Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje: Roofvogels en Lodewijk de 14de selfie's

dinsdag 20 oktober 2020, 22:44 door | 5.114x gelezen | 3 reacties

Vanavond was de tweede aflevering van dit seizoen van Het Perfecte Plaatje. De BN'ers kregen weer twee opdrachten; het fotograferen van roofvogels en het maken van een zelfportret in een Lodewijk de 14de setting.

Roofvogels


De eerste opdracht was het maken van een foto van een roofvogel in zijn kracht. De voorkeur had het maken van een actiefoto, maar als back-up mocht je ook een krachtige portretfoto maken.

Dierenfotograaf Hennie van Heerden was ter plaatse om de kandidaten van tips te voorzien en gedurende de shoot te helpen. Mocht je het zelf ook eens willen proberen, ze bezochten in deze aflevering Valkerij Het Muithuis.

Voor de shoot gebruikte de BN'ers een Canon EOS 90D spiegelreflex in combinatie met een 70-200mm f/2.8 teleobjectief. Ze kwamen er al snel achter dat het, ondanks deze apparatuur, behoorlijk lastig is de snelle roofvogels goed in hun vlucht vast te leggen.

Roofvogel, door Bibi

Winnende foto van Bibi
f/5, 1/2000s, 800 ISO

De winnende foto was die van Bibi. Zij schoot een uil in zijn/haar vlucht. Persoonlijk ben ik niet al te veel onder de indruk van deze foto, maar dat was de jury volgens mij ook niet. De resultaten uit deze shoot waren in zijn algemeen niet al te indrukwekkend.

» Bekijk alle foto's van de Roofvogel shoot

Thuisopdracht


De thuisopdracht van deze week ligt in de lijn van de eerste opdracht: Maak een actiefoto van een dier. In onderstaande video geeft Hennie van Heerden je in 5 stappen tips over hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.


» Stuur je foto in

Lodewijk de 14de Selfie


De tweede shoot was het maken van een zelfportret in de stijl van Lodewijk de 14de. De BN'ers waren hiervoor naar een mooi landhuis afgereisd en kregen mooie 18de eeuwse kleding aan en grote pruiken op.

Kunstfotografe Gemmy Woud-Binnendijk zagen we eerder ook al eens in Het Perfecte Plaatje en kwam de kandidaten met deze shoot helpen. Ook was zij de gastjury van deze week.

De winnende foto door Bert

Winnende foto door Bert
f/8, 1/160s, 1000 ISO

De winnende foto was die van Bert. Helemaal terecht in mijn ogen. Een foto met prachtig licht, een interessante pose en een mooie setting.

De kandidaten werkte tijdens deze shoot met de Canon EOS RP en een Canon RF 24-105mm f/4. Met de handige automatische scherpstelling op de ogen van deze systeemcamera een handige keuze.

» Bekijk alle foto's van de Lodewijk XIV shoot

Exit voor...


De eerste week hoeft er nooit en deelnemer het programma te verlaten, maar vanaf nu vertrekt elke week de kandidaat die gemiddeld over de opdrachten de slechtste score kreeg.

Patricia Paay moest deze week als eerst het programma verlaten.

Volgende week


Volgende week gaan de BN'ers de anderhalve meter samenleving in beeld brengen en is het tijd voor de traditionele naaktshoot.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. albertr
  Profiel albertr schreef op maandag 26 oktober 2020 om 13:57  | reageer

  Jammer, in dit artikel geen woord over het af te wijzen gebruik van roofvogels voor dit soort circus. Zie het standpunt van de Vogelbescherming en anderen op dit punt.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 26 oktober 2020 om 14:39  | reageer

  @Albertr; Ahja, ik heb op dit punt toevallig dan geen sterke mening om te verkondigen. Deze vogels worden -volgens mij- een stuk beter behandeld dan de gemiddelde kip. vrolijk

  Maar prima toch dat jij dit dan aanstipt in de reacties.

 3. Paul
  Profiel Paul schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 13:33  | reageer

  Ik ben het helemaal eens met Albertr, roofvogels op die manier tergen zou al lang moeten verboden zijn.
  Over de behandeling kan ik kort zijn, deze vogels worden uitgehongerd om deze kunstjes uit te voeren. Anders kiezen ze voor de vrijheid naar de natuur waar een trieste dood op hen wacht want ze hebben nooit leren jagen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord