Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Onderwater beroep en Back to the Roots

dinsdag 8 december 2020, 23:23 door | 3.711x gelezen | 0 reacties

Vanavond was de op één na laatste uitzending van Het Perfecte Plaatje van dit seizoen. De drie overgebleven BN'ers gingen aan de slag met een onderwatershoot en het maken van een serie over hun eigen verleden.

Beroep Onderwater


De eerste opdracht was het maken van een onderwaterfoto. De kandidaten moesten hierbij een model fotograferen in een zwembad waarbij een beroep werd getoond.

De expert om de BN'ers te helpen met deze shoot was onderwaterfotograaf Noustha Koeckhoven. Noustha hebben we overigens ook al eens eerder in het Het Perfecte Plaatje voorbij zien komen bij onderwaterfotografie.

Voor deze shoot maakte de drie deelnemers gebruik van een Canon Powershot G7X mark III compactcamera in een onderwaterbehuizing. Het voordeel van zo'n compactcamera is in een dergelijke situatie in elk geval dat de kans op een goede, scherpe foto veel groter is.

Winnende foto van Bibi

Winnende foto van Bibi - f/11, 1/125s, 800 ISO

Bibi maakte de winnende foto, maar alle kandidaten zatten erg dicht bij elkaar met allemaal lage cijfers.

De sterke vignetering, of het 'zaklamp effect', van Stefano vond ik overigens echt niet kunnen. De jury had er minder moeite mee.

» Bekijk de foto's van deze shoot

Thuisopdracht


De thuisopdracht is: 'Maak ene spectaculaire onderwaterfoto met een mens of dier!'

Niet echt een ideale opdracht om daadwerkelijk nu mee aan de slag te gaan; met deze temperaturen. Zelf maak ik dit soort foto's liever bij 30+ graden.

» Jouw foto insturen

Noustha geeft je in onderstaande video 5 tips voor als je aan de slag gaat met onderwaterfotografie.


Back to my roots


Bij de tweede opdracht moesten de fotografen een serie van drie foto's maken. Ze kregen hier wat ruimer de tijd voor en mochten wat langer over de opdracht nadenken dan normaal.

Documentaire fotograaf en vast jurylid Cynthia Boll gaf de kandidaten voor deze opdracht instructies. Bovendien kregen ze hulp in de vorm van een extraatje; iemand voor de belichting, iemand voor de nabewerking of hulp van Cynthia tijdens de shoot.

Voor de shoot gebruikte ze de Canon EOS RP systeemcamera en konden ze diverse objectieven gebruiken, zoals de Canon RF 24-105mm f/4L, de RF 35mm f/1.8 Macro of de EF 50mm f/1.8.

Winnende serie van Stefano

Winnende serie van Stefano

Stefano won deze opdracht met een stevige 9 als cijfer. Stefano schoot behoorlijk conceptuele foto's en dat viel blijkbaar goed in de smaak. Hij won daarmee overigens ook de complete uitzending.

Persoonlijk vond ik de serie van Bibi overigens het duidelijkst. Een mooi verhaal vertellen zonder dat je teveel achtergrondinformatie nodig had om het te snappen.

Bij Janny vond ik de serie best onduidelijk. Bovendien zat er veel wisseling in stijl per foto. Zeker de eerste foto van de fazanten week behoorlijk af, zelfs qua formaat.

Zelf heb ik erg weinig met de serie die Stefano maakte. Het verhaal erbij was best interessant en dat voegt zeker wat toe aan de foto's. Fototechnisch vond ik het zelf niet erg indrukwekkend. En dan had hij nog wel iemand voor de belichting meegekregen.

» Bekijk de foto's van deze shoot

Exit for..


De verrassing aan het eind van het programma was dat er niemand uit hoefde deze week. Allemaal gaan ze door naar volgende week. Daar zal er wel al iemand vroegtijdig afvallen, overigens.

Volgende week


Volgende week de finale van dit seizoen van Het Perfecte Plaatje. De BN'ers gaan dan een natuurshoot doen op Vlieland én een superhelden shoot.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord