Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

De eerste oogst van het macroseizoen

vrijdag 4 mei 2012, 22:20 door | 7.552x gelezen | 5 reacties

In eerste instantie wilde ik nog niet echt een artikeltje schrijven. Het macroseizoen is pas net van start gegaan en ik hoop nog veel mooiere beelden te kunnen maken en wil niet iedereen vermoeien met steeds weer soortgelijke foto's. Toch werd er voor deze week gevraagd om een bijdrage en ik heb al weer heel wat insecten gefotografeerd, dus waarom niet een kleine selectie delen?

De foto's zijn nog wat strakker dan mensen van mij gewend kunnen zijn, maar zelf vind ik dat een mooie aanvulling op mijn eigen stijl.

De eerste vlinders die vers uit de pop komen in Nederland zijn de oranjetipjes. Ik heb hier al meerdere artikeltjes geschreven, maar door een bijzonder koude nacht in april kon ik een oranjetipje fotograferen op een berijpte pinksterbloem: rijp en een vlinder blijft toch een unieke combinatie en dus is deze foto leuk om te delen.

Bijzondere bijkomstigheid is dat ik hier meerdere scherpstellingen gecombineerd heb met helicon focus, waardoor meerdere bloempjes scherp zijn die normaal gesproken buiten de scherptediepte vallen. Ik wil hier nog een artikeltje over schrijven binnenkort.

Oranjetipje op een berijpte pinksterbloem
Oranjetipje op een berijpte pinksterbloem

De witsnuitlibellen zijn lastig mooi te fotograferen omdat ze vaak op warme plekjes op de grond (zandpaden bijvoorbeeld) gaan zitten opwarmen. Wanneer een beest net uit het water is gekomen heb je betere kansen en landen zo door gebrek aan vliegkracht soms op fotogeniekere plekjes, zoals in een pol pijpestrootje.

Noordse witsnuitlibel
Een van de vroegste 'echte' libellen: de noordse witsnuit

De eerste juffer die vers uit het water komt is de vuurjuffer: wat mooi is aan verse dieren is dat de vleugels prachtig glanzen. De donkere achtergrond van een diep ven in de achtergrond doen dat nog extra goed uitkomen in het onderstaande beeld.

Vers uitgeslopen vuurjuffer
Een vers uitgeslopen vuurjuffer

Een klassiek plaatje dat door het licht in de achtergrond net even iets sfeervoller word dan een helemaal kale registratiefoto. De soort is een bruine winterjuffer, 1 van de 2 bijzondere libellen die als volwassen beest overwinteren.

Bruine winterjuffer
Een bruine winterjuffer in de vroege ochtend

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

5 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 5 mei 2012 om 01:43  | reageer

  misschien is het macroseizoen voor insectenfotografen net begonnen, in andere gebieden loopt dat gewoon door hoor!

  (Maar dat doet niet af aan de schoonheid van je foto's!)

 2. Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen schreef op zondag 6 mei 2012 om 12:53  | reageer

  Je foto's zijn als vanouds, oogstrelend, erg fraai weer!!

 3. Herman
  Herman schreef op maandag 7 mei 2012 om 10:26  | reageer

  Mooie serie om het seizoen mee te beginnen. Tip: voeg voortaan de technische details (camera, objectief, iso, exposure) toe; dan wordt je stuk nog leerzamer!

 4. Arjan de Wit
  Profiel  Arjan de Wit schreef op maandag 7 mei 2012 om 19:38  | reageer

  Foto 1 is absoluut mijn favoriet, geweldige plaat: rustige achtergrond en genoeg te zien om te blijven boeien. Nummers 3 en vier vind ook fijn om naar te kijken vooral door de kleuren. Foto 2 kan mij minder boeien door de onrustige achtergrond. Ben zeer benieuwd naar je artikel over focus stacking: speelt focus breathing daarbij ook nog een rol?

 5. mathje
  Profiel mathje schreef op dinsdag 8 mei 2012 om 11:52  | reageer

  Prachtig, mijn favoriet de "vuurjuffer"

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord