Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de eerste aflevering van seizoen 2

dinsdag 24 oktober 2017, 23:32 door | 5.360x gelezen | 9 reacties

Vanavond was er weer Het Perfecte Plaatje op de televisie. De eerste aflevering van het tweede seizoen. We maakten kennis met de nieuwe kandidaten én er werden twee opdrachten uitgevoerd: op straat kussende mensen fotograferen en dansfotografie.

Persoonlijk heb ik me weer goed vermaakt met de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Net als vorig jaar moet je niet kijken omdat je diepgaande informatie wilt over hoe je beter kan fotograferen (maar daar hebben we natuurlijk ook gewoon Photofacts voor).

Het Perfecte Plaatje is echter wel gewoon een vrolijk programma waarbij je toch zeker ook geďnspireerd kunt raken om zelf ook met je camera op pad te gaan.

De zoenfoto's


De eerste opdracht was het maken van een zoenfoto. Extra moeilijkheid was dat ze zelf in hartje Amsterdam op zoek moesten naar mensen die voor de camera wilden zoenen. De deelnemers kregen hiervoor een uur de tijd, niet echt lang voor een dergelijke opdracht.

Voor deze eerste opdracht gingen ze op pad met een Canon EOS M5 systeemcamera. Documentaire fotograaf Maartje Brockbernd was gastjury en gaf tevens de kandidaten vooraf tips over hoe ze te werk konden gaan.

Winnende foto van Giel

Foto door Giel - f/4, 1/60s, 100 ISO

De winnende foto was deze foto van Giel van twee kussende dames. Ondanks dat de foto, zoals we konden zien, volledig geposeerd was heeft hij wel een lekker authentieke straatfotografie uitstraling. Dat past inderdaad goed bij de documentaire stijl van de opdracht.

Dansfotografie


Voor de tweede opdracht moesten de BN'ers met dansfotografie aan de slag. Best een moeilijke opdracht en ze moesten ook nog rook of vuur in de foto betrekken. Gastjurylid was dansfotograaf Hans Gerritsen.

Foto door Isa Hoes

Foto door Isa - f/4, 1/250s, 3.200 ISO @ 50mm

Grappig genoeg won de foto van Isa Hoes waarbij er juist geen rook of vuur aanwezig was, al kun je natuurlijk altijd zeggen dat het vuur toch van de foto afspatte. Ook is de foto niet helemaal scherp, maar we hebben vorig jaar ook al gezien dat dit nooit de belangrijkste criteria is bij het beoordelen van de foto's.

In het programma zelf wordt de jurybeoordeling niet heel uitgebreid in beeld gebracht, maar op de speciale site van Canon kun je wel een videootje vinden waarbij de juryleden hun keuze uitgebreider toelichten. Hierbij komen ook andere foto's van de fotografen voorbij.

Isa Hoes was de winnaar deze week. Zij kan volgende week daardoor niet afvallen. Deze eerste week viel er ook niemand af. Volgende week dus opnieuw met het volledige team.

De Thuisopdracht


In het programma zelf werd het niet genoemd, maar er is ook weer een wekelijkse foto opdracht voor iedereen die zelf ook actief aan de slag wilt na het zien van het programma.

De thuisopdracht van deze week is: maak een foto van een bijzondere zoen.

Canon pakt dit jaar na elke aflevering ook uit met extra tips en informatie. Bijvoorbeeld deze tip van William om een effectje toe te voegen aan je zoenfoto met behulp van wat kerstlampjes.

Wat vond jij ervan?


Wat vond jij van deze eerste aflevering?
Laat het weten in de reacties!

Volgende week gaan de kandidaten aan de slag met het fotograferen van watersport én het vastleggen van een naaktmodel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. JanB
  Profiel JanB schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 14:56  | reageer

  Zat al uit te kijken naar seizoen 2. het zou leuk zijn dat ze de instellingen bij de foto`s zouden plaatsen, dan zou een leek als ik ook nog wat kunnen leren. Verder een mooi programma

 2. Daniel Trapman
  Daniel Trapman schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 15:50  | reageer

  Alleen bij de winnende foto's staan instellingen. Helaas niet bij de "gewone"

 3. Jeroen de Haan
  Jeroen de Haan schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 16:45  | reageer

  Fotografie gaat niet over instellingen, het gaat over het moment.

 4. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 19:42  | reageer

  Helaas nog niet kunnen kijken dus een mening heb ik nog niet Wordt een dezer dagen 'Uitzending Gemist'. Ben wel altijd benieuwd hoe deelnemers de opdrachten aanpakken en hoe creatief ze zijn. Gelukkig heb je nog niet al te veel verraden Elja knipoog Mooi artikel trouwens dat zeker uitnodigt om naar deze aflevering te kijken.

 5. Aukje
  Aukje schreef op donderdag 26 oktober 2017 om 16:13  | reageer

  Vorig seizoen had ik gemist, dus wilde graag deze gaan volgen. En na de eerste aflevering van dit seizoen, kijk ik al uit naar de volgende.

 6. Eduard
  Profiel Eduard schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 12:41  | reageer

  Ik vind het wel heel jammer dat die vervelende Gordon er bij zit. Zijn flauwe grapjes en voortdurend de aandacht willen.

 7. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 16:03  | reageer

  Dat Gordondingetje...daar gaat het om.

 8. Tiengemeten
  Profiel Tiengemeten schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 19:59  | reageer

  Het gaat weer net zoals het vorige seizoen. Ze krijgen een duidelijke opdracht mee, hier zaten hele goede foto's bij, maar ja het moet volgens de jury wel geil zijn, en de persoon die nu bovenaan staat, heeft de helft van de opdracht niet eens voltooid (rook en vuur) en de foto is ook nog eens ONSCHERP. en wat denk je, dit soort foto's worden gewaardeerd. Hoe serieus kan je dit programma dan nog nemen !!

 9. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 31 oktober 2017 om 21:41  | reageer

  @Jeroen de Haan, in een klein zinnetje waar het om gaat bij fotografie.
  Ik deel zijn visie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord