Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Experimenten met tegenlicht en schitteringen bij water

dinsdag 18 september 2012, 23:14 door | 8.261x gelezen | 18 reacties

De laatste tijd heb ik tijdens meerdere trips geŽxperimenteerd met tegenlicht in combinatie met schitteringen op het water. Een leuke bezigheid die erg goed toepasbaar is bij libellenfotografie, aangezien libellen toch veel langs de waterkant te vinden zijn. Zo maar een set resultaten die allemaal volgens deze techniek tot stand zijn gekomen. De variatie laat goed zien dat er veel mogelijk is.

Voor degenen die dit graag zelf eens proberen, de ingrediŽnten die ik in het veld zoek zijn:
- Een wateroppervlak (sloot, poel, ven)
- Iets dat het wateroppervlak breekt en daardoor schitteringen veroorzaakt (stofjes op het water, drijvende waterplanten)
- Oevervegetatie met een bepaalde structuur (Levert mooie patronen in de onscherpte op)
- Libel (of ander beest) als focuspunt in je 'schilderij'

Overigens kunnen dit soort beelden bij mij ook zonder libel erg in de smaak vallen, het beestje word meer de kers op de pudding en niet het enige wat er te zien is in de foto.

Aquarel
Een ietwat zwaarmoedige aquarel


Pentekening 1
Een potloodschets met hard potlood


Lantaarntje 1
Paringswiel van lantaarntjes in oost-indische inkt

Dit is geheid een stuk smaakgevoeliger dan nette registratiefoto's, dus ik ben erg benieuwd of je het kunt waarderen. Mooi, of prullenbakwerk?

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

18 reacties

 1. Michiel
  Michiel schreef op dinsdag 18 september 2012 om 23:42  | reageer

  Echt heel mooi!

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 19 september 2012 om 07:49  | reageer

  Zeker mooi ja. Ik snap nu denk ik ook waarom macrofotografie me meestal niet zo boeit: over het algemeen gaan mensen voor wat jij omschrijft als een nette registratie, met saai egaal licht. Tegenlicht is overheerlijk, gebruik het zelf in mijn reportages/portretten ook steeds meer, liefst zelfs nog met de lichtbron zichtbaar.

 3. move
  Profiel move schreef op woensdag 19 september 2012 om 07:55  | reageer

  Interessant en inspirerend!

 4. Bjorn
  Bjorn schreef op woensdag 19 september 2012 om 08:35  | reageer

  Johannes wat ik me afvraag: Gebruik je nog speciale instellingen op je camera? Of krijg je dit ook als je hem op de automatische piloot zeg vrolijk

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 19 september 2012 om 09:26  | reageer

  Eens met Bram, macrofotografie is vaak erg registrerend. Ik ben bioloog maar heb niet zoveel met dierkunde, dus over het algemeen kan macrofotografie me niet boeien. Maar wel als het wat toevoegt, zoals hier! En zeker als tegenlichtfan kan ik het waarderen knipoog

  @Bjorn:
  Op de automatische piloot gaat je dit zeker niet lukken, automatisch belichten met tegenlicht is geen geslaagde combinatie.... En daarbij wil je natuurlijk ook controle over diafragma en de plek waar je scherpstelt luistert hier ook heel nauw.

 6. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 19 september 2012 om 09:32  | reageer

  Ik vind ze op zich een mooie aanvulling op je andere tegenlicht foto's.

  Persoonlijk zie ik de natuur liever wel in kleur, dat geeft wat mij betreft veel meer de rijkdom van de natuur weer. Kleuren hebben daar een sterke functie op de aantrekkingskracht van planten en dieren. De eerste foto is wel in kleur maar ook erg grauw terwijl de werkelijke situatie volgens mij juist het tegendeel is door de zon.

  Misschien heb je nog wat mooie foto's met dezelfde techniek in kleur en kun je die nog toevoegen?

 7. Leendertv
  Leendertv schreef op woensdag 19 september 2012 om 11:39  | reageer

  Inspirerend! Ga ik ook eens mee spelen!
  Ik vind vooral de tweede erg mooi

 8. Jan
  Jan schreef op woensdag 19 september 2012 om 13:18  | reageer

  Fraai experiment Johannes. Na de eerste foto in kleur zie je meteen de voordelen van omzetting naar zwart-wit zoals in de 2e foto die inderdaad schetsassociaties oproept. Misschien ongebruikelijk voor de macrofotograaf, maar als ik foto 1 zie denk ik als fanatiek flitsgebruiker meteen aan een gerichte invulflits op alleen de libelle, waardoor je onderwerp beter uitkomt, kleur zichtbaar wordt en waarschijnlijk ook de vleugeltextuur.

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 19 september 2012 om 15:26  | reageer

  Leuk om te zien dat veel mensen het interessant materiaal vinden!

  @Bjorn: vooral je diafragma is onwijs belangrijk bij dit soort foto's, hoe meer geknepen, hoe kleiner de schitteringen worden. Ik schiet veel met de lens weid open voor mooie grote lichtcirkels.

  @Erik: De reden waarom ik de kleur er uit getrokken heb is dat door het harde tegenlicht en contrast de foto's al amper kleur hebben. Door de zwart-wit omzetting leg ik hier nog eens extra nadruk op.

  @Jan: een invulflits kan je het beste van 2 werelden geven (zowel wat kleur als het tekenachtige van tegenlicht), maar levert in mijn ervaring vaak te extreme beelden op, het komt op mij persoonlijk vaak te gemaakt en gekunsteld over, al is dat ook weer smaak natuurlijk.

 10. gast schreef op woensdag 19 september 2012 om 16:27  | reageer

  Ik ben blijkbaar niet de enige. Macrofotografie vind ik meestal erg voorspelbaar en saai.

  Goed van je dat je nieuwe invalshoeken zoekt !!

 11. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 19 september 2012 om 18:26  | reageer

  Kan iemand me uitleggen waarom macro fotografie vaak als registrerend gekenmerkt wordt en bijvoorbeeld een model (of object) fotograferen in een studio (of buiten) of een gebouw fotograferen niet dat label krijgt opgeplakt? Ik zie het verschil namelijk niet. Of iemand creatief is of niet heeft weinig met de tak van sport op zich te maken.

 12. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 19 september 2012 om 22:42  | reageer

  Naar mijn mening word er in macrofotografie erg veel gestreeft naar beeldvullende opnames. De combinatie van beeldvullend in combinatie met het altijd kiezen voor licht in de rug laat bijzonder weinig ruimte over voor creativiteit. Bekijk 100 libellen foto's en bijna elke is min of meer hetzelfde, een beeldvullende libel. Het beestje, het stokje en de kleur kunnen verschillen per foto, maar het is gemiddeld genomen erg registrerend met wederom gemiddeld genomen weinig creativiteit. Uiteraard zijn er uitzonderingen!

  Architectuurfoto's kijk ik weinig, maar modellen worden veel vaker in een ruimere setting neergezet (denk aan van urban tot in de natuur) wat veel meer ruimte voor creativiteit geeft. Ook is het beinvloeden van licht bij modellenfotografie een bron van creativiteit die in macrofotografie weinig benut word.

  Slechts mijn mening uiteraard...

 13. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 19 september 2012 om 22:58  | reageer

  Zoals ik al zei heeft het op zich weinig met macrofotografie op zich te maken maar meer met de fotograaf in kwestie. Je ziet aan jouw stijl ook dat je probeert mooie creative foto's te maken waar een libel of vlinder maar een onderdeeltje is in de totaalplaat. Zover ben ik nog niet helemaal maar volgend jaar ga ik meer die kant op denk ik.

  Als ik naar de foto's op 1x.com kijk zie ik ook weinig voorspelbare foto's voorbijkomen en wordt er goed gebruik gemaakt van het licht:

  http://1x.com/photos/macro/latest-additions/1

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 20 september 2012 om 08:19  | reageer

  Erik: er zijn wel goede macrofotografen, maar kijk op Nederpix en je ziet dat iedereen dezelfde soort foto's maakt. Dat is de bulk van het macrowerk dat gemaakt word en daarmee beeldvormend voor onze tak van sport denk ik.

  Al is het uiteraard niet zo dat deze tak registrerend hoeft te zijn, al vallen de creatievere foto's technisch gezien niet meer binnen de tak van macrofotografie.

 15. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 20 september 2012 om 13:43  | reageer

  Ik zal er geen eindeloze discussie van maken, dan doe ik je artikel te kort. In ieder geval volg ik je met veel plezier en lees ik met plezier je eigen blog en de artikelen op deze site. Ik heb er tot nu toe veel van geleerd.

 16. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 20 september 2012 om 13:55  | reageer

  Thanks Erik! Kan ik je trouwens per mail bereiken? (je kunt me emailen op info at johannesklapwijk.com)

 17. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 25 september 2012 om 22:00  | reageer

  dit is helemaal "my cup of tea"
  live it dus, en zal zeker eens proberen dit ook voor elkaar te krijgen !

 18. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 27 september 2012 om 13:06  | reageer

  Mooi Johannes! Kijk ter inspiratie eens bij Renk Ruiter, hij maakt heel veel van dit soort beelden. Een paar ervan zijn hier te vinden..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord