Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Bewegingsonscherpte: de essentie van een vogel

zondag 31 oktober 2010, 21:29 door | 8.183x gelezen | 24 reacties

Soms heb je geluk.. in mijn geval wilde ik een statisch portretje van een koolmees fotograferen, maar de koolmees besloot er op dat moment vandoor te gaan. Het resultaat was een grote blur (wat zijn ze snel!) die misschien de essentie van een koolmees nog wel beter laat zien dan een scherpe opname.

Een mooi detail waardoor ik erg tevreden ben met de foto is de prachtige kleuren. Ik heb bewust de moeite genomen om bij een voederplek in de herfst foto's te maken. De herfstkleuren in de achtergrond, in combinatie met de prachtige kleuren van de koolmees geven de foto meer dan alleen mooie bewegingsonscherpte: de kleuren maken het helemaal af.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat hij voor mij nog niet optimaal is: optimaal is hij namelijk pas als de koolmees er helemaal op staat. En hoewel het onderste deel van de vleugel ook wel op de foto staat (dit is slecht 60% van het origineel) was er met een ruimere uitsnede ook een scherpe tak in beeld gekomen die de abstractie van het beeld volledig teniet doet.

Maar ondanks dat het dus nog niet de ultieme onscherpe foto is ben ik er wel super blij mee, het zou voor mij een schilderij kunnen zijn. Ik ben erg benieuwd of jullie deze foto ook mooi vinden, of dat het niet je ding is. In ieder geval hoop ik met deze foto te laten zien dat een foto zonder scherp onderdeel wel degelijk een geslaagd beeld op kan leveren.

koolmees met bewegingsonscherpte

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

24 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 31 oktober 2010 om 21:41  | reageer

  Ik weet niet goed wat ik er van vind, ik zou het waarschijnlijk mooier hebben gevonden als de vleugels alleen onscherp waren en zijn lichaam niet, zoals in het wielrennen de spaken kunne geblurred zijn maar de renner niet.

 2. Richard Altenburg
  Richard Altenburg schreef op zondag 31 oktober 2010 om 21:46  | reageer

  Wat je noemt geluk, Johannes (maar natuurlijk was vakkennis alsnog de basis). Ik vind dit een heel mooi, bijna abstract, beeld van de koolmees, en omdat je nog steeds kunt herkennen dat het om een vogeltje gaat vind ik hem zeer geslaagd. De lijnen in de vleugels zijn erg mooi, en de kleuren op de blurry achtergrond helpen ook mee.

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 31 oktober 2010 om 22:01  | reageer

  OW wat ik dus ook wel wou zeggen is dat ik het wel degelijk ook een mooie foto vind maar dan met de bedenking van de vorige post.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 31 oktober 2010 om 22:22  | reageer

  Niks toevalstreffer. Dit was eigenlijk precies de bedoeling. vrolijk

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 31 oktober 2010 om 22:45  | reageer

  @Aradilon: ik snap dat je graag iets scherp wilt zien, veel mensen hebben dat, omdat dat een focuspunt geeft. Zelf probeer ik bij deze foto niet te kijken naar wat er nu precies voor iets op staat, ik kijk alleen naar de lijnen, kleuren en vormen. En als de koolmees zelf scherp was geweest dan zouden de lijnen in de slagpennen (uiterste veren in de vleugel) nooit zo'n mooi lijnenspel hebben gevormd. Doordat er nu niets scherp is vragen juist die lijnen en kleuren alle aandacht op.

  @Richard: dank je wel, uiteraard komt er nog een stuk kennis bij kijken. De keuze om in de herfst te fotograferen, het meerdere uren bij een voedertafel in een schuilhutje zetten, het geluk is in ieder geval wel afgedwongen zoals EdC zegt. En ik had een beeld als deze wel in mijn hoofd, maar te timen is het niet omdat mezen zo ongelofelijk snel zijn. Dus er komt een dosis geluk bij kijken... of gewoon heel veel foto's maken.

  Het is er ten slotte wel 1 uit de 500 die ik die dag genomen heb.

 6. Mijke
  Mijke schreef op zondag 31 oktober 2010 om 22:55  | reageer

  Per toeval hier gekomen en ondanks dat ik weinig met 't fotograferen van vogeltjes heb (zeg maar 'helemaal niets'), vind ik deze foto geweldig!! Inderdaad 'de essentie van een koolmees'.

  Heb geen behoefte aan een scherptepunt. Dit is kunst.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 november 2010 om 00:34  | reageer

  'Beauty is in the eye of the beholder'. Er zullen veel mensen zijn die het kunst vinden. Ik heb er een tijdje met genoegen naar naar zitten kijken maar ik ga toch voor een shot met dezelfde kleuren waar de koolmees (gedeeltelijk) scherp op staat.

 8. Kim Yang
  Kim Yang schreef op maandag 1 november 2010 om 01:01  | reageer

  @tonv,
  Deze opname is gewoon prachtig, ik vind zoiets mooier dan jouw China kiekjes.

  *reactie aangepast door Elja

 9. Jaap B.
  Jaap B. schreef op maandag 1 november 2010 om 01:23  | reageer

  Wat een interessante foto, ik vind hem zeker de moeite waard. Of ik hem mooier zou vinden indien het lijfje scherp zou zijn, weet ik niet. Daarvoor zou ik dat eerst moeten zien. Ik vind de titel ook goed. Valt mij op dat een goede titel soms enorm kan bijdragen aan een foto.

  @tonv: Laat je ajb niet provoceren door de bovenstaande opmerking. Negeren lijkt mij de meest effectieve oplossing.

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 1 november 2010 om 02:12  | reageer

  Het leuke van deze foto is dat je de koolmees wel uit het beeld kunt halen, aan de andere kant is eigenlijk een mislukte foto die je zo niet in gedachte had. Dus de opdracht is niet gelukt maar er is een nieuw beeld onstaan waar je van "kunt" gaan houden of niets mee hebt. Ik heb er niets mee maar kan wel begrijpen dat anderen dit weer wel heel erg mooi vinden. Maar ja, dat is fotografie, 100.000 meningen en 1 plaatje vrolijk

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 1 november 2010 om 06:52  | reageer

  @Tonv: ik denk dat veel mensen jouw mening delen, misschien had ik toch ook een scherpe foto toe moeten voegen om zo vergelijkingsmateriaal te geven en de discussie interessanter te maken. Misschien moet ik er snel nog even een artikeltje bij schrijven knipoog

  @Kim: rop je hier je reactie geeft is niet bepaald leuk. Je mag uiteraard je mening geven en zou kunnen zeggen dat je dit mooier vind dan sommige scherpe foto's, maar iemand zo hard en negatief de grond in boren helpt niemand iets. Kritiek leveren is prima, maar als je kritiek levert zou ik dat graag opbouwend zien en op een fatsoenlijke manier gebracht. En bovendien als reactie op het artikel waar de foto's in staan en niet bij een ander artikel.

  @Jaap B en Arno: bedankt voor jullie eerlijke mening, er zijn meer mensen die het niet zo mooi vinden dan ik dacht.

 12. jeroen
  jeroen schreef op maandag 1 november 2010 om 08:49  | reageer

  Nu toch echt tijd voor een bericht sinds zeer lange tijd....

  @Ton, heb genoten van je China reportages!

  @Johannes Zoals zo vaak vind ik vooral het verhaal achter de foto's zo mooi. In dat opzicht is het dus een geslaagde foto/verhaal.
  Daarom vind ik exposities ook zo leuk. Vaak zie je een verhaal doordat foto's op dezelfde manier zijn geschoten.
  Misschien leuk om een reportage te maken waarbij je meerdere soorten vogels op deze blurred manier fotografeerd vrolijk.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 november 2010 om 11:54  | reageer

  @Jaap B, Johannes en jeroen
  Gelukkig blijf ik volkomen stoïcijns onder misplaatste kritiek. de tijd dat ik me daar druk over maakte ligt inmiddels achter me. Maar erg bedankt voor jullie opmerkingen! Dat geeft sowieso een goed gevoel!

 14. PeterB
  Profiel PeterB schreef op maandag 1 november 2010 om 12:38  | reageer

  Absoluut een fraai kunstwerkje! Ook ik zal uiteindelijk de voorkeur geven aan een foto met enige vorm van scherpte. Dat is inderdaad persoonlijk en daarmee net zo verschillend als alle goedwillende kijkers en lezers die hier langskomen.

  Meer in het algemeen: compliment aan alle bloggers die hun eigen werk delen met de 'buitenwacht'. Dat verdient respect en gepaste bewondering, ook als het werk zelf niet meteen aanspreekt. Doet me denken aan een gezegde met worden als 'beste stuurlui' en 'aan wal'?

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 1 november 2010 om 12:50  | reageer

  Nogmaals dank voor de reacties.

  Een appart artikel is wat te veel van het goede, maar hier een pagina met drie scherpe foto's, ik ben benieuwd of mensen die echt mooier vinden.

 16. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 1 november 2010 om 13:14  | reageer

  Ik vind het koolmeesje erg geslaagd; mooie kleuren en nog duidelijk als koolmees te herkennen! Heel schilderachtig!
  En...... die scherpe koolmeesjes zijn ook fantastisch!!!
  Vooral bij de eerste heb ik het gevoel dat 'ie zo uit mijn laptop naar me toe komt vliegen; zo intens scherp en zo 'los' van zijn omgeving!
  3D-achtig, super!

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 november 2010 om 13:56  | reageer

  @Johannes
  Foto 1 op je 'scherpe koolmeesjes pagina' vind ik in een woord meesterlijk! Geraffineerd scherp-onscherp! Ik zat weer even op het puntje van m'n stoel.

 18. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 1 november 2010 om 14:07  | reageer

  Ja ook schitterende foto's, misschien dan eerder voor de natuur liefhebbers (ik) dan voor de kunstliefhebbers, die zouden dan waarschijnlijk de foto van dit artikel mooier vinden. Maar ze hebben allemaal wel iets moois, maar smaakt verschilt he.

 19. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 1 november 2010 om 17:39  | reageer

  @ Johannes: met die foto's heb ik weer wel wat; prachtig! Zie je wel dat je het kunt vrolijk

 20. Jerry
  Jerry schreef op maandag 1 november 2010 om 19:46  | reageer

  Hier hou ik van. Prachtig. Dit prikkelt de fantasie zo enorm, je moet hiervoor echt een beroep doen op je creatief inlevingsvermogen om het beeld voor jezelf compleet te maken. Echt geweldig!

 21. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 november 2010 om 16:11  | reageer

  @Johannes
  Hoe jij het voor elkaar krijgt weet ik niet maar met een enkele foto genereer jij maar liefst twintig reacties en een levendige discussie. Ook werd hier en daar het woord kunst al geroepen. Ik denk dat ik me maar eens iets minder uit ga sloven met m'n postings. Maar ja, een wijze docent heeft me vroeger op de Kunstacademie eens verteld dat het allemaal draait om 80 procent transpiratie en 20 procent inspiratie...

 22. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 2 november 2010 om 16:36  | reageer

  Ton: ik had ook een artikel kunnen schrijven met een hele serie aan vogel foto's in de herfst. Dat heb ik bewust niet gedaan omdat ik alle aandacht en focus op de ene foto wilde leggen. Dat omdat deze foto anders is dan anderen. Ik denk dat dat de reden is waarom er toch een discussie is ontstaan. Normaal gesproken laat ik ook meer foto's zien, maar een van de belangrijke kunsten van het fotograferen is alleen je beste foto's laten zien en daarin kritisch selecteren.

  Maar dat je nu doet alsof die ene foto minder energie heeft gekost... dat ik minder foto's toon betekend niet dat ik er minder werk van heb gemaakt, ik heb in een weekeinde zeker 5 a 6 uur in een schuilhutje bij een voedertafel in het bos gezeten, misschien weinig transiratie, maar wel veel geduld en een juiste aanpak.

 23. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 2 november 2010 om 18:12  | reageer

  @Johannes
  Neem het niet te serieus, mijn opmerking was meer als (collegiale) grap bedoeld hoor. Natuurlijk begrijp ik dat dit een bijzondere foto is die een boeiende, interessante discussie oplevert. Soms vertelt een unieke foto inderdaad meer dan een hele serie. En dat je hard werkt hoef je me niet te vertellen; daar twijfel ik geen seconde aan.

 24. Mijke Jonkman
  Profiel  Mijke Jonkman schreef op woensdag 3 november 2010 om 14:47  | reageer

  Ik vind de scherpe serie absoluut schitterend, maar weinig aan de verbeelding overlatend. Dat hoeft natuurlijk ook niet en ik vind beide varianten op hun eigen manier aantrekkelijk om naar te kijken.
  Maar persoonlijk hou ik een lichte voorkeur voor de suggestie van de koolmees.. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord