Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Fotograferen met een doel

zaterdag 12 juni 2021, 22:44 door | 3.511x gelezen | 2 reacties

Als ik ga fotograferen hebben mijn maatje en ik een doel voor ogen. Veelal betreft dat een onderwerp dat we willen fotograferen maar het kan ook een techniek zijn die we willen toepassen.

Ik denk vervolgens na hoe ik dat doel kan realiseren. Daarbij probeer ik de te maken foto's al voor me te zien.

Waarom een doel?


Het hebben van een doel en bijbehorend plan is voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn fotografiehobby. Het geeft richting, zorgt voor uitdaging en betere resultaten.

Niet in de laatste plaats begint de lol al tijdens de voorbereiding. Welke planten of dieren zijn er om te fotograferen? Hoe zien de landschappen er nu uit?

Door de jaren heen leer ik steeds meer de natuur kennen en wat wanneer voorhanden is. De kennis van seizoenen en soorten helpt mij bij het stellen van doelen en het maken van goede plannen. Het vergroot mijn kans op succes aanzienlijk.

Het onderwerp


Voor een natuurfotograaf als ik liggen de onderwerpen voor het oprapen. Zo'n onderwerp kan ruim genomen zijn (bijvoorbeeld 'vogels') of juist heel specifiek ('een fluitende blauwborst').

Toch keren onderwerpen naarmate ik langer fotografeer vaker terug. Ze blijven boeien en uitdagen. Daarbij probeer ik herhaling van wat ik al gemaakt heb te voorkomen maar juist tot nieuwe beelden te komen.

Weer en locatie


Ik zei het al, het weer is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Neerslag, temperatuur, wind, zon of bewolkt, het maakt allemaal uit. Welk soort licht brengt het weer met zich mee? Waait het te hard dan wordt macrofotografie in het veld erg lastig.

Enkele dagen van tevoren check ik de weersverwachtingen en vraag me af of het weer op mijn fotografeerdag geschikt is om het gewenste onderwerp te gaan fotograferen.

Andersom gebeurt ook. Welk onderwerp past bij het voorspelde weer? Bij het gekozen onderwerp zoek ik vervolgens in overleg met mijn maatje een geschikte locatie.

Plan B


Aangezien weersverwachtingen met regelmaat anders uitpakken dan voorspeld is het hebben van een plan B handig en verstandig. Regelmatig overleg ik dan ook met mijn fotomaatje op de vooravond over een plan B.

Apparatuur


Met het hebben van een plan weet ik ook wat ik mee moet nemen en wat niet mee hoeft. Waarom ik toch vaak meer mee neem dan nodig beschreef ik in mijn vorige blog 'Ik ga op pad en laat me verrassen'.

'Oud' plan: mijn favoriete boom


Vorig jaar schreef ik al een blog, Geďnspireerd door de documentaire - the world of Lars van de Goor, over het fotograferen van mijn favoriete boom.

Ik had toen al het plan terug te gaan naar 'mijn' boom met een zonsopkomst, lichte mist en in de periode eind mei/ begin juni vanwege de plek waar de zon dan opkomt.

De weersverwachting belooft op 28 mei jongstleden zon en mist. De wekker zet ik op half 5 en ik ben ruim op tijd ter plekke. Ik verken twee standpunten.

De eerste had ik al vrij concreet gepland en is bedoeld voor een opname in portretstand van de eerste zonnestralen. Het tweede standpunt wil ik juist voor een landscape-opname waarbij het hele ven in beeld komt.

Om half 6 reikt de zon naar de bovenkant van de boomtoppen aan de horizon. Tijd voor de eerste opnamen. Gelukkig zijn de vliegtuigstrepen in de lucht net bijtijds verdwenen.

20210528 Beegderheide2 opname zonder titel 7301403

Sony A7 mark III, 63mm, f/10, sluitertijd 1/100s, ISO 100

De resultaten vallen me wat tegen. De mist is minder zichtbaar dan gehoopt, de zon minder rood en het beetje bewolking verdwenen. Ondertussen stijgt de zon gestaag verder.

Als die geheel boven de horizon staat ben ik al verhuisd naar mijn eerder verkende tweede standpunt. Behalve het complete ven in beeld wil ik de inmiddels felle zon achter de boomtakken hebben om zo het licht te breken.

Dat idee levert een verrassend beeld op. Het licht wordt gebroken en de mist daardoor zichtbaar. Dat lijkt er meer op en enthousiast maak ik meerdere opnamen. Om een uitgebeten zon te voorkomen belicht ik één stop onder.

Ook varieer ik nog in zoomafstand omdat ik niet geheel zeker ben van de boomkruin bovenaan links in beeld. Voegt die iets toe en brengt hij de foto meer in balans of stoort ie?

Uiteindelijk krijg ik hem ook niet buiten beeld zonder de andere delen van de foto geweld aan te doen. Dichterbij staan is geen optie want ik zit al op maximale groothoek.

20210528 Beegderheide2 opname zonder titel 7301418

Sony A7 mark III, 75mm, f/9.0, sluitertijd 1/1600s, ISO 100

Tevreden (zeg een 7,5 op een schaal van 10) verruil ik mijn zoomlens voor de macrolens en ga ik op zoek naar bedauwde juffers.

Nieuw plan: uitsluipende libellen


Mijn fotomaatje heeft een uitdagend plan: het fotograferen van uitsluipende libellen ofwel de laatste vervelling van een volgroeide libellenlarve. De huid van kop en borststuk van de larve barsten open en heel langzaam komt de volwassen libel eruit.

We hebben geluk. Het plan kan doorgang vinden nu het een warme, zonnige en vrijwel windstille dag is. De locatie kennen we van eerdere bezoeken.

We kunnen er aan de waterkant komen en met het libellenseizoen in volle gang is het een kwestie van goed speuren en wat geluk. Toch duurt het ruim een half uur voor ik de eerste uitsluipende libel ontdek.

We kunnen aan de slag. Ieder vanuit een eigen standpunt. Aanvankelijk fotografeer ik op 600mm. De libel zit pakweg drie meter van de kant en lijkt dat de enige optie om hem enigszins 'macro' in beeld te krijgen.

Ik ben echter niet tevreden en pak mijn macrolens. De keuze om mijn laarzen aan te trekken blijkt reuze. Voorzichtig ga ik te water en loop tot vlak bij de uitsluiper waarbij het water de laarzen tot aan de lippen staat.

De libel zit laag en door de knieën gaan is riskant. De ervaring leert dat dan de laarzen toch vollopen of dat je een nat achterwerk krijgt.

Voor het beeld dat ik voor ogen hebt waag ik echter veel. Het blijft bij een ietwat natte broek en een beetje water in mijn linker laars. In ruil daarvoor wel deze fraaie foto!

20210602 Mariapeel opname zonder titel 7301743

Sony A7 mark III, 90mm, f/5.0, sluitertijd 1/400s, ISO 200

Later die ochtend ontdekken we nog meer uitsluipers waaronder deze. Inmiddels zit de 200-600mm weer op mijn camera en houd ik de voeten en broek droog.

Het licht reflecteert fraai op de vleugels en de combi van skelet en pas uitgeslopen libel vertelt een verhaal. Dit is een van de nieuwe beelden die ik voor ogen had.

20210602 Mariapeel opname zonder titel 7302135

Sony A7 mark III, 467mm, f/7.1, sluitertijd 1/500s, ISO 1600

Aanrader


Ik kan iedereen aanraden te gaan fotograferen met een doel voor ogen en je foto-shoot goed te plannen. Probeer daarbij niet de foto's te maken die je al eerder maakte maar nieuwe beelden.

Denk hier vooraf over na en probeer de beelden al voor je te zien. Daag jezelf op die manier uit en je zult waarschijnlijk net als ik nog meer plezier beleven aan onze mooie hobby.


Verhalende foto’s, Bart Siebelink


Veel cursussen op Photofacts Academy gaan vooral over hoe je iets technisch voor elkaar krijgt. In een van onze nieuwste cursussen kijken we naar hoe je jouw denkwijze kunt veranderen om niet langer alleen een plaatje te maken, maar hoe je kunt zoeken naar een verhaal in je foto.

» Ontdek hoe je verhalende foto's maakt

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

2 reacties

  1. primefoto.nl
    Profiel primefoto.nl schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 12:41  | reageer

    Ik deel de ervaring dat het doelmatig werken meer kans op mooie resultaten geeft. Ligt er ook wel een beetje aan welk genre je aan het doen bent. Bij straat en ander mensenwerk vind ik juist het onverwachte heel interessant. Maar ook dan heb ik wel van te voren bepaald dat ik mensenwerk ga doen, waar ik dat ga doen en met welke spullen. Doelloos rondrijden en zoeken naar iets waarvan je niet weet da je het zoekt is niet echt mijn ding.

  2. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 18:41  | reageer

    @primefoto.nl
    Bedankt voor je reactie en leuk dat je mijn ervaring deelt. Het genre maakt wel uit inderdaad. Maar ook in de natuur is het onverwachte interessant zoals ik in mijn voorlaatste blog schreef. Succes verder met het stellen van doelen en het bereiken ervan!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord