Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Creatief met (herfst)blad

donderdag 26 november 2020, 14:07 door | 3.428x gelezen | 2 reacties

Natuur is hip dit (na)jaar. Doe daar een zonnetje bij, aangename temperaturen en het Indian Summer gevoel is compleet, zelfs in Nederland! Alleen loopt nu de herfst helaas op zijn eind en hebben alleen de beukenbomen nog wat vuurwerk voor ons in petto.

Misschien vertoef jij ook wel graag in het bos en is de herfst je favoriete seizoen. Naast de vele paddenstoelen en mooie idyllische laantjes vormen ook herfstbladeren een mooie inspiratiebron.

Dit keer waren dat voor mij de fijngevormde beukenbladeren. Vooral het blad-in-blad effect door middel van meervoudige belichting in-de-camera.

Hierbij leg je twee of meer beelden over elkaar wat dan in je camera resulteert in een nieuwe samengestelde foto. Mits natuurlijk jouw camera over deze functie beschikt. Het is flink puzzelen hoe je de foto's ten opzichte van elkaar neemt.

Herfstblad meervoudige belichting


Ik had al wat voorbeelden opgezocht waar ik mee aan de slag wilde. Toch, in de praktijk bleek het wel moeilijker dan gedacht. De eerste foto's met een 24mm f/4.0 kwamen in de buurt van wat ik wilde, maar waren nog veel te druk.

Herfstblad meervoudige belichting


Het gebruik van een macrolens (100mm) bracht meer rust in het beeld en door gebruik van een minimale scherptediepte (f/2.8). De foto's heb ik van onderaf tegen de lucht gefotografeerd waarbij ik 1 a 2 stops heb overbelicht.

Om een stijve nek te voorkomen ben ik op de grond gaan liggen en kon ik zodoende op mijn gemak experimenteren met de blaadjes boven mij.

Sowieso het gevoel van languit op je rug onder een boom liggen geeft toch weer een jeugdige kijk op je omgeving, maar dat terzijde. Oh ja, niet vergeten een capuchonnetje op te zetten tegen beestjes. knipoog

Door te beginnen met een enkele tak en deze op elkaar te laten vallen of in dezelfde lijn te houden wordt de foto een stuk rustiger. Ik probeer altijd te letten op een lijnwerking in de foto, die de kijker door het beeld leidt. in deze foto is het mooie kleurverloop van groengeel naar bruinrood en de herhaling van het blad mooi, maar nog niet precies het effect waar ik naar op zoek was.

Herfstblad meervoudige belichting


Deze tak vond ik wel een mooi uitgangspunt en ben ik gaan zoeken om daar iets anders overheen te leggen. Iets met kleinere blaadjes. Hierdoor werd het effect gelijk al heel anders.
Veel subtieler en speelser.

In de nabewerking heb ik de foto iets lichter gemaakt (+highlights) en de bladeren wat meer benadrukt door schaduw toe te voegen. Eventueel nog naar smaak de verzadiging aanpassen en verder hoefde er niets aan te worden bewerkt.

Omdat ik beide beelden had opgeslagen wilde ik proberen of ik in Photoshop dezelfde uitkomst kreeg. Beide foto's geŽxporteerd als laag en dan de dekking van de bovenste naar 50% gezet. Het resultaat was redelijk vergelijkbaar, maar dat fijne gevoel van languit op je rug.. was toch niet hetzelfde. knipoog

Ik hoop dat ik je weer aan wat inspiratie heb kunnen helpen. Ga lekker het bos in en geniet nog van deze laatste herfstdagen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

2 reacties

  1. Karijn
    Karijn schreef op zondag 29 november 2020 om 11:45  | reageer

    Super mooi hoe de kleuren en vormen in elkaar overlopen. Een echte uitdaging.

  2. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 29 november 2020 om 19:07  | reageer

    Hi Karijn, dank voor je feedback en compliment vrolijk!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord