Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Afscheid van een prachtig libellen- en vlinder seizoen

donderdag 23 september 2010, 19:28 door | 7.205x gelezen | 9 reacties

Ik had beloofd geen libellen foto's meer te publiceren dit jaar.. Sorry, ik kan het gewoon niet laten om afscheid te nemen van een heerlijk seizoen vol geweldige vlinder en libellensoorten. Gisterenmorgen ben ik vanwege de bijzonder goede weersvoorspellingen voor de laatste keer dit jaar op jacht gegaan naar de ultieme macro foto. En het resultaat komt wel heel dicht bij mij ultieme plaat, zoals ik hem in mijn hoofd heb. Ik wilde hem jullie niet onthouden.

Zo laat in het seizoen vliegen eigenlijk voornamelijk nog de heidelibellen en ik heb toevallig een goed plekje waar de zwarte heidelibel in prachtig lang gras voorkomt. Ik loop al tijden te spelen met het idee van een foto waarbij ik dwars door gras heen en met flinke afstand een libel fotografeer. Het moet dan met het eerst zonlicht zodat het licht het gras gouden maakt en zodat de dauw een interessante bokeh en sfeer geeft.

Het zou voor mij de herinnering moeten oproepen aan alle vroege ochtenden waarin ik door zeiknat gras op zoek ga naar libellen en een beeld zijn dat weergeeft hoe ik ze dan voor het eerst zie hangen.

Onderstaande foto is in die visie bijzonder geslaagd: de bokeh doet heerlijk mee, de dauw op de vleugels laten de libel er uit knallen en de lijnen en structuren in het gras maken het geheel op een schilderachtige manier af. In een ideale wereld had de libel iets gedraaid gehangen zodat je het lijfje meer ziet, alleen als ik meer vanaf links fotografeerde werkte het zonlicht weer niet mee. Dus ultiem is hij nog niet. Gelukkig, ik kan volgend jaar weer op stap. vrolijk

Zwarte heidelibel in lang gras, onder de dauw en met tegenlicht

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

9 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 23 september 2010 om 19:49  | reageer

  Schaam je niet. Met zo'n foto mag je best nog een keer over vlinders schrijven. En blijf streven naar de ultieme foto. vrolijk

 2. Roy v D
  Roy v D schreef op vrijdag 24 september 2010 om 07:58  | reageer

  Geweldige foto weer Johannes. Dit soort foto's verveeld nooit.

  P.s.De foto van de wolf op je website doet het niet.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 september 2010 om 08:44  | reageer

  Dank je! Ook bedankt voor de waarschuwing, is opgelost.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 24 september 2010 om 21:31  | reageer

  Mooi sfeertje Johannes! Ken jij trouwens Jaap de Vries? Zo niet dan kan ik je met hem in contact brengen als je wilt, hij is een echte libellenkenner en maakt werkelijk fantastische foto's van libellen en waterjuffers!

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 september 2010 om 21:46  | reageer

  Ik ken hem niet, kan zo ook niet foto's van hem vinden online? Een email adres is altijd leuk van andere liefhebbers, dus je kan hem mijn adres wel sturen of het zijne naar mij: fj.klapwijk at gmail

 6. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 24 september 2010 om 22:02  | reageer

  Jaap is niet zo van het mailen: ik mail je zijn telefoonnummer wel even en zal hem even bellen dat je hem gaat bellen. Kun je het nog volgen knipoog? Je kunt je trouwens wel wat foto's van hem vinden op de site van het NFG. Jaap is altijd bereid zijn plekjes langs de Drenthse Aa te delen.....

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 september 2010 om 22:08  | reageer

  Drentse Aa is prachtig, ken daar ook een leuk hoekje met weidebeekjuffer en bruine vuurvlinder. Stuur maar door, alleen ik weet niet of ik direct bel hoor... ben nu druk met herten en wil binnenkort weer los op de aanstormende herfst. Insecten staat vanaf nu weer even op een laag pitje.

 8. Erik Veldkamp
  Erik Veldkamp schreef op zondag 26 september 2010 om 10:53  | reageer

  Raar dat je schrijft dat zo laat in het seizoen voornamelijk nog maar heidelibellen vliegen. Ik zie nog steeds een hoop paardebijters en glazenmakers voorbijkomen. En ik was er geen eens naar op zoek.

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 september 2010 om 11:54  | reageer

  Glazenmakers zijn een groep libellen die inderdaad ook nog vliegen, alleen het zijn soorten die lastig te fotograferen zijn: ze vliegen veel rond, zijn slapend nauwelijks te vinden en beginnen ook al flink af te nemen in aantal.

  Maar je hebt gelijk, ze zijn er nog wel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord