Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; onderwaterhonden en naakt

woensdag 7 november 2018, 22:22 door | 9.510x gelezen | 7 reacties

Vanavond was de tweede aflevering van het derde seizoen van Het Perfecte Plaatje. De BN'ers mochten aan de slag met het fotograferen van honden in het water en met naaktmodellen in een oude fabriekshal. Twee uitdagende opdrachten.

Onderwaterhonden


Een lastige combinatie: onderwaterfotografie en ook nog eens met honden. Het is natuurlijk al best een uitdaging om onderwater te fotograferen, maar als je dan ook nog met honden moet werken is het wel extra lastig.

Dat was in mijn ogen ook te zien aan de resultaten; persoonlijk vond ik er geen enkele echt heel positief uitspringen. Wat opvalt is dat op vrijwel geen foto de ogen van de honden te zien zijn. Net als bij het fotograferen van mensen is het volgens mij ook bij honden belangrijk dat je de ogen ziet in een foto.

Als voorbeeld werden de hondenfoto's van Seth Casteel genoemd. Dit zijn natuurlijk prachtige beelden die de verwachtingen ook wel heel hoog zetten. De shoot en de resultaten laten dan wel were zien hoe moeilijk het in de praktijk is.

Foto door Ryanne

Winnende foto door Ryanne - f/11, 1/500s, ISO 800

Ryanne won deze opdracht met bovenstaande foto. Ik snap de opmerking over 'schilderachtig' van de jury en het is geen verkeerde foto. Heel enthousiast word ik er in elk geval ook niet van.

Bij deze shoot werkte de BN'ers met een Canon PowerShot G7X mark II, een high-end compactcamera. Een handige keuze voor een dergelijke shoot, want qua scherpstelling luistert het met zo'n camera niet al te precies.

De camera ging in een onderwaterbody en de deelnemers konden ook een flitsset gebruiken. Voor de shoot werden ze bijgestaan door Moon Jansen.

Naakt


De tweede shoot was de traditionele naaktshoot. In alle drie de seizoenen van Het Perfecte Plaatje is de naaktshoot terug gekomen als één van de weinige (wellicht wel de enige) vaste opdrachten.

Het lastige bij deze shoot is dat het eindresultaat heel erg af lijkt te hangen van het model dat je toevallig krijgt. Lieke stond met haar koningsblauw dan ook direct voor een lastige taak, terwijl Ruben en Tim het met de twee mooie dames relatief makkelijk hadden.

Zelf vond ik de foto van Herman, de donkere man met de kanarie, erg goed geslaagd. Prima belichting, prachtige kleurcombinatie (groen, bruin en geel) en heel strak uitgevoerd. Aan de andere kant vond ik de matige foto van Marlijn een mooi voorbeeld hoe je ondanks een mooie dame voor je lens toch nog een matige foto kunt maken.

Winnende foto door Ruben

Winnende foto door Ruben - f/5.6, 1/160s, 200 ISO

De winnende foto was bovenstaande foto van Ruben. De jury was enthousiast over de plaatsing van het model, persoonlijk vind ik het afgesneden been en de rommelige linkerkant van de foto niet direct sterke punten aan deze foto. De pose en het moment zijn dan wel weer prima gekozen.

De BN'ers fotografeerde deze tweede opdracht met de Canon 6D mark II en een 24-70mm f/4L IS USM objectief. Een prima combinatie voor dit soort foto's. De fotografen werden bijgestaan door Roeltje van de Sande Bakhuyzen.

Uiteindelijk moest Mari het programma verlaten.
Wat vond jij deze week van het programma?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 8 november 2018 om 13:59  | reageer

  Nou is het wel lastig als je onderwater zit, en honden hun ogen altijd boven water houden vrolijk

  (been there done that...)

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 8 november 2018 om 14:09  | reageer

  @Reinoud; ik heb er zelf geen ervaring mee en ik kan me voorstellen dat het best lastig is. Alleen die Seth Casteel die ook in het programma aangehaald werd had de lat wel erg hoog liggen met zijn prachtig geslaagde waterhondenfoto's. vrolijk

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 12 november 2018 om 07:47  | reageer

  Hi Elja,

  Kleine nuance wat mij betreft over de naaktshoot. Je stelt dat Ruben en Tim 'het met de twee mooie dames relatief makkelijk hadden'. Dat is natuurlijk niet per definitie een gegeven knipoog

  Overigens, bijzondere uitspraak in het programma van presentator Tijl: "Jullie gaan werken met het 24-70-objectief, voor maximale controle over scherptediepte." Huh? vrolijk

 4. Robert
  Robert schreef op dinsdag 13 november 2018 om 13:28  | reageer

  Ben het dit keer geheel met je eens Ilja. Misschien moeten ze eens die ' jury' vervangen. Ze passen de regels te kust en te keur maar toe. Voet amputatie dat kan niet. Opmerking over de lens en mooie mensen Pffff.
  Met fotoschietgroeten Robert

 5. Niqué
  Niqué schreef op dinsdag 13 november 2018 om 16:28  | reageer

  Volgens mij hadden ze bij de naaktshoot ook allemaal een attribuut dat in beeld moest. Waar is dat bij de winnende foto? Of zie ik het gewoon niet?

 6. Henk van Nieuwenhuizen
  Henk van Nieuwenhuizen schreef op dinsdag 13 november 2018 om 19:23  | reageer

  Ik ben van mening dat je als Bner toch een beetje voor de leeuwen wordt gegooid met dit programma, ondanks dat deze mensen ervaring hebben met het op televisie zijn en werken waar je dan toch het een en ander mee krijgt over bijv. soort van belichten bij het onderwerp. Mede het feit dat de BNers waarschijnlijk niet weten op welke stand , diafragma en iso de camera zouden moeten instellen.
  Ook voor hobbyfotografen zou het onderdeel van onder en in het water fotograferen van in het water springende honden een heel lastig iets zijn omdat er goed op te krijgen.
  Dus al met al toch een knappe prestatie van deze mensen die het allemaal maar in een paar dagen het voor mekaar moeten krijgen met een hoog leertempo en weinig ervaring.
  Dus Ilja ben ik het met jou eens over jouw mening.
  Wat de apparatuur betreft hebben zij wel een voordeel dat dit allemaal ter beschikking wordt gesteld en de kijkers idee krijgen wat er allemaal mogelijk is in de fotografie, als men de prijzen/kosten even buiten beeld laten. Menigeen zou schrikken van de totaal kosten van deze sets.

 7. gast schreef op dinsdag 13 november 2018 om 20:27  | reageer

  ik stoor mij ook enorm aan de slechte jury. ik vind het verder wel een leuk amusementsprogramma.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.131 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord