Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; actiefoto's op het water en religieuze shoot

woensdag 20 november 2019, 22:44 door | 3.536x gelezen | 1 reactie

Gisterenavond was er weer een nieuwe uitzending van Het Perfecte Plaatje. In deze aflevering moesten de overgebleven kandidaten een boat-to-boat shoot doen en maakte ze een religieuze foto in documentaire-stijl.

Boat-to-boat


De eerste opdracht was het maken van een actiefoto van Windfoiling. Een soort evolutie van surfen waarbij het surfboard tijdens het surfen uit het water omhoog komt door hydrofoil. Een soort vleugel onder water (vergelijkbaar met een draagvleugelboot).

Een bijzondere sport die gepaard gaat met hoge snelheden. Een flinke uitdaging dus ook voor de BN'ers die dit vanuit een speedboat mochten vastleggen.

De kandidaten gingen aan de slag met de Canon EOS 6D mark II voorzien van een EF 16-35mm f/4L IS groothoekobjectief. Daardoor moesten ze dus ook behoorlijk dicht op de actie gaan zitten om het goed in beeld te brengen.

Watersportfotograaf Sander van der Borch kwam de BN'ers helpen en was tevens het gastjurylid voor deze shoot.

Winnende foto Kees

Winnende foto door Kees - f/20, 1/60s, 100 ISO

Kees won met bovenstaande foto en was in mijn ogen de terechte winnaar (er had inderdaad in de nabewerking nog wel iets meer uitgehaald kunnen worden).

Hij gebruikte een diafragma van f/20 om zo toch nog met lage sluitertijden te kunnen werken. Wat dat betreft is een scherpe opname vanuit een varende speedboat op snelheid bij slechts 1/60ste sluitertijd ook echt een knappe prestatie (of gelukstreffer).

» Bekijk alle foto's

Religieuze shoot


De tweede opdracht was het in beeld brengen van een religieus persoon. De foto moest een documentaire-stijl hebben. De BN'ers mochten op basis van de scores uit de eerste opdracht een keuze maken voor een bepaalde religie.

Bij deze shoot was Ahmet Polat de expert die de kandidaten op weg hielp en uiteraard ook gastjury.

Met een beoefenaar van het betreffende geloof als gids gingen ze op pad in Amsterdam om hun foto te maken. Ze gebruikte hierbij de Canon EOS M50 systeemcamera en konden een lichtsterke 50mm of de 15-45mm kitlens gebruiken.

Winnende foto Jamie

Winnende foto van Jamie - f/1.8, 1/1000s, 100 ISO

De winnaar van deze opdracht was Jamie. Hij maakte een mooi portret van een dame die het Winti geloof aanhangt.

Ik vond de foto's van Kees en Steven ook best geslaagd. Als Steven net wat meer op het licht had gelet had dit volgens mij de winnende foto kunnen zijn. Het harde zonlicht trekt nu behoorlijk de aandacht.

Echt jammer was natuurlijk de foto van Christina. Zij maakt een mooie foto van een Moskee, maar nam daarbij geen persoon in beeld. Dat terwijl haar gids het prima vond om op de foto gezet te worden. Ze zat zichzelf duidelijk behoorlijk in de weg deze shoot.

En dat was extra jammer, want hierdoor moest zij deze week het programma verlaten.

» Bekijk alle foto's

Foto opdracht


De opdracht deze week is het maken van een perfecte actiefoto. In onderstaande video van het Youtube kanaal van Canon krijg je de nodige tips.


» Stuur je foto hier in

Volgende week


Volgende week gaan de kandidaten naar Texel om landschapsfoto's te maken en maken ze een crime-scene fashion foto. Volgens mij weer twee leuke onderwerpen.

Heb jij de aflevering van avond ook bekeken?
Laat vooral weten in de reacties wat je er van vond!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. gast schreef op donderdag 21 november 2019 om 20:21  | reageer

    Ze laten jammer genoeg niet het ook de nog niet bewerkte foto zien. Dan zou je kunnen vergelijken met hoeveel er nu al 'nabewerkt' is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord