Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de vierde aflevering

maandag 21 november 2016, 23:46 door | 7.607x gelezen | 13 reacties

Vanavond konden we kijken naar de vierde aflevering van Het Perfecte Plaatje. In dit programma op RTL4 strijden bekende Nederlanders om een fotoshoot in de National Geographic. Deze aflevering waren natuurfotografie en het fotograferen van kinderen het onderwerp.

De eerste opdracht deze week was natuurfotografie. De vijf overgebleven fotografen trokken naar natuurgebied De Gelderse Poort bij Nijmegen.

Daar kregen ze fotografietips van natuur- en landschapsfotograaf Bas Meelker, waarna ze het natuurgebied in mochten om in 45 minuten hun foto te maken. Die tijdslimiet maakt het nog best lastig om met een mooie foto thuis te komen.

Foto door Humberto Tan

Foto door Humberto Tan - f/4, 1/2500s, 800 ISO @ 600mm

Humberto Tan won de opdracht. Ik vond de foto van marco ook helemaal niet verkeerd. De andere fotografen hadden in mijn ogen (en ook in de ogen van de jury) het wat minder gedaan.

Kinderen fotograferen


Voor de tweede opdracht moesten de BN'ers aan de slag met het fotograferen van kinderen. De programmamakers hadden het niet gemakkelijk gemaakt; er was altijd wel een erg jong kind bij waardoor het moeilijk is om goede aanwijzingen uitgevoerd te krijgen.

Om het nog lastiger te maken moest ook een huisdier mee op de foto en waren er ook nog instructies waaraan de foto's moesten voldoen. Best een complexe opdracht dus en dat was terug te zien in de resultaten.

Geen van de fotografen behaalde namelijk een voldoende; tenzij je de 5,5 van Humerto nog als voldoende meerekent.

Foto door Humberto Tan

Foto door Humberto Tan - f/7.1, 1/200s, 400 ISO @24mm

Wat mij op viel is dat alle fotografen kozen voor een wijd shot. Persoonlijk zou ik, denk ik, de kinderen een stuk dichter bij elkaar hebben gezet. Even los van dat het inderdaad erg lastig is om mooie foto's te maken van jonge kinderen, zeker als groepje.

Fotografe Bente Joy hielp overigens de fotografen met deze opdracht.

De fotografen moeten inmiddels zelf flink wat dingen regelen om hun perfecte plaatje te krijgen. Heleen is deze week afgevallen. Volgende week gaan er vier fotografen aan de slag met twee nieuwe opdrachten.

Wat vond jij van de aflevering van deze week?


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Gert Klay
  Gert Klay schreef op dinsdag 22 november 2016 om 14:54

  Ik vond de tweede opdracht echt ondoenlijk en het commentaar van de jury wat dat betreft, hoe terecht ook, niet fair. Je kunt niet drie of vier kleine kinderen en een huisdier tegelijk in je uppie aansturen voor een echt goed shot. Dat is alleen te doen met een assistent. Om het commentaar zinvol te maken had ik dan graag gezien wat de juryleden er zelf van gebakken hadden....

 2. B Van de Velde
  B Van de Velde schreef op dinsdag 22 november 2016 om 15:52

  Ik zou het programma graag bekijken maar vind de zender RTL4 niet terug bij mijn telenetabonnement.

 3. Bert
  Bert schreef op dinsdag 22 november 2016 om 16:13

  De fotografen moesten een feestelijk gebeuren fotograferen, maar ook dat kon gecoacht worden. Bente Joy gaf dat ook aan. Maar helaas deed geen een van de deelnemers dat.

 4. Jur
  Jur schreef op dinsdag 22 november 2016 om 17:22

  Foto's van Humberto beide erg boeiend en wil je verder onderzoeken. Natuurfoto van Marco vond ik juist te vlak. Het zei me niets. Maar ik las veel lositieve reacties. Boeiend hoe verschillende mensen foto's ervaren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord