Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; finale in Costa Rica

woensdag 19 december 2018, 22:44 door | 4.737x gelezen | 2 reacties

Vanavond was de finale van Het Perfecte Plaatje op RTL4. In deze laatste aflevering van het seizoen namen Jim en Patty het tijdens drie shoots tegen elkaar op in het mooie Costa Rica.

Familieportret


De eerste opdracht was het maken van een familieportret waarbij een ouder persoon centraal moest staan. Best een pittige opdracht, zeker in een vreemd land.

Patty had een mooie voorsprong, want zij bleek behoorlijk goed Spaans te spreken en kon zich daardoor eenvoudig verstaanbaar maken in Costa Rica.

Foto door Jim

Winnende foto van Jim - f/5.6, 1/160s @ 100 ISO

Desondanks ging Jim er met de meeste punten vandoor. Zijn familieportret liet goed zien dat de foto niet in Nederland genomen was, toonde een familie en toonde de liefde in deze familie.

Alle foto's werden gedurende de trip overigens geschoten met de Canon 6D mark II.

» Bekijk de foto's van deze opdracht

Pura Vida


Voor hun tweede opdracht moesten de BN'ers het motto van het land vastleggen: 'Pura Vida'. Oftewel 'puur leven', waarmee vooral genieten van het leven wordt bedoeld.Ze moesten hierbij een serie van twee foto's maken die dit motto duidelijk tot uiting brachten.

Foto van Patty

Winnende serie van Patty

De jury was over de resultaten van deze tweede opdracht een stuk minder te spreken dan over de eerste opdracht. Patty won met haar twee foto's.

» Bekijk de foto's van deze opdracht

Natuur


Als laatste opdracht moesten ze de natuur vastleggen. Met een bootje en een gids trokken ze er op uit in het oerwoud. Er moest een serie van drie foto's gemaakt worden die de kijker in het beeld zouden zuigen; alsof ze er zelf ook waren.

Foto's door Patty

Winnende serie door Patty

Uiteindelijk won Patty deze serie en daarmee ook het programma. Qua kleuren is het inderdaad een mooi geheel, al vond ik het afwisselende overzichtsbeeld in de serie van Jim ook erg sterk.

» Bekijk de foto's van deze opdracht

Patty is een verrassende winnaar van het programma. Ik had in de eerste aflevering niet ingeschat dat zij de winnaar zou worden, maar ze heeft zich tijdens het programma als een echte creatieve fotograaf laten zien.

Wat vond jij van het programma en deze finale?
Laat het weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Slimpie
  Profiel Slimpie schreef op zondag 23 december 2018 om 19:45  | reageer

  Ik vind het concept van dit programma echt fotografie weer eens op de kaart zetten. De eerste twee seizoenen vond ik een stuk beter dan de laatse.
  Ik zou graag zien dat ze eens onbekende nederlandse fotografen bij elkaar brengen en zien wat er dan uitkomt of half bekende en half onbekende. Lijkt me erg verfrissend.

 2. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op dinsdag 25 december 2018 om 11:01  | reageer

  Smaken verschillen natuurlijk.
  Maar vind de beelden van Jim veel sterker. Een goed overzicht van en- in de natuur waar de mens ook nog eens subtiel zijn plekje heeft. Mooie composites met een vleugje journalistiek.
  De dieren van Patty, zouden ook in Artis geschoten kunnen zijn. Ik ben daar ook wel eens met mn camera. Maar nogmaals ...smaken verschillen (gelukkig) .
  Met fotoschietgroeten Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord