Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Een dagje in de fotohut

zaterdag 10 april 2021, 14:07 door | 4.571x gelezen | 6 reacties

Vandaag trakteert mijn maatje mij op een dagje fotohut. Voor mij is dat een nieuwe ervaring. Wat kan ik verwachten? Welke dieren en met name vogels zullen zich laten zien? Blijft het een hele dag leuk? In dit blog een verslag van een dagje turen en klikken in een verwarmde fotohut.

Het weer


Aangezien de fotohut al enkele maanden geleden is besproken zullen we het moeten doen met het weer voor vandaag. Er wordt lichte regen voorspeld en nauwelijks zon.

Midden in het bos betekent dat weinig licht. Regen zal ons niet deren. We zitten heerlijk droog en met de verwarming aan zullen mijn vingers zeker niet verkleumen.

De hut


Als we om 8 uur de fotohut naderen zie ik geen hut. Nee, het is meer een deels ondergronds kamertje dat ruimte biedt aan drie fotografen. Met twee hebben we plek genoeg in de luxe afgewerkte en ingerichte kamer / hut.

De draaibare stoelen stellen we op maximale hoogte en het camouflagenet voor de spiegelruit halen we weg. We zetten de elektrische verwarming aan en installeren onze camera's met telelenzen op onze statieven. Ondertussen verschijnen de eerste mezen al ten tonele.

Het decor


Voor ons zien we, iets beneden ooghoogte, een vijver met daar omheen bos met vooral dennen. Rond de vijver zijn voederbakjes in de grond gezet. Hier en daar liggen stukken boomstam en steken takken in de grond. Al met al een vrij natuurlijk aandoende omgeving.

Het voer


De voederbakjes zijn al met zaden gevuld als we aankomen. In de hut staat meer voer dat we in de loop van de dag gebruiken om bij te vullen. Ook een handvol wal- en hazelnoten zijn ons ter beschikking gesteld.

Licht


Het is nog vroeg en bewolkt. Ik zoek naar de juiste balans in de belichtingsdriehoek. Het weinige licht dwingt me in elk geval tot hoge ISO-waarden van 1250 en meer. Met een maximaal open diafragma kies ik een sluitertijd van 1/250 seconde of korter.

In de loop van de dag neemt het licht wat toe en verschuift de balans naar een iets lagere ISO en snellere sluitertijd.

De vogels


Ik verveel me geen moment. Vrijwel continu zijn er vogels bij de vijver te vinden. Koolmees, pimpelmees, groenling, merel, grote bonte specht, boomklever, boomkruiper, matkop en dan is daar opeens een paartje appelvinken.

Die heb ik nog niet eerder voor de camera gehad. Wat een prachtige vogels. Zo groot als ze zijn laten ze zich niet dwars zitten door de kleinere mezen. Met hun sterke snavels kraken ze het zaad en werken het naar binnen.

Blog13 foto1

Sony A7 mark III, 600mm, f/6.3, sluitertijd varieert van 1/250 tot 1/400s, ISO 1250 tot 2000

Genoeg registratiefoto's


Aanvankelijk knip ik er vrolijk op los maar na een tijdje word ik kritischer. Ik heb na twe uurtjes eigenlijk al meer dan genoeg registratiefoto's. Bovendien wil ik liever geen vogel op de foto met het zaad nog in of rond zijn bek.

Ik besluit uit te kijken naar minder voor de hand liggende situaties zoals drinkende of badderende vogels. Naar mooie reflecties in het water en ook hoeft de vogel niet geheel in beeld.

Blog13 foto2 2

Sony A7 mark III, 600mm, f/6.3, sluitertijd varieert van 1/250 tot 1/400s, ISO 1250 tot 2000


Eekhoorns


Al snel wordt duidelijk dat vogels niet de enige dieren zijn die verwend worden met voer. Een drietal eekhoorns verschijnen regelmatig bij de vijver. Ze weten duidelijk waar de voerbakjes zijn en lopen ze een voor een af.

Helemaal feest is het als ik de wal- en hazelnoten rond de vijver heb verstopt. In no time weten ze deze te vinden en zoeken ze een rustig plekje om ze open te knagen.

Mijn camera zwenkt van links naar rechts en terug in pogingen de diertjes in actie op de foto te krijgen. Al rond de middag ben ik aan mijn tweede accu toe.

De middag is al een eindje gevorderd als een muis haar vermoedelijk dagelijkse wandeling naar een van de voerbakjes maakt. Vooruit, die ook op de foto. Goed voor determinatie. Het blijkt een rosse woelmuis, waarvan akte.

Blog13 foto3 3

Sony A7 mark III, 400 tot 600mm, f/6.3, sluitertijd varieert van 1/250 tot 1/400s, ISO 1250 tot 2000

4 uur


Tegen vier uur houden we het voor gezien. We verwachten geen nieuwe vogels of dieren meer en bovendien wordt het te donker. Niettemin zijn we tevreden over vandaag. Een lekker bezige dag die is omgevlogen en met meerdere geslaagde foto's.

Op herhaling?


Eens per jaar misschien. Een fotohut biedt je de kans om dieren ongestoord en van dichtbij te fotograferen. Dat levert plaatjes op die je normaal niet snel kunt maken.

Desondanks is het struinen in de natuur veel meer mijn ding. Koude vingers in de winter neem ik graag op de koop toe.


Cursus vogelfotografie


Als je je meer wilt verdiepen in het goed fotograferen van vogels, is de cursus vogelfotografie op Photofacts Academy wellicht iets voor je.

» Ontdek wat je leert in cursus Vogelfotografie

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

6 reacties

 1. Rene Theodorie
  Rene Theodorie schreef op dinsdag 13 april 2021 om 11:48  | reageer

  Mooi verslag en gave foto’s.
  Welke hut ben je geweest ?

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 13 april 2021 om 12:38  | reageer

  @Rene Theodorie. Bedankt voor je reactie!
  Ik ben in Fotohut Maasduinen in Well (Noord Limburg) geweest. Info makkelijk te vinden op internet.

 3. Robert
  Robert schreef op dinsdag 13 april 2021 om 13:24  | reageer

  Wat een kleur pracht zeg Erik. Mooi gedaan
  Robert

 4. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 13 april 2021 om 13:32  | reageer

  Nog steeds tevreden met de 200-600 neem ik aan!

 5. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 14 april 2021 om 21:05  | reageer

  @Robert.
  Dank je Robert!!

 6. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 14 april 2021 om 21:07  | reageer

  @4BYE.
  Jazeker. Super tevreden met de 200-600. Zo'n veelzijdige lens! Hij gaat steeds mee op pad. En voor zo'n fotohut ideaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord