Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; onderwaterhonden en naakt

woensdag 7 november 2018, 22:22 door | 8.512x gelezen | 7 reacties

Vanavond was de tweede aflevering van het derde seizoen van Het Perfecte Plaatje. De BN'ers mochten aan de slag met het fotograferen van honden in het water en met naaktmodellen in een oude fabriekshal. Twee uitdagende opdrachten.

Onderwaterhonden


Een lastige combinatie: onderwaterfotografie en ook nog eens met honden. Het is natuurlijk al best een uitdaging om onderwater te fotograferen, maar als je dan ook nog met honden moet werken is het wel extra lastig.

Dat was in mijn ogen ook te zien aan de resultaten; persoonlijk vond ik er geen enkele echt heel positief uitspringen. Wat opvalt is dat op vrijwel geen foto de ogen van de honden te zien zijn. Net als bij het fotograferen van mensen is het volgens mij ook bij honden belangrijk dat je de ogen ziet in een foto.

Als voorbeeld werden de hondenfoto's van Seth Casteel genoemd. Dit zijn natuurlijk prachtige beelden die de verwachtingen ook wel heel hoog zetten. De shoot en de resultaten laten dan wel were zien hoe moeilijk het in de praktijk is.

Foto door Ryanne

Winnende foto door Ryanne - f/11, 1/500s, ISO 800

Ryanne won deze opdracht met bovenstaande foto. Ik snap de opmerking over 'schilderachtig' van de jury en het is geen verkeerde foto. Heel enthousiast word ik er in elk geval ook niet van.

Bij deze shoot werkte de BN'ers met een Canon PowerShot G7X mark II, een high-end compactcamera. Een handige keuze voor een dergelijke shoot, want qua scherpstelling luistert het met zo'n camera niet al te precies.

De camera ging in een onderwaterbody en de deelnemers konden ook een flitsset gebruiken. Voor de shoot werden ze bijgestaan door Moon Jansen.

Naakt


De tweede shoot was de traditionele naaktshoot. In alle drie de seizoenen van Het Perfecte Plaatje is de naaktshoot terug gekomen als één van de weinige (wellicht wel de enige) vaste opdrachten.

Het lastige bij deze shoot is dat het eindresultaat heel erg af lijkt te hangen van het model dat je toevallig krijgt. Lieke stond met haar koningsblauw dan ook direct voor een lastige taak, terwijl Ruben en Tim het met de twee mooie dames relatief makkelijk hadden.

Zelf vond ik de foto van Herman, de donkere man met de kanarie, erg goed geslaagd. Prima belichting, prachtige kleurcombinatie (groen, bruin en geel) en heel strak uitgevoerd. Aan de andere kant vond ik de matige foto van Marlijn een mooi voorbeeld hoe je ondanks een mooie dame voor je lens toch nog een matige foto kunt maken.

Winnende foto door Ruben

Winnende foto door Ruben - f/5.6, 1/160s, 200 ISO

De winnende foto was bovenstaande foto van Ruben. De jury was enthousiast over de plaatsing van het model, persoonlijk vind ik het afgesneden been en de rommelige linkerkant van de foto niet direct sterke punten aan deze foto. De pose en het moment zijn dan wel weer prima gekozen.

De BN'ers fotografeerde deze tweede opdracht met de Canon 6D mark II en een 24-70mm f/4L IS USM objectief. Een prima combinatie voor dit soort foto's. De fotografen werden bijgestaan door Roeltje van de Sande Bakhuyzen.

Uiteindelijk moest Mari het programma verlaten.
Wat vond jij deze week van het programma?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 8 november 2018 om 13:59

  Nou is het wel lastig als je onderwater zit, en honden hun ogen altijd boven water houden vrolijk

  (been there done that...)

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 8 november 2018 om 14:09

  @Reinoud; ik heb er zelf geen ervaring mee en ik kan me voorstellen dat het best lastig is. Alleen die Seth Casteel die ook in het programma aangehaald werd had de lat wel erg hoog liggen met zijn prachtig geslaagde waterhondenfoto's. vrolijk

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 12 november 2018 om 07:47

  Hi Elja,

  Kleine nuance wat mij betreft over de naaktshoot. Je stelt dat Ruben en Tim 'het met de twee mooie dames relatief makkelijk hadden'. Dat is natuurlijk niet per definitie een gegeven knipoog

  Overigens, bijzondere uitspraak in het programma van presentator Tijl: "Jullie gaan werken met het 24-70-objectief, voor maximale controle over scherptediepte." Huh? vrolijk

 4. Robert
  Robert schreef op dinsdag 13 november 2018 om 13:28

  Ben het dit keer geheel met je eens Ilja. Misschien moeten ze eens die ' jury' vervangen. Ze passen de regels te kust en te keur maar toe. Voet amputatie dat kan niet. Opmerking over de lens en mooie mensen Pffff.
  Met fotoschietgroeten Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord