Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de finale

maandag 12 december 2016, 23:23 door | 12.259x gelezen | 15 reacties

Zojuist was de finale van Het Perfecte Plaatje. In deze laatste aflevering vertrokken Kim Feenstra en Humberto Tan naar Zuid Afrika. Daar deden ze drie verschillende shoots waarna uiteindelijk terug in Nederland de winnaar werd gekozen.

De opzet van de finale week dus af van de rest van de afleveringen. Drie in plaats van twee fotoshoots en de foto's werden nu niet tussendoor beoordeeld.

Straatportret


Als eerste mochten de twee overgebleven BN'ers een straatportret schieten in Johannesburg. Ze mochten zelf kiezen welke apparatuur ze wilde gebruiken en moesten ook zelf mensen op straat aanspreken.

Humberto had daar geen enkele moeite mee, maar Kim vond dat duidelijk lastiger. Na even warmdraaien lukte het Kim echter ook prima om vreemden op straat aan te spreken voor een foto. Ik kan me goed voorstellen dat dit een drempel is, zelf zou ik daar ook niet zo'n held in zijn.

Foto door Humberto Tan

Foto door Humberto Tan, f/2.8, 1/1250s, 400 ISO @ 50mm

Humberto schoot zijn winnende foto met een Canon 80D voorzien van een 50mm objectief. Hij kreeg van de jury een 10 voor zijn foto; het hoogste cijfer dat ooit gegeven is tijdens de gehele wedstrijd. Ik ben het er mee eens dat het een uitstekende foto is, al is een 10 wel een erg mooi cijfer.

Kim gebruikt voor haar straatportret ook de 50mm, maar zij werkte met de full-frame Canon 6D.

Gumboot Dance Shoot


Voor de tweede shoot gingen ze een bijzondere dans fotograferen. Deze Gumboot Dance is ontstaan in de goudmijnen in die regio. Omdat ze in de mijn geen muziekinstrumenten hadden gebruikte ze hun laarzen om muziek te maken.

Foto door Kim Feenstra,

Foto door Kim Feenstra, f/5.6, 1/4000s, 800 ISO @ 105mm

Kim won deze opdracht en dat was wat mij betreft terecht. In haar foto zit actie en wordt de aandacht echt getrokken naar de danser midden in het beeld met zijn mooie gezichtsuitdrukking. In de foto van Humberto gaat je oog vooral naar de stevige boezem van de dame achter de Gumboot dansers en dan kijkt zij ook nog eens weg ook.

Wildlife shoot


Als laatste gingen de twee finalisten op pad voor een wildlife shoot, uiteraard een shoot die niet mag ontbreken wanneer je naar Zuid Afrika gaat. De kandidaten hadden 3 uur de tijd voor deze shoot en vertrokken al om half vijf 's ochtends.

Beide kregen ze een andere route toegewezen die ze per Jeep aflegden. Uiteraard is het dan ook voor een groot deel een kwestie van geluk met wat je allemaal wel en niet tegen komt.

Foto door Humberto Tan

Foto door Humberto Tan, f/5.0, 1/4000s, 2000 ISO @ 188mm

Humberto won deze ronde met zijn foto van twee olifanten. Beide foto's waren geen enorme hoogvliegers, al weet ik ook niet of ik het Kim zo zou nadoen om van zo dichtbij een Leeuwin op de foto te zetten.

Wat me bij alle foto's overigens opviel was de hoge lichtgevoeligheden die ze gebruikt hebben. Alle foto's zijn genomen op hogere ISO's dan waar ik zelf voor gekozen zou hebben. Verder een klein detail, maar het viel me wel op.

De uitslag


De finale was in de studio in Nederland waar ze al vaker geweest waren. Alle eerdere kandidaten, helpende fotografen en familie en vrienden van de BN'ers waren aanwezig voor de uiteindelijke beoordeling.

De beoordeling zelf was overigens die ochtend al gedaan in alle rust. Het ging nu dus alleen maar over de bekendmaking. Uiteindelijk won Humberto Tan op eentiende, dus dat lag erg dicht bij elkaar.

Expositie


Veel foto's die tijdens het RTL 4-programma Het Perfecte Plaatje zijn gemaakt, zijn van donderdag 15 december tot en met 31 december 2016 te zien in Museum Hilversum. De initiatiefnemers Museum Hilversum en Canon tonen naast de beelden ook de zeven afleveringen. Het museum is elke dag van de week open voor publiek van 11:00 tot en met 17:00 uur.

Tevens wordt een selectie van de foto's geveild voor het goede doel. De opbrengst gaat naar het Ready2Help burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis.

Volgend jaar weer?


Ik heb met veel plezier naar Het Perfecte Plaatje gekeken. Wat mij betreft een herhaling waard voor een tweede seizoen, al is het waarschijnlijk moeilijk weer een mooi team aan fotograferende BN'ers te vinden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. L. P. van Kessel
  L. P. van Kessel schreef op dinsdag 13 december 2016 om 11:58

  Wij, mijn echtgenote Ineke, en ik vonden het een prachtige tv-serie voor fotografie. Nagenoeg alle elementen werden besproken.
  Ik miste wel een onderwerp en dat was de techniek van een spiegelreflexcamera. Voor mij was het niet nodig, maar ik kan mij voorstellen dat nog veel mensen niet de associatie weten tussen diafragma, tijd, iso, manueel, wel/niet automaat, etc.
  Wellicht een volgende keer.
  Leonard uit Mookhoek

 2. gast schreef op dinsdag 13 december 2016 om 12:02

  Dan graag team beroepsfotografen, die alles zelf moeten doen, lichtkeuze, compositie, etc.
  wellicht Nikon als sponsor?

 3. R K
  R K schreef op dinsdag 13 december 2016 om 13:01

  @gast: het gaat beroerd met Nikon. In Japan moet voor 1500 man/vrouw ander werk gezocht worden en in maart 2017 komen 1000 werknemers op straat te staan. Dus voorlopig even geen munten voor sponsoring, denk ik.

 4. Nico Pakvis
  Nico Pakvis schreef op dinsdag 13 december 2016 om 13:05

  Bij de portretopdracht moesten de fotografen ook de omgeving meenemen. Bij Humberto was dat in het resultaat niet te zien. Hoe leidend is dan de opdracht geweest?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord