Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de vijfde aflevering

maandag 28 november 2016, 23:23 door | 15.871x gelezen | 16 reacties

Zojuist heb ik gekeken naar alweer de vijfde aflevering van Het Perfecte Plaatje. De BN'ers kregen twee leuke en uitdagende opdrachten voor hun kiezen: het maken van een creatieve selfie en het vastleggen van een optreden van Armin van Buuren.

Creatieve selfie


De eerste opdracht was het maken van een creatieve selfie in de binnenstad van Utrecht. Ze kregen hierbij hulp van Instagram talent Annagien Schilling. Zij plaatst op haar Instagram account de meest creatieve selfies en heeft daarmee al 769.000 volgers weten te bereiken.

Ik moest zeggen dat de BN'ers hier ook best creatief mee aan de slag wisten te gaan. Ik vond alle ideeŽn best goed bedacht en uitgevoerd. Dat is volgens mij nog niet zo gemakkelijk.

De selfie van Kim


Kim won deze opdracht met haar selfie. Toen ze in de aflevering vertelde over haar plan had ik niet verwacht dat het haar met die compactcamera zo goed zou lukken. Heel knap gedaan!

DJ Armin van Buuren


Voor de tweede opdracht vertrokken de BN'ers naar Ibiza. Zij moesten hier een optreden van DJ Armin van Buuren vastleggen. De fotografen kregen een Canon 6D, een 70-200mm en 8-15mm fish-eye mee. Volgens mij ook prima apparatuur voor dergelijke foto's.

Aangezien de fotografen maar een kwartiertje kregen om hun foto te maken was dit ook een behoorlijk complexe opdracht. Humberto won de opdracht met een uitstekende foto (zie hieronder). Knap gedaan, want Humberto moest een foto vanuit de hoogte maken en dat leek mij nog best een lastige.

Dj Armin van Buuren door Humberto


Fotograaf Rutger Geerling hielp bij het beoordelen van de foto's. Paulien moest uiteindelijk de show verlaten. Volgende week gaan de overgebleven BN'ers pasgeboren baby's fotografen en moeten ze een bokswedstrijd vastleggen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. maussturmer
  Profiel  maussturmer schreef op dinsdag 29 november 2016 om 12:59  | reageer

  Ik heb ook gekeken en vond de uitdaging, de selfie van Kim prachtig. Toch begreep ik niet goed hoe ze die twee foto's liet samenvloeien. Ik werk met elements 11 en vroeg me af of ik dat ook zou kunnen?

 2. Tineke
  Tineke schreef op dinsdag 29 november 2016 om 13:20  | reageer

  Ik heb zo mijn twijfels over de selfie opdracht. Het lijkt mij dat de deelnemers deze al van te voren wisten en zich hebben kunnen voorbereiden. De foto's van Kim, Marco en Paulien heb ik al in vele variaties voorbij zien komen o.a. op Pinterest. Als je nog nooit gefotografeerd hebt en zeker niet met zelfportretten bezig bent geweest vind ik het 'verdacht' knap dat je met dit soort foto's komt. Maar ik kan mij vergissen !

 3. John Roos
  John Roos schreef op dinsdag 29 november 2016 om 13:20  | reageer

  Met een sluitertijd van 4s heb je tijd genoeg om de handen voor het gezicht te brengen.

 4. Robert
  Robert schreef op dinsdag 29 november 2016 om 14:02  | reageer

  Ik dacht te zien, dat ze aan tafel op Ibiza een rode map met technische instructies kregen. Het 'vloog' voorbij dus ik kan me vergist hebben. Overigens leuk werk van deze beginners. Robert

 5. ruud
  ruud schreef op dinsdag 29 november 2016 om 14:03  | reageer

  dit is gemaakt en niet bewerkt, technisch makkelijk en creatief knap gedaan door Kim Veenstra, eindelijk een positieve aandacht wat ze verdiend...ik vind het een vrouw met kwaliteit en intelligent....

 6. gast schreef op dinsdag 29 november 2016 om 15:26  | reageer

  De selfie van kim kun je zo van photolab afhalen. JAmmer maar niet zo origineel dus.

 7. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 29 november 2016 om 15:31  | reageer

  De resultaten die gemaakt zijn deze aflevering vond ik verrassend! De selfie van Kim is het proberen waard om ook eens te maken.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 november 2016 om 16:13  | reageer

  @Maussturmer; de deelnemers mogen niet nabewerken (behalve kleuren, contrasten, etc). De foto van Kim is dus direct uit de camera zo gemaakt (en waarschijnlijk later omgezet in zwart-wit).

  Je kunt een dergelijke foto maken door gebruik te maken van een langere sluitertijd. Zet je camera bijvoorbeeld op 4 seconden. De eerste twee seconden houd je je handen voor je gezicht, vervolgens trek je je handen snel weg. De volgende twee seconden wordt je gezicht dus vastgelegd zonder de handen.

  Het eindresultaat is dan een dergelijke foto. Het is echter wel de truc dat je tijdens het maken van de foto niet beweegt. De enige beweging zijn je handen die je halverwege weg haalt.

  Even oefenen en je zou met jouw camera eenzelfde resultaat moeten kunnen behalen.

  @Tineke; dat idee had ik ook, dat ze zich voorbereid hadden. Anders is het volgens mij ook erg moeilijk om zo creatief te denken. Wij zagen natuurlijk een kort verhaaltje verhaaltje en maar 4 foto's van Annagien. Wellicht dat ze wel meer suggesties gedaan heeft, of dat de deelnemers gewoon even op hun telefoon hebben lopen zoeken. vrolijk

 9. Jos Klappe
  Jos Klappe schreef op woensdag 30 november 2016 om 13:56  | reageer

  Mooie foto van Kim! Je kunt hem ook maken als je een flitser of trigger met 'stroboscoopfunctie' hebt. Heb ik gedaan met sluitertijd 1.5 sec en 2x flitsen:
  https://www.irista.com/index.html#/galleries/0d24c0b5-66cd-495b-8d3b-0556abf28424
  Lang niet zo mooi als die van Kim natuurlijk (en bovendien heb ik wel enigzins bewerkt: de achtergrond op een slordige manier iets zwarter gemaakt met Lightroom...), maar wel leuk om te experimenteren.

 10. gast schreef op woensdag 30 november 2016 om 20:29  | reageer

  Ik vond die van Kim prachtig. Kan alleen niet achterhalen wat nu de sluitertijd was. Iemand enig idee?

 11. Jan doedel
  Jan doedel schreef op woensdag 30 november 2016 om 20:30  | reageer

  Foto van Kim is natuurlijk zwaar nabewerkt. Ze zat bij een lichte muur en op de foto is het opeens een zwarte achtergrond.

  Verder is er gewoon een multiple exposure gebruikt ipv een lange sluitertijd

 12. Pauli
  Pauli schreef op woensdag 30 november 2016 om 21:38  | reageer

  Ik vind het als programma vermakelijk en leuk om te kijken, maar heel jammer dat je niks leert van fotografie zelf. De technische aspecten en het waarom wel of niet van een foto, de nabewerkingen...je ziet er niks van terug. Zo lijkt fotografie een eitje. Daar hebben professionals dan weer last van als "Ome Henk" de bruiloft wel komt fotograferen omdat hij ook zo een mooi toestel heeft. Gemiste kans, vind ik persoonlijk.

 13. pepper
  pepper schreef op donderdag 1 december 2016 om 08:09  | reageer

  Heel de show is natuurlijk in scene gezet en worden zwaar begeleid met het bedenken, maken en nabewerken van de foto. Foto's zijn beter dan wat je gemiddeld bij een fotoclub ziet. En daar zitten fotografen bij, die al heel lang met fotografie bezig zijn. En dan zullen zo'n stel nobody's ff in een halve dag tijd een betere foto maken??! Ff serieus!

 14. ruud
  ruud schreef op donderdag 1 december 2016 om 10:17  | reageer

  antwoord op Jan Doedel.... als je een lichte/witte muur traditioneel het licht meet...met de camera (reflecterend licht), dan zal de witte muur gemiddeld grijs zijn, omdat de camera grijs ziet. ook een zwarte muur zal dan grijs zijn.
  Dus in geval van Kim, als ze onderbelicht heeft en dat kan maar zomaar, omdat het "exakt"4 sec is en niet bv 4,55 sec. is deze opname een 0,55 sec onder belicht. Dus zwarte muur.
  Deze opname is technisch niet moeilijk, op een fotovakschool is dit zeker al aan de orde eerste 1/2 jaar... fotograferen is een vak.... alleen als je er tegenwoordig geld mee wilt verdienen, dan moet jeje apparatuur verkopen. vr gr ruud vd steeg

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 december 2016 om 10:46  | reageer

  @Jan Doedel; Het zou ook met een multiple exposure kunnen, maar dat is geen functie op een Canon camera (kan wel met bijvoorbeeld een Nikon). Volgens mij is er dus wel degelijk een lange sluitertijd gebruikt voor deze foto.

  @Pauli; Het blijft RTL4 he, meer entertainment dan educatie. Wat mij betreft is dat niet erg, je laat wel aan een grote groep kijkers zien hoe leuk fotografie kan zijn.

  @Pepper; Volgens mij krijgen ze vooraf inderdaad van een expert de nodige tips. Maar de BN'ers die nu nog in de show zitten hebben allemaal al jaren ervaring als hobbyfotograaf (of als professioneel model). Dan ben je natuurlijk geen absolute beginner meer.

  Voor wie benieuwd is naar hoe je deze selfie van Kim zelf ook kunt maken, ik heb er een video met uitleg over gemaakt.

 16. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 6 december 2016 om 12:19  | reageer

  Ach het is TV (geënsceneerd) dus kijkcijfers/geld, wel leuk om eens te volgen. We hebben toch ook jaren genoten van de wielersport.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord