Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograferen in de Vallei van de HoŽgne

zondag 7 november 2021, 20:20 door | 3.125x gelezen | 9 reacties

Vandaag ben ik met een aantal leden van mijn fotoclub naar de Vallei van de HoŽgne geweest. Deze mooie vallei ligt in de Belgische Ardennen. Er stroomt een mooi riviertje (de HoŽgne) door de vallei met veel watervalletjes.

De Vallei van de HoŽgne

f/22, 4 seconden, 100 ISO @ 24mm

De tocht begon vanuit het plaatjes Jalhay. Om bij de parkeerplaats te komen moet je eerst met je auto door de rivier rijden. Direct een spannend begin dus, maar het ging prima.

De insteek was om lange sluitertijden foto's te gaan maken van de watervalletjes, maar uiteraard is er ook nog veel meer mooie natuur te fotograferen in de vallei.

Vanuit Wijchen, waar ik woon, was het ruim twee uur rijden. We waren ook al vroeg vertrokken om eventuele drukte voor te zijn (en om goed gebruik te kunnen maken van het daglicht). Tegen negen uur 's ochtends waren we als eerste op de parkeerplaats.

Het was vandaag een druilerige dag, maar voor lange sluitertijden is dat helemaal niet onhandig. Je hebt dan vaak niet eens een filter nodig om tot langere sluitertijden te komen.

De Vallei van de HoŽgn

f/16, 2 seconden, 100 ISO @ 25mm

We zitten natuurlijk midden in de herfst en dat zorgt voor een prachtige variatie aan herfsttinten in de foto's.

Mocht je dit jaar nog een bezoekje aan de vallei willen brengen, dan zou ik niet te lang meer wachten. Ik denk dat de bladeren met een paar weken allemaal van de bomen zijn.

Behalve de rivier heb ik ook nog wat foto's van de kleurrijke omgeving gehad. We hadden het op de heenweg in de auto nog gehad over Intentional Camera Movement, de mooie term die eigenlijk gewoon een bewust bewogen foto aanduidt. Gelijk maar even een paar foto's mee gemaakt.

Bewust Bewogen Foto

Intentional Camera Movement - f/10, 0,8 sec, 100 ISO @ 45mm

Wij hebben op lange na niet de complete tocht gelopen. Als je met een groepje fotografen door een mooie omgeving loopt schiet het wandelen natuurlijk niet op. Na een paar kilometer zijn we omgekeerd en terug gewandeld. Na een tocht van 5 uur waren we zo weer terug bij de auto.

Hoegne bos

f/4.5, 1/100s, ISO 800 @ 64mm

Nu fotografeer ik zelf liever portretten dan natuur, maar dit was een leuk dagje in een mooie omgeving. Zeker een aanrader om eens te bezoeken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Jan Budding
  Jan Budding schreef op dinsdag 9 november 2021 om 10:48  | reageer

  Daar ben ik al verschillende keren geweest. Blijft een schitterend stukje natuur. Nu wordt er druk gewerkt aan het herstel van de paden en bruggetjes hoger op. Als je een keer een mooie fotowandeltocht wil doen, het pad doodblijven lopen, boven lunchen bij Auberge le Randonneur (NL eigenaar) en dan rustig terug lopen door het bos.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 november 2021 om 11:58  | reageer

  Een tof verhaal van een mooie vallei. Ik overweeg daar donderdag aanstaande naartoe te gaan. Donderdag 11 november is een officiële verlofdag en zou ik er met mijn partner heen kunnen. Ik heb echter nog niet gevonden of die vallei en juist ook de fotogenieke plaatsen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Heb jij daar zicht op Elja? Jij bent er nu geweest. Zelf ben ik al op zoek gegaan naar info daarover, maar ik heb nog niks kunnen vinden.
  Bedankt overigens voor deze tip.

 3. Rudolf
  Rudolf schreef op dinsdag 9 november 2021 om 12:40  | reageer

  Zeker en vast een prachtige omgeving om te fotograferen. Wel een waarschuwing vooraf: Draag stevig schoeisel, absoluut geen sneakers of sportschoenen. De paden en bruggetjes zijn spekglad. Hang de camera om je nek of harnas, je moet de handen vrij houden om te balanceren over de smalle, steile en paden met rotsblokken en stenen. Eten en drinken niet vergeten en laat geen afval achter. Geniet van de indrukwekkende bonte natuur.

 4. gast schreef op dinsdag 9 november 2021 om 12:42  | reageer

  Prachtige foto's. Welke wandeling was het precies? Er zijn immers veel wandelingen niet toegankelijk na de overstromingen van deze zomer.

 5. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 november 2021 om 13:54  | reageer

  @Rudof, wil dat zeggen dat er geen enkele wandelroute is geschikt voor rolstoelgebruikers?

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 november 2021 om 14:24  | reageer

  @Gast; Deze wandeling. Je ziet wel dat de rivier buiten zijn oevers geweest is, maar verder is het prima begaanbaar.

  @Donald; Voor rolstoelgebruikers is deze wandeling niet geschikt. Je hebt (zoals Rudolf ook aangeeft) echt stevige schoenen nodig. Veel stenen, boomwortels en smalle paadjes en bruggetjes.

  Er loopt nog wel een pad iets verderop die volgens mij wel met een rolstoel te doen is, maar dan loop je wat verder van de rivier af. De fotogenieke plekken zijn dan een stuk minder goed bereikbaar.

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 november 2021 om 15:01  | reageer

  @Elja, hartelijk dank voor de extra info. Ik kan wel wat lopen met stok of krukken, maar op oneffen bodem is mij het risico om te vallen te groot. Zeker ook nog eens met camera, statief en filterset. Ik zou daar graag mijn nieuwe Haida filterset met ND-filters eens willen gebruiken op die mooie stroomversnellinkjes. Ik was sowieso van plan om naar de Ardennen te gaan, omdat ik daar veel familie heb wonen. Die vallei zou ik dan mooi meepakken als dat met rolstoel mogelijk zou zijn.

 8. Rudolf
  Rudolf schreef op dinsdag 9 november 2021 om 17:05  | reageer

  Ninlingspo nabij Remouchamps is ook een uitdagende locatie. Watervalletjes met mooie namen, stroomversnellingen, rotsen en bruggetjes. Geweldige natuur en net zo spannend als vorige route. Ook hier stevig schoeisel en niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

 9. Jef Langenaeken
  Jef Langenaeken schreef op dinsdag 9 november 2021 om 17:23  | reageer

  @Donald Willemsen. Jammer voor rolstoelgebruikers is het helaas geen leuke locatie. Zeer ruw terrein met zeer smalle bruggetjes.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord