Elja Trum

Fotograferen in de Vallei van de HoŽgne

zondag 7 november 2021, 20:20 door | 2.313x gelezen | 9 reacties

Vandaag ben ik met een aantal leden van mijn fotoclub naar de Vallei van de HoŽgne geweest. Deze mooie vallei ligt in de Belgische Ardennen. Er stroomt een mooi riviertje (de HoŽgne) door de vallei met veel watervalletjes.

De Vallei van de HoŽgne

f/22, 4 seconden, 100 ISO @ 24mm

De tocht begon vanuit het plaatjes Jalhay. Om bij de parkeerplaats te komen moet je eerst met je auto door de rivier rijden. Direct een spannend begin dus, maar het ging prima.

De insteek was om lange sluitertijden foto's te gaan maken van de watervalletjes, maar uiteraard is er ook nog veel meer mooie natuur te fotograferen in de vallei.

Vanuit Wijchen, waar ik woon, was het ruim twee uur rijden. We waren ook al vroeg vertrokken om eventuele drukte voor te zijn (en om goed gebruik te kunnen maken van het daglicht). Tegen negen uur 's ochtends waren we als eerste op de parkeerplaats.

Het was vandaag een druilerige dag, maar voor lange sluitertijden is dat helemaal niet onhandig. Je hebt dan vaak niet eens een filter nodig om tot langere sluitertijden te komen.

De Vallei van de HoŽgn

f/16, 2 seconden, 100 ISO @ 25mm

We zitten natuurlijk midden in de herfst en dat zorgt voor een prachtige variatie aan herfsttinten in de foto's.

Mocht je dit jaar nog een bezoekje aan de vallei willen brengen, dan zou ik niet te lang meer wachten. Ik denk dat de bladeren met een paar weken allemaal van de bomen zijn.

Behalve de rivier heb ik ook nog wat foto's van de kleurrijke omgeving gehad. We hadden het op de heenweg in de auto nog gehad over Intentional Camera Movement, de mooie term die eigenlijk gewoon een bewust bewogen foto aanduidt. Gelijk maar even een paar foto's mee gemaakt.

Bewust Bewogen Foto

Intentional Camera Movement - f/10, 0,8 sec, 100 ISO @ 45mm

Wij hebben op lange na niet de complete tocht gelopen. Als je met een groepje fotografen door een mooie omgeving loopt schiet het wandelen natuurlijk niet op. Na een paar kilometer zijn we omgekeerd en terug gewandeld. Na een tocht van 5 uur waren we zo weer terug bij de auto.

Hoegne bos

f/4.5, 1/100s, ISO 800 @ 64mm

Nu fotografeer ik zelf liever portretten dan natuur, maar dit was een leuk dagje in een mooie omgeving. Zeker een aanrader om eens te bezoeken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Jan Budding
  Jan Budding schreef op dinsdag 9 november 2021 om 10:48

  Daar ben ik al verschillende keren geweest. Blijft een schitterend stukje natuur. Nu wordt er druk gewerkt aan het herstel van de paden en bruggetjes hoger op. Als je een keer een mooie fotowandeltocht wil doen, het pad doodblijven lopen, boven lunchen bij Auberge le Randonneur (NL eigenaar) en dan rustig terug lopen door het bos.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 november 2021 om 11:58

  Een tof verhaal van een mooie vallei. Ik overweeg daar donderdag aanstaande naartoe te gaan. Donderdag 11 november is een officiële verlofdag en zou ik er met mijn partner heen kunnen. Ik heb echter nog niet gevonden of die vallei en juist ook de fotogenieke plaatsen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Heb jij daar zicht op Elja? Jij bent er nu geweest. Zelf ben ik al op zoek gegaan naar info daarover, maar ik heb nog niks kunnen vinden.
  Bedankt overigens voor deze tip.

 3. Rudolf
  Rudolf schreef op dinsdag 9 november 2021 om 12:40

  Zeker en vast een prachtige omgeving om te fotograferen. Wel een waarschuwing vooraf: Draag stevig schoeisel, absoluut geen sneakers of sportschoenen. De paden en bruggetjes zijn spekglad. Hang de camera om je nek of harnas, je moet de handen vrij houden om te balanceren over de smalle, steile en paden met rotsblokken en stenen. Eten en drinken niet vergeten en laat geen afval achter. Geniet van de indrukwekkende bonte natuur.

 4. gast schreef op dinsdag 9 november 2021 om 12:42

  Prachtige foto's. Welke wandeling was het precies? Er zijn immers veel wandelingen niet toegankelijk na de overstromingen van deze zomer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord