Johannes Klapwijk

Edelhert in volle actie

zaterdag 18 september 2010, 16:34 door | 7.246x gelezen | 16 reacties

Een bezoekje of zes aan de Hoge Veluwe heb ik er inmiddels weer op zitten. Je komt veel met vergelijkbare foto's thuis en de uitdaging is om er wat bijzonders van te maken. Heel wat technisch geschikte 'portretjes' van een burlend hert of van een hinde. Mooi, en niks mis mee, maar zo komen ze er per honderd vandaan.

Mijn hoofddoel was dan ook een ding: ik wilde gebruik maken van de actie en beweging die de bronst met zich meebrengt. En dat betekend dus proberen, proberen, proberen en heel veel prullenbak werk.

Ik moet zeggen, na een aantal bezoekjes is het erg leuk om te ontdekken dat je hun gedrag kunt gaan voorspellen: een paar hindes dwalen af van de groep waarover het plaatshert heer en meester is. Voor het hert is het het makkelijkst als zijn kudde bij elkaar is, dat verdedigd makkelijker tegen concurrentie. Dus soms zie je dan wat hindes afdwalen en dan is het een kwestie van wachten tot het plaatshert langzaam om ze heen drentelt en met een duidelijke roep ze weer terug jaagt.

Soms probeer een jong mannetjes hert zich te verschuilen tussen de dames. Zo ook vandaag. Wanneer het mannetje dit doorheeft dan is het geen drentelen meer wat hij doet, hij jaagt dan met een korte sprint het dier de kudde uit. Na zes bezoekjes had ik het geluk dat het dit keer precies waar ik stond opgesteld gebeurde en dat ik er al op had gehoopt: mijn iso stond op 100, mijn diafragma op f/16 zodat ik nog slechts een sluitertijd van 1/60e overhield.

Zodra de sprint werd ingezet was het ratelen met acht frames per seconde. Een van de twaalf opnames had een mooie pose, een mooie onscherpte en het meest belangrijk, dankzij het meetrekken van de camera met de actie een zo goed als scherp oog. Beter dan dit ga ik ze aan de wildbaan niet fotograferen ben ik bang.

Edelhert in volle sprint met bewegingsonscherpte

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

16 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 18 september 2010 om 17:34

  Johannes. Het blijft steeds jouw boodschap: goed voorbereiden, gedrag bestuderen en dan het geluk afdwingen. Met dan ook nog een concept in je hoofd voor een onderscheidende foto en met wat geluk kom je hier op uit. Top!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 19 september 2010 om 11:39

  Dank je! Ik en wel erg benieuwd of de lezers het hier een mooie foto vinden of dat ze de bewegingsonscherpte toch te veel van het goede vinden. Zelf ben ik er erg tevreden over, maar misschien dat de meeste mensen daar anders over denken?

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 19 september 2010 om 11:50

  Johannes, ik denk dat je deze foto wat groter moet zien om hem op waarde te kunnen schatten. Je ziet hier te weinig welke delen scherp zijn en welke bewegingsonscherpte tonen. Voor deze foto lijkt het mij dat oog (de kop in het algemeen), nek en gewei een goede scherpte moeten hebben. En voor zover ik dat kan beoordelen lijkt me daarvan sprake.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 19 september 2010 om 13:31

  Over je toewijding ga ik het niet hebben want dan verval ik in herhaling. Het is een unieke foto maar op de een of andere manier heb ik het gevoel dat ie scheef staat. Misschien zou je de groene lijn recht moeten zetten waardoor de foto 'cleaner' en misschien zelfs dynamischer oogt. Ook zou ik persoonlijk wat meer helderheid (en contrast) in de foto brengen waardoor er een fractie meer definitie ontstaat. Het zijn zomaar enkele overdenkingen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.418 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord