Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Creatief fotograferen met Paardebloemen

zondag 9 mei 2021, 14:14 door | 4.945x gelezen | 10 reacties

Als tuinier haal je misschien je neus er voorop, maar ga je even googlen, blijkt dit wilde plantje toch heel wat in zijn mars te hebben. Behalve dat ze erg fotogeniek zijn, hebben Paardenbloemen een heilzame uitwerking op de inwendige gezondheid.

Eigenlijk zijn ze gewoon om op te eten. Gelijk maar even geprobeerd. De bloem is licht zoetig, de blaadjes een beetje bitter. Ik leef nog dus proberen kan geen kwaad.

Paardenbloem


Hulde dus aan de paardenbloem! En in het engels klinkt het wat beter: Dandelion. Met natuurlijk als hoogtepunt in haar bestaan, het pluizenbolletje (die zou ik niet eten).

Wie heeft als kind niet geprobeerd om in een keer alle zaadjes de lucht in te blazen in de hoop dat... je wens vervuld werd, je grote liefde beantwoord werd of dat je wel 100 jaar ging worden? Ja, de paardenbloem heeft iets magisch!

Rond maart, april verschijnen ze in grote getale. Het geeft zo'n zomers gevoel om een weiland te zien vol met die vrolijke gele vlekjes. Of de pluizenbolletjes die zo mooi oplichten in het tegenlicht.

Dan krijg ik altijd zin om ze te fotograferen. Vooral tegen de avond is een prima moment om op de fiets te springen en met je camera op pad te gaan. Je komt gegarandeerd wel ergens een geel veldje tegen.

Paardenbloem


Met dauw, regen of met zon, ze zijn eigenlijk altijd het fotograferen waard. Voor mij ieder jaar wel weer een uitdaging om het anders op de foto te zetten.

Hoe heb ik gefotografeerd? De eerste twee foto's zijn met een standaard zoomlens (24-105mm) gemaakt (uit de hand). Maar zelfs op 105mm was het toch best lastig om een rustig beeld te krijgen.

Ik fotografeer graag door het groen om iets te kunnen isoleren. Maar miste toch wat millimeters. Ik heb in Lightroom de beelden daarom bijgesneden om wel die rust in de foto te krijgen.

Voor de variėteit ben ik met een macro lens verder gaan experimenteren. Dit keer met tussenringen om nog dichter op het onderwerp te kruipen (nu wel op statief!).

Omdat het bleef regenen, uit eigen tuin een boeketje paardenbloemen geplukt om binnen te fotograferen. De bloem nog geheel in knop stond trok mijn aandacht. Vooral de symmetrie en het speelse rozet vond ik prachtig!.

Paardenbloem 3


Om mijn onderwerp te isoleren heb ik een wit vel papier als achtergrond gebruikt waardoor de bloem alle aandacht krijgt.

Door gebruik te maken van meervoudige belichting met keuze 'dark' ontstond er een soort tekeningachtig effect. In Lightroom heb ik dit omgezet naar zwart-wit en resulteert het bijna in een pentekening.

Door het stengeltje door het papier te steken kon ik het op dezelfde manier van recht boven fotograferen. Beide beelden zijn redelijk strak geworden. Ik had dit nog niet eerder gedaan, maar ben erg verrast door het resultaat. Voortaan standaard een wit karton in mijn fototas!

Paardenbloem


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

10 reacties

 1. Karijn
  Karijn schreef op zondag 9 mei 2021 om 22:06  | reageer

  Vooral de twee laatste beelden zijn prachtig in eenvoud. De vormen komen inderdaad heel mooi naar voren op deze manier.

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 12:47  | reageer

  Dank je voor je reactie en comliment, Karijn!

 3. Harmke
  Harmke schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 17:37  | reageer

  inderdaad met de paardenbloem kun je vele wegen gaan .
  mooie voorbeelden

 4. marleen
  marleen schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 17:49  | reageer

  Mooie beelden, paardebloemen trekken ook mijn aandacht op de wandeling met de hond. Goeie tips, ga ik zeker ook eens uitproberen. Beelden met witte achtergrond gewoon prachtig, wat is de natuur toch mooi in zijn eenvoud.

 5. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 22:13  | reageer

  @Harmke, @Marleen
  Leuk om van jullie een reactie te ontvangen en bedankt ook voor het compliment. Schoonheid is idd dichterbij dan je vaak denkt vrolijk

 6. Dianne
  Dianne schreef op woensdag 12 mei 2021 om 08:20  | reageer

  Wat een prachtige en creatieve foto's weer met een heerlijk verhaal.

 7. Nelly Nolte
  Nelly Nolte schreef op woensdag 12 mei 2021 om 15:13  | reageer

  wat een goed idee met een stuk wit karton, prachtig resultaat en wat een mooie foto's.
  gr. Nelly

 8. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 12 mei 2021 om 21:42  | reageer

  @Dianne, @Nelly, hartelijk dank voor jullie leuke reactie!

 9. greta van rompaey
  Profiel greta van rompaey schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 17:41  | reageer

  Bbeste,
  Wat bedoel je met "Door gebruik te maken van meervoudige belichting met keuze 'dark'"?
  Kan je wat meer uitleg geven hierover?
  Alvast bedankt

 10. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 25 mei 2021 om 20:57  | reageer

  Hoi Greta,

  De twee laatste foto's zijn dubbelopnames, d.w.z. gemaakt in de camera. In het menu van mijn camera (Canon R) kan ik kiezen voor meervoudige belichting.

  Bijvoorbeeld twee (of meer) opnames die door camera over elkaar gelegd worden. Hierbij kan ik kiezen uit drie smaken: licht (bright), gemiddeld (average) en donker (dark).

  Bij deze foto's heb ik gekozen voor "donker/dark". Dat betekent dat de donkere delen van de foto worden benadrukt. De eerste opname is scherp gesteld en de tweede is een beetje out-of-focus. Dat geeft de zachte vertekening aan de randen.

  Hopelijk heb je iets aan deze uitleg. Mvg Laura

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord