Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Corona en natte naaktshoot

dinsdag 27 oktober 2020, 23:23 door | 15.052x gelezen | 3 reacties

Vanavond was alweer de derde uitzending van Het Perfecte Plaatje bij RTL4. Deze week mochten de BN'ers de anderhalve meter samenleving in beeld brengen én was het tijd voor de klassieker: de naaktshoot.

Anderhalve meter samenleving


De kandidaten kwamen samen in Den Haag voor een reportage shoot. Ze moesten voor de eerste opdracht de anderhalve meter samenleving vastleggen in een iconische foto.

Fotograaf Jiri Büller kwam langs om tips te geven. Zijn voorkeur ging uit naar een niet in scene gezette foto, maar dat was voor de opdracht wel toegestaan.

De BN'ers gingen op pad met de Canon EOS M50. Deze compacte systeemcamera heeft voor dit type opdracht als voordeel dat het een lekker onopvallend cameraatje is. Dat is minder intimiderend dan een dikke spiegelreflex bij het fotograferen van vreemden.

Als objectief konden ze de Canon EOS EF-M 15-45mm of de EF-M 55-200mm objectieven gebruiken.

Winnende foto van Stefano

Winnende foto van Stefano
f/4, 1/2500s, 250 ISO

Winnaar van deze reportage-opdracht was Stefano. Zijn foto van een zwevend mondkapje op het Malieveld vond de jury de meest sprekende foto.

Ik vind Stefano overigens een erg leuke kandidaat voor dit programma. Hij gaat helemaal los op de opdrachten. Leuk om hem voor deze foto zo over het Malieveld te zien dartelen, al mondkapje werpend.

Zelf vond ik dit overigens niet direct de beste foto. Ik had meer met de foto van Soy, en Raymond .

» Bekijk alle foto's van deze shoot

Foto opdracht


Je kunt ook deze week weer meedoen aan de foto-opdracht en kans maken op een waardebon van 449 euro bij Kamera Express. De opdracht van deze week is: Maak een foto die laat zien hoe jij de 1.5 meter samenleving beleeft.

» Stuur je foto hier in

In onderstaande video geeft Jiri je nog tips voor deze opdracht.


Natte naaktshoot


De naaktshoot is vaste prik bij Het Perfecte Plaatje. Deze keer waren de BN'ers bij de Melkfabriek in Arnhem, een mooie urbex omgeving.

De insteek van de shoot was dit keer dat de modellen nat moesten zijn. Dus onder de douche, in bad, of gewoon met een emmer natgegooid. Bovendien moesten de foto's erotisch zijn.

De kandidaten moesten aan de hand van het ondergoed hun model kiezen. Zoals altijd zaten er een paar makkelijkere en moeilijkere onderwerpen tussen.

Bert, die voor de Evangelische Omroep werkt, had het met deze opdracht wel wat lastiger. Wat natuurlijk lekker benadrukt werd door presentator Tijl.

Patricia Steur was bij de shoot het gast jurylid en hielp de BN'ers aan tips voor hun shoots.

De BN'ers gebruikte bij de naaktshoot de Canon EOS RP voorzien van Canon RF 24-105mm objectief. Prima apparatuur voor een dergelijke shoot.

De winnende foto van Janny

f/7.1, 1/125s, 400 ISO

Janny won deze shoot. De jury was blijkbaar erg onder de indruk van deze foto. Zelf vind ik hem best goed geslaagd, maar ik vond de foto's van Miljuschka en die van Soy wellicht beter gelukt.

» Bekijk alle foto's van deze shoot

Exit voor..


Uiteindelijk moest deze week Miljuschka het programma verlaten. Haar foto van de dame voor de tram was te onscherp en die van het naaktmodel had ze te heftig bewerkt.

Zonde, want bij een scherpe foto én een minder heftig bewerkte naaktfoto had ze volgens mij goed kunnen scoren.

Volgende week


Volgende week gaan de kandidaten een actieshoot doen met toetjes en gaan ze aan de slag met architectuurfotografie met een model.

Wat vind jij van de gemaakte foto's deze week?
En was je het eens met de jury?

Laat het weten in de reacties!

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op woensdag 28 oktober 2020 om 15:46  | reageer

  Mooie fotos. Mooi model van Janny ook. Weet iemand wie dat is?

 2. TheMudman
  Profiel TheMudman schreef op donderdag 29 oktober 2020 om 20:31  | reageer

  Enig idee welk statief er voor de naakt opdracht werd gebruikt?

 3. Rob
  Rob schreef op vrijdag 30 oktober 2020 om 07:29  | reageer

  De foto van Raymond was mooi, maar ik vind dat hij de verkeerde keuze had ingeleverd, hij had mooiere van Olga. De foto van Soy was ook prachtig van Marjo, vind ik meer de winnende foto. De foto van Stefano was jammer dat hij verkeerd ge-cropt had. Dan had hij met Renate hoger kunnen scoren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord