Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Interview met Daan Schoonhoven van Natuurfotografie Magazine

vrijdag 30 november 2018, 20:02 door | 4.361x gelezen | 1 reactie

Het is bijna één jaar geleden dat Pixfactory Natuurfotografie Magazine overnam. Hoe kijkt uitgever Daan Schoonhoven terug op het afgelopen jaar? We zoeken hem op in zijn kantoor in Nijkerk en zijn benieuwd naar zijn verhaal.

Natuurfotografie Magazine

Over magazines hoor je natuurlijk vooral over teruglopende aantallen, dus is het best een stap om een dergelijk magazine over te nemen.

Daan gaf aan ook aan in het begin zijn twijfels te hebben, maar hij ontdekte dat er drie voorwaarden zijn om in deze tijd toch een succesvol magazine uit te geven.

Welke drie voorwaarden zijn er voor een succesvol magazine?


De eerste voorwaarde is dat het om een niche moet gaan. Ten tweede moet er een sterke online tak zijn en tot slot moet het moet veel meer zijn dan een magazine alleen. Aan deze drie eisen voldeden we als organisatie ruimschoots.

Sterker nog: het online platform was er al via natuurfotografie.nl en met onze uitgeverij, evenementen, workshops, community's en cursussen hadden we al een heel brede beweging.

Mijn conclusie was dan ook dat het magazine voor de verbinding tussen al deze onderdelen zou kunnen zorgen en eigenlijk nog de ontbrekende schakel in het geheel was.

Hoe ga je dan aan de slag? Is de inhoud hetzelfde gebleven?


Onder leiding van een zeer ervaren bladenmaker heeft de nieuwe redactie een compleet nieuw format ontwikkeld. Met de redactie hebben we op voorhand een aantal uitgangspunten vastgesteld. Het moet vooral een fotografie magazine zijn.

Natuur is het onderwerp, maar de focus ligt op fotografie, wat betekent dat er veel aandacht is voor apparatuur, technische achtergrond artikelen, reviews en veel tutorials.

Een tweede uitgangspunt is dat het persoonlijk moest zijn: dat hóórt bij een magazine. We doen dit op allerlei manieren: via interviews, columns, leuke korte rubrieken, maar ook via een vaste rubriek: door het oog van.

Door het oog van?


Ja, dit is één van mijn favoriete artikelen in elk nummer. Natuurfotograaf Johan van der Wielen gaat op stap in de natuur met een fotograaf uit een heel andere discipline. Dit levert heel boeiende gesprekken en inzichten op over kijken, zien, interpreteren en kiezen wat je laat zien.

Voor het komende jaar staan onder andere Pim Ras, William Rutten en Brendan de Clercq op stapel.

Zijn er nog meer punten gewijzigd?


Ja, natuurlijk de vormgeving, maar we hebben ook gekozen ons voornamelijk te richten op de Nederlandse en Vlaamse context. Geen uitgebreide reisverslagen over bestemmingen ver weg, maar focus op dichtbij.

Ons grote voordeel met Natuurfotografie.nl is dat we precies kunnen zien wat goed gelezen en bekeken wordt en wat niet. Reisverslagen worden – op een uitzondering daargelaten – niet goed gelezen. Zo'n keuze is dan makkelijk gemaakt.

Tot slot zit diep in het DNA van PiXFACTORY het streven om praktisch en relevant te zijn. Het magazine moet vol staan met tips, ideeën, suggesties waarmee je direct aan de slag kunt.

Was je niet bang dat je abonnees zou verliezen?


Deze opzet was een flinke breuk met hoe het magazine tot dusver was ingevuld. Voor ons was het inderdaad heel spannend hoe dit zou landen bij de bestaande abonnees. Opzeggingen waren onvermijdelijk, maar het waren er veel minder dan ik had verwacht!

Dat het compleet vernieuwde magazine in goede aarde valt blijkt wel uit het feit dat we binnen negen maanden een verdubbeling van het aantal abonnees hebben gerealiseerd! Na een succesvolle campagne in juni hebben we met de redactie een vreugdedansje gemaakt.

Hoe reageren lezers op het magazine?


Elke keer als er een nieuw magazine verschijnt, ontvangen we tientallen persoonlijke reacties van lezers die ons laten weten dat ze de inhoud zo waarderen.

Natuurlijk zijn er ook kritische noten en die horen we ook graag, maar overwegend is het heel erg positief en dat stimuleert enorm om te blijven zoeken naar verrassende, verdiepende en vernieuwende inhoud.

Hoe zit het met het abonnee beheer, doen jullie dit zelf?


Nee gelukkig niet. Voor het beheer van de abonnees en het verzenden van de magazines werken we samen met Aboland, die dit voor tientallen grote uitgevers doet. Het grappige is, dat zij onze aanpak heel verrassend en verfrissend vinden, maar soms botst het ook!

Wij stellen namelijk rücksichtslos het belang van de abonnee voorop en willen het in alles zo makkelijk mogelijk maken. Wij wilden dat iedereen op elk gewenst moment z'n abonnement kan opzeggen en restitutie kan ontvangen, ook al tijdens het eerste jaar.

Dit bleek heel moeilijk in te regelen. Eerlijk gezegd begrijp ik dit niet. Anno 2018 zijn mensen Netflix en Spotify gewend, wat je elke maand kunt opzeggen... je moet meebewegen met de tijd. Ik hoop dat we dit het komende jaar nog verder kunnen optimaliseren.

Natuurfotografie Magazine

Wat zijn de verdere plannen voor het komende jaar?


Vooral doorgaan op de ingeslagen weg: verrassende en vernieuwende inhoud maken. We willen voorkomen dat mensen zeggen dat alles zich elke drie á vier jaar herhaalt. Daarom gaan we ook maar beperkt mee met de seizoenen.

Als je seizoenen als uitgangspunt neemt, val je te snel in herhaling. De redactie onder leiding van Bob Luijks zit nog zo bomvol ideeën, dat ik niet zo bang ben dat we de komende jaren in herhaling zullen vallen.

Wat ik zelf op mijn wensenlijstje heb staan, zijn grondige vergelijkingstests van apparatuur. Dit is intensief om te maken, maar ik weet ook dat er behoefte is aan dergelijke objectieve vergelijkingen.

Heb je een leuke aanbieding voor de lezers van Photofacts?


Speciaal voor de lezers van Photofacts hebben we een unieke feestdagen aanbieding! Als je nu een abonnement neemt, ontvang je het boek 'De 50 beste tips voor natuurfotografen' ter waarde van 19,95 euro cadeau.

50 tips natuurfotografie

Bovendien ontvang je een interessant kortingspakket ter waarde van meer dan 100 euro, zoals 10% korting bij CameraTools, 20% korting bij CEWE en Chipclean en nog veel meer. Dit hele pakket heeft een waarde van 164,95 euro, maar je betaalt slecht 45 euro.

» Lid worden met Photofacts voordeel

Let op: de aanbieding loopt tot en met 10 december 2018.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 4 december 2018 om 18:35  | reageer

    Nieuwe leden krijgen het boek 50 tips voor natuurfotografen. Dit is een heel mooi gebaar. Wat krijgen de bestaande leden?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord