Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de halve finale

maandag 5 december 2016, 23:46 door | 8.983x gelezen | 2 reacties

Zojuist was de halve finale van Het Perfecte Plaatje. De drie overgebleven BN'ers moesten aan de slag met new-born fotografie en het fotograferen van een kickbokswedstrijd. En het was weer een leuke aflevering.

New-born fotografie


De eerste opdracht was het fotograferen van pasgeboren baby's. Hiervoor bezochten ze een ziekenhuis en kregen ze tips van geboortefotografe Lobke Koppens. In het ziekenhuis moesten ze in principe zelf contact leggen met de kersverse ouders, alleen in de praktijk was dat volgens mij nooit het geval.

Hoe dan ook, alle drie de BN'ers bezochten meerdere pasgeboren baby's en hun ouders. Voor het eerst moesten zien niet één foto kiezen, maar drie. De drie foto's samen moesten een serie vormen en dus bij elkaar een verhaal vertellen.

Dat maakt de opdracht natuurlijk wel een stukje ingewikkelder. Eén goede foto schieten is extreem veel makkelijker dan drie goede foto's die ook nog goed bij elkaar moeten passen.

Foto's door Marco Borsato

Foto's door Marco Borsato

Marco won deze opdracht. Terecht wat mij betreft. Vooral zijn eerste foto uit de serie vond ik erg geslaagd. De tweede foto van Humberto vond ik overigens ook steengoed, maar paste verder niet in de serie zoals hij hem bracht.

De foto's van alle drie de fotografen zijn gemaakt met een Canon 6D en ofwel een 24-105mm of een 50mm objectief. Persoonlijk vond ik de foto's die gemaakt zijn met de lichtsterke 50mm het best. Dat laat weer zien dat je met zo'n eenvoudig (en betaalbaar) objectief prachtige foto's kunt maken.

Kickboksen


Voor de tweede opdracht gingen de kandidaten naar Antwerpen waar ze een kickbokswedstrijd vast gingen leggen. Ze kregen hierbij praktische tips van sportfotograaf Pim Ras.

Persoonlijk heb ik geen enkele kennis van deze sport, maar de actie zat wel duidelijk in de middengewicht categorie. Marco had het wat dat betreft moeilijk, want hij had de zwaarste categorie gekozen.

Foto door Kim Feenstra

Foto: Kim Feenstra, f/2.8, 1/2500s, 2500 ISO @ 24mm

Kim's foto sprong direct in het oog toen de foto's in groot formaat in de studio stonden te wachten op beoordeling door de jury. Echt een prima plaat, ondanks de onscherpte (waar je op dit kleine formaat op het web natuurlijk veel minder last van hebt dan op die afdrukken van anderhalve meter groot).

Te zien aan de EXIF informatie van de foto's van deze shoot heeft Pim aangeraden de sluitertijd kort te houden (1/1600s en hoger), het diafragma vol open (f/2.8) en de ISO flink omhoog (2500 ISO of hoger). Alle drie de fotografen hebben gewerkt met de 24-70mm, mijn favoriete allround objectief.

Volgende week: de Finale


Volgende week al weer de laatste aflevering van Het Perfecte Plaatje. De twee finalisten vertrekken naar Afrika om daar de laatste foto's te maken. Ik ben benieuwd wie gaat winnen: Humberto of Kim.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Hans van Eerbeek
    Hans van Eerbeek schreef op dinsdag 6 december 2016 om 11:33  | reageer

    Mooie aflevering weer. Het verschil in waarderen tussen een "wauw" foto en het - technische - perfecte plaatje kwam ook nu weer duidelijk naar voren. ik heb er van genoten.

  2. Giselfje
    Giselfje schreef op dinsdag 6 december 2016 om 16:33  | reageer

    Was idd. een mooie aflevering. Jammer dat de jury viel over de scherpte en de plek van de scherpstelling in de box-foto van Kim. Het jury oordeel liet duidelijk zien, net zoals in de voorgaande afleveringen, dat de "kijker bepaald". Jureren van foto's is mijns inziens een mix van objectief techniek beoordelen. Ik vindt het jammer dat de persoonlijke mening van de juryleden steeds vaker een overwicht lijkt te krijgen. Uiteraard is er altijd wel iets te zeggen over een foto als je die door de spreekwoordelijke mangel haalt. Zelfs van foto's van de beste pro's ter wereld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord