Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de eerste aflevering

maandag 31 oktober 2016, 23:23 door | 12.702x gelezen | 10 reacties

Vanavond was de eerste aflevering van Het Perfecte Plaatje; een nieuw televisieprogramma bij RTL4 waarin zeven BN'ers strijden om wie de beste fotograaf is. In deze eerste aflevering gingen ze aan de slag met autofotografie en onderwaterfotografie.

Het Perfecte Plaatje


Het was natuurlijk de vraag of dit een interessant programma zou worden. Ik moet zeggen dat ik me goed vermaakt heb. Er viel het nodige te lachen en alles was lekker vlot gemonteerd.

Het is leuk om te zien dat alle fotografen anders met de opdrachten aan de slag gaan. Ik snap het gevoel dat sommige fotografen hadden. 'Waarom heb ik dat niet bedacht?', wanneer een andere fotograaf een creatieve keuze maakte. Herkenbaar als je wat vaker met een groep gaat fotograferen.

In het programma komen kort wat fotografietips voorbij, maar hier lag duidelijk niet de nadruk op. De BN'ers maken gebruik van apparatuur van sponsor Canon, van compactcamera tot full-frame. Afhankelijk van de opdracht wordt er gewisseld, maar tot nog toe wel steeds allemaal dezelfde camera bij dezelfde opdracht.

Car to Car shoot


De eerste fotoshoot was bij het circuit van Zandvoort. Hier gingen de deelnemers een Ferrari fotograferen terwijl ze zelf in de achterbak van een rijdende auto lagen. Frits van Eldik gaf de fotografen tips.

» Lees ook: 10 Tips voor autofotografie

In de tweede opdracht mochten de deelnemers een model in een zwembad fotograferen. Geen gemakkelijke opdracht natuurlijk. Elke fotograaf mocht de kleding kiezen die tijdens de fotoshoot gebruikt zou worden. Dat varieerde van galajurk tot niks meer dan een tas.

De uiteindelijke foto moest het product/de kleding die gebruikt wordt 'verkopen. Dat was in elk geval de opdracht. Ik vind de winnende foto van Heleen erg geslaagd, maar volgens mij voldoet hij niet heel erg aan de opdracht. Het is wel duidelijk waar ze haar inspiratie vandaan haalde.

Winnende foto van Heleen van Royen

Winnende foto van Heleen van Royen

Er werd overigens gebruik gemaakt van een compactcamera in een onderwaterbehuizing tijdens deze shoot. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig kun je ook best een vissenkom gebruiken.

Elke week valt er iemand af (met uitzondering van deze eerste aflevering). De uiteindelijke winnaar krijgt een publicatie in de National Geographic. Een mooie prijs natuurlijk die ook door deze BN'ers met een passie voor fotografie gewaardeerd werd.

Thuisopdracht


Om het programma nog wat interactiever te maken kun je ook mee doen aan de thuisopdracht. Deze week is de opdracht om zelf een fashionfoto te maken. De winnaar krijgt een Canon EOS M10 en een jaarabonnement op fotografie magazine Zoom.nl.

Volgende week: Naaktfotografie


Volgende week gaan de BN'ers aan de slag met een nieuwe opdracht: ze gaan naaktmodellen fotograferen. Deze aflevering wordt uitgezonden op maandag 7 november 2016 om 21:30 op RTL4. Wat mij betreft het kijken waard.

Ik ben benieuwd wat jij van het programma vond?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. gast schreef op maandag 31 oktober 2016 om 23:30  | reageer

  Leuk programma maar mis wel de instellingen techniek welke lenzen ze gebruiken.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 31 oktober 2016 om 23:52  | reageer

  @Gast; Ja, het is echt amusement, geen educatie. vrolijk
  Overigens staan de gebruikte apparatuur en instellingen wel op de 'Het Perfecte Plaatje'-website (in de galerij) bij de foto's.

 3. R. van Bezouw
  R. van Bezouw schreef op dinsdag 1 november 2016 om 03:19  | reageer

  Inderdaad; weinig info. Maar dat had ik wel verwacht van een commerciële zender als RTL dat het vooral van de kijkcijfers moet hebben. En dan mag het niet te moeilijk worden, want dan zapt men weg.... Wat ik ook jammer vind is dat de locatie en entourage al helemaal verzorgd wordt. Het was leuker geweest als men op pad werd gestuurd met een opdracht die men zelf zou moeten organiseren.

 4. Gertjan
  Gertjan schreef op dinsdag 1 november 2016 om 10:19  | reageer

  Dit komt nog niet eens in de buurt van Studio de Jong, waarbij het om de inhoud van de foto's gaat.
  Ik vond veel te weinig en veel te kort de foto's zijn getoond en hierbij stil gestaan.
  Daardoor was het commentaar van de jury niet duidelijk.

 5. Jurgen
  Jurgen schreef op dinsdag 1 november 2016 om 11:47  | reageer

  Kijk even op de Facebookpagina van het programma en op de pagina van William Rutten.
  Op de pagina van het programma zie je o.a. de EXIF en William licht op zijn pagina ook nog het nodige toe. Wanneer later minder deelnemers zijn, gaan ze ook meer in op de fotografie. Daar was in deze aflevering niet zoveel tijd voor door het aantal fotografen.

 6. R K
  R K schreef op dinsdag 1 november 2016 om 13:54  | reageer

  De kijkcijfers waren voor RTL4-begrippen erg beroerd, en de ervaring leert dat dit de komende weken dan nog verder zal inzakken. Afwachten of het einde van de reeks wordt gehaald.

  De formule we-laten-BNers-een-truukje-doen scoort duidelijk niet meer.

 7. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 1 november 2016 om 14:56  | reageer

  Ik denk dat het programma een gemiste kans is. Als de deelnemers per opdracht alleen een kader hadden gekregen en de rest van het concept zelf hadden moeten invullen dan had het programma veel meer diepgang gekregen. Een concept uitwerken vraagt meer dan alleen maar op het juiste moment op het knopje drukken. Locatie moet bij het concept passen, modellen moeten 'gecontracteerd' worden. Welke apparatuur heb je nodig voor je concept. Dit alles wordt nu voorgekauwd aan de deelnemers waardoor het de deelnemer die op het juiste moment op het knopje drukt de 'winnaar' wordt. Nu lijkt alsof iedereen maar even professionele foto's kan maken terwijl goed fotograferen toch echt een vak is.

 8. Gert Klay
  Gert Klay schreef op dinsdag 1 november 2016 om 17:48  | reageer

  Het is echt alleen maar entertainment.. Inderdaad ver weg van programma's als Studio de Jong. Het zou interessanter geweest zijn als ze voor de kijkcijfers 3 bekende Nederlanders hadden genomen, een paar echte topfotografen en een paar onbekende amateurfotografen. Dat zou het entertainmentgehalte niet minder hebben gemaakt, maar het voor iedereen leuk hebben gemaakt. We krijgen tenslotte niet allemaal een hele batterij camera's incl. toebehoren, de beste locaties en alle middelen (incl. race circuit en zwembad) tot onze beschikking. Er zijn veel fotografen (prof en amateur) in NL. Ik weet dan Marco Borsato en Humberto Tan echt fanatiek foto's maken als amateurs en niet eens onverdienstelijk. Maar zet daar nou eens 'gewone' amateurs en 'gewone' situaties tegenover......

 9. bored
  bored schreef op woensdag 2 november 2016 om 16:51  | reageer

  Gaat niet om de fotografie, maar sponsor.

 10. Cindy
  Cindy schreef op donderdag 3 november 2016 om 21:48  | reageer

  Ik vind het vooral leuk dat grootste hobby van Nederland (fotografie) een programma op RTL krijgt. En natuurlijk zou iedereen het anders doen en stel je voor dat "de ccommerciële" (vies woord) er ook nog geld aan verdienen.

  Kijk er naar als je het leuk vindt. Vind je het niets, ga lekker iets anders doen.

  Ik heb er in ieder geval met plezier naar gekeken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord