Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; vrije shoot en free runners

woensdag 12 december 2018, 22:22 door | 3.357x gelezen | 3 reacties

In de halve finale van Het Perfecte Plaatje gingen de drie overgebleven BN'ers aan de slag met een vrije shoot waarin ze een drieluik moesten maken. In de tweede opdracht moesten ze freerunners fotograferen in de Bijlmerbajes.

Vrije opdracht


Voor de vrije opdracht moesten de BN'ers een serie van drie foto's maken die een verhaal vertelden. Best een pittige opdracht. Tenminste, zelf vind ik dat behoorlijk lastig.

Ryanne maakt het zichzelf moeilijk door een onderwerp te kiezen waar in mijn ogen wat minder emotie in zat. Jim en Patty hadden het wat dat betreft beter begrepen.

Foto door Jim

Winnende serie door Jim

Jim maakte een serie van zijn opa die na 10 jaar nog steeds dagelijks zijn vrouw mist. Goed bedacht en goed uitgevoerd. In mijn ogen kreeg hij een terechte opmerking over de keuze voor een staande foto waarbij zijn opa voor de kast stond. Die foto was in de landscape-oriëntatie beter geweest.

Ik zou er dan ook voor gekozen hebben om alle drie de foto's in dezelfde liggende oriëntatie te nemen. Soms kijkt de serie volgens mij lekkerder.

Patty had ook een geschikt onderwerp: een 4-jarig kindje met kanker. Tijdens de shoot was er een prachtig moment dat de jonge knul verdriet liet zien terwijl zijn moeder met zijn behandeling bezig was. Ik had de tranen in mijn ogen.

Als Patty dat beeld in haar serie had zitten dan denk ik dat ze deze opdracht had kunnen winnen. Nu had ze echter twee beelden die qua emotie en verhaal dicht bij elkaar lagen in haar serie waardoor deze een stuk minder krachtig werd.

De BN'ers mochten ook zelf vrij kiezen welke camera ze wilden gebruiken (de compact, de systeem of de spiegelreflex) en alle drie hebben ze geschoten met de Canon 6D mark II spiegelreflex.

» Bekijk alle foto's van de serie hier

Free runners


Voor de tweede opdracht mochten de BN'ers free runners fotograferen in de Bijlmerbajes. Freelance fotograaf Rein Rijke was bij deze shoot de gastjury en gaf de BN'ers praktische tips.

De kandidaten gebruikte een Canon EOS 6D mark II met 16-35mm f/2.8 L mark II objectief.

Foto door Patty

Winnende foto door Patty - f/5.6, 1/640s, 100 ISO

Patty won, terecht, deze opdracht met bovenstaande foto. Ook Jim en Ryanne deden het helemaal niet slecht overigens.

» Bekijk alle foto's hier

Uiteindelijk viel Ryanne af en gaan Patty en Jim volgende week in de final naar Costa Rica voor een portret- en natuurshoot.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 18 december 2018 om 11:10

  Wie had niet het gevoel dat het een doorgestoken kaart is?
  Eerst wordt de foto van Jim helemaal afgekraakt vanwege de slechte nabewerking en daarna toch een hogere score halen dan de foto van Ryanne.

 2. Ton van de Blaak
  Ton van de Blaak schreef op dinsdag 18 december 2018 om 15:09

  Klopt vond dat ook raar eerst afkraken en dan toch verder in mijn ogen had Ryanne door moeten gaan . Lijkt wel dat ze perse deze twee in de finale wilden hebben omdat die niet zo afwijken met fotografie ideeën als Ryanne

 3. Niqué
  Niqué schreef op dinsdag 18 december 2018 om 15:23

  De foto's van Patty zijn op de eerste na niet eens scherp. Moet toch niet in de finale zitten zou ik zeggen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord