Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de vierde aflevering

maandag 21 november 2016, 23:46 door | 8.656x gelezen | 13 reacties

Vanavond konden we kijken naar de vierde aflevering van Het Perfecte Plaatje. In dit programma op RTL4 strijden bekende Nederlanders om een fotoshoot in de National Geographic. Deze aflevering waren natuurfotografie en het fotograferen van kinderen het onderwerp.

De eerste opdracht deze week was natuurfotografie. De vijf overgebleven fotografen trokken naar natuurgebied De Gelderse Poort bij Nijmegen.

Daar kregen ze fotografietips van natuur- en landschapsfotograaf Bas Meelker, waarna ze het natuurgebied in mochten om in 45 minuten hun foto te maken. Die tijdslimiet maakt het nog best lastig om met een mooie foto thuis te komen.

Foto door Humberto Tan

Foto door Humberto Tan - f/4, 1/2500s, 800 ISO @ 600mm

Humberto Tan won de opdracht. Ik vond de foto van marco ook helemaal niet verkeerd. De andere fotografen hadden in mijn ogen (en ook in de ogen van de jury) het wat minder gedaan.

Kinderen fotograferen


Voor de tweede opdracht moesten de BN'ers aan de slag met het fotograferen van kinderen. De programmamakers hadden het niet gemakkelijk gemaakt; er was altijd wel een erg jong kind bij waardoor het moeilijk is om goede aanwijzingen uitgevoerd te krijgen.

Om het nog lastiger te maken moest ook een huisdier mee op de foto en waren er ook nog instructies waaraan de foto's moesten voldoen. Best een complexe opdracht dus en dat was terug te zien in de resultaten.

Geen van de fotografen behaalde namelijk een voldoende; tenzij je de 5,5 van Humerto nog als voldoende meerekent.

Foto door Humberto Tan

Foto door Humberto Tan - f/7.1, 1/200s, 400 ISO @24mm

Wat mij op viel is dat alle fotografen kozen voor een wijd shot. Persoonlijk zou ik, denk ik, de kinderen een stuk dichter bij elkaar hebben gezet. Even los van dat het inderdaad erg lastig is om mooie foto's te maken van jonge kinderen, zeker als groepje.

Fotografe Bente Joy hielp overigens de fotografen met deze opdracht.

De fotografen moeten inmiddels zelf flink wat dingen regelen om hun perfecte plaatje te krijgen. Heleen is deze week afgevallen. Volgende week gaan er vier fotografen aan de slag met twee nieuwe opdrachten.

Wat vond jij van de aflevering van deze week?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Gert Klay
  Gert Klay schreef op dinsdag 22 november 2016 om 14:54  | reageer

  Ik vond de tweede opdracht echt ondoenlijk en het commentaar van de jury wat dat betreft, hoe terecht ook, niet fair. Je kunt niet drie of vier kleine kinderen en een huisdier tegelijk in je uppie aansturen voor een echt goed shot. Dat is alleen te doen met een assistent. Om het commentaar zinvol te maken had ik dan graag gezien wat de juryleden er zelf van gebakken hadden....

 2. B Van de Velde
  B Van de Velde schreef op dinsdag 22 november 2016 om 15:52  | reageer

  Ik zou het programma graag bekijken maar vind de zender RTL4 niet terug bij mijn telenetabonnement.

 3. Bert
  Bert schreef op dinsdag 22 november 2016 om 16:13  | reageer

  De fotografen moesten een feestelijk gebeuren fotograferen, maar ook dat kon gecoacht worden. Bente Joy gaf dat ook aan. Maar helaas deed geen een van de deelnemers dat.

 4. Jur
  Jur schreef op dinsdag 22 november 2016 om 17:22  | reageer

  Foto's van Humberto beide erg boeiend en wil je verder onderzoeken. Natuurfoto van Marco vond ik juist te vlak. Het zei me niets. Maar ik las veel lositieve reacties. Boeiend hoe verschillende mensen foto's ervaren.

 5. Lies
  Lies schreef op dinsdag 22 november 2016 om 17:44  | reageer

  Uitzending is terug te zien op RTL XL is een app

 6. Arida Winands
  Arida Winands schreef op dinsdag 22 november 2016 om 17:57  | reageer

  De foto van Humberto vond ik ook de beste, maar komt ook een beetje dat ook ik het liefst in de natuur fotografeer.
  En wat de kinderfoto aangaat ik zou het niet beter hebben kunnen doen wat een opdracht en dat alleen.

 7. Hans van Stereknburg
  Hans van Stereknburg schreef op dinsdag 22 november 2016 om 18:52  | reageer

  Kunst en competitie, tsjah

 8. Wvv
  Wvv schreef op woensdag 23 november 2016 om 10:13  | reageer

  Hallo Ik ben een beginnende fotograaf. Wat ik niet geheel snap is, in dit programma zie ik dat ze veel met de EOS D80 fotograferen, dat is een camera met een aps-c sensor (1,5).
  Nu gingen ze op pad met een 300mm lens. Dit wordt dan toch een 450mm lens. Waarom deze keuze

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 november 2016 om 11:08  | reageer

  @Wvv; Bij Canon is de cropfactor zelfs 1.6x, dus het wordt een 480mm objectief, als je het zo bekijkt. Voordeel is natuurlijk dat je nog dichter bij je onderwerp kunt komen vanaf een afstandje zonder dat je een nog prijzigere objectief nodig hebt.

 10. Wvv
  Wvv schreef op woensdag 23 november 2016 om 16:07  | reageer

  @Elja, bedankt voor je reactie. De EOS D80 heeft 1.5. Maar waarom gebruiken ze geen fullframe, als ze toch EF lenzen gebruiken. Welke voordeel geeft dit meer, dan alleen "dichter bij" komen bij je onderwerp.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 november 2016 om 16:21  | reageer

  @Wvv; Nee, de Canon EOS 80D heeft een cropfactor van 1,6x. Maar je hoeft het niet van me aan te nemen, check bijvoorbeeld de specs op DP Review.

  Waarom ze specific de 80D gekozen hebben weet ik niet. De extra range lijkt me al een goede reden, daarnaast is de 80D met 7 foto's per seconde ook nog een vlotte camera (de fullframe 6D haalt maar 4,5 foto's per seconde) en hij is natuurlijk betaalbaarder en daardoor bereikbaarder voor de kijkers.

 12. Martin
  Martin schreef op woensdag 23 november 2016 om 17:50  | reageer

  @Wvv Als beginnend fotograaf is het misschien verstandig om dingen aan te nemen van iemand die al "iets" langer met fotografie bezig is, zoals Elja.
  En de keus voor de 80D ( niet D80!) is logisch....die wordt als "Perfecte plaatje kit" verkocht bij MM...reclame dus!

 13. R K
  R K schreef op woensdag 23 november 2016 om 17:52  | reageer

  De 80D wordt in de show gebruikt, omdat het programma voor sponsor Canon één grote commercial voor deze camera is. In de winkels wordt de 80D daarom ook verkocht in een speciale "Het Perfecte Plaatje Kit", met groot RTL logo op de doos en inclusief vouchers voor een draagriem, cloudopslag en fotoboek. Puur commerciële keuze dus, om deze camera te pushen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord