeld (aanmelding en uploaden is gratis)
 • Zorgt ervoor dat je geen gedoe hebt met bestelling, betaling, producten en verzending
Wanneer een foto niet wordt verkocht, heeft het je alleen de tijd van het uploaden gekost, dus in mijn ogen zeker de moeite waard voor iedere fotograaf! Hebben jullie (goede) ervaringen met dergelijke diensten?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Laura Vink

Over de auteur

Laura Vink is gek op reizen, fotografie en een combinatie van die twee. Ze schreef het boek Reisfotografie en op haar website Vink Acacemy vind je veel artikelen met fotografie tips, inspiratie en (gratis) eBooks. Ook geeft ze een online fotografie cursus. Volg Laura op Instagram.

15 reacties

 1. Gerhard Ritsema
  Gerhard Ritsema schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:37

  Hoi, hoe zit het met het eigendomsrecht? Blijft de foto van jou of krijgt Werk aan de Muur het eigendomsrecht. Staat dit ook echt goed in de kleine lettertjes?

 2. Ron Rutgers
  Ron Rutgers schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:38

  Even heel realistisch.....

  "Gemiddelde winst van 75 euro per werk ex btw"
  Hoe krijg je dat voor elkaar als ik een canvas van je kan kopen voor prijzen tussen de 68 en 102 euro (gemiddeld ca. 80 euro)???

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:41

  @Ron; Je kunt zelf je prijs (een beetje) instellen. Maar je moet inderdaad wel aan de hoge kant gaan zitten. En op de site wordt voor klanten in eerste instantie het goedkoopste product (canvas) getoond. Als kopers duurder materiaal kiezen dan maak je zelf ook meer winst.

 4. Jasper
  Jasper schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:45

  Gerhard, eigendom blijft helemaal bij jou. We vragen enkel voor verkooprecht zolang het werk op de site staat!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord