Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Fotograferen rond de vijver

maandag 17 mei 2010, 18:23 door | 8.205x gelezen | 10 reacties

Ze zijn er weer! Nadat eerst de bruine kikkers uit de winterslaap ontwaakten en aan de paartijd begonnen zijn ook de groene kikkers garriveerd. De kikkervisjes van de bruine kikkers zwemmen inmiddels al vrolijk in onze vijver rond. Groene kikkermannetjes pakken onder invloed van hun paringsdrang alles wat ze tegenkomen, en zo ontstaat in deze tijd vaak een hele kluwen van kikkers.

Kluwen Kikkers


Degenen die mijn fotografie kennen, weten dat ik er onder het motto 'less is more' van houd om met grote diafragma's te werken om onscherpte in mijn foto's te creëren. Soms in combinatie met het door bladeren of bloemen heen fotograferen. Dat heb ik dit keer ook bij het fotograferen van de groene kikkers in mijn vijver gedaan. Omdat groene kikkers wat moeilijker te benaderen zijn dan bruine kikkers, werk ik in dit geval met een telelens. Dat heeft als extra voordeel dat ik nog minder scherptediepte in de foto krijg.

Probleem met het fotograferen van kikkers zijn de glimplekken op hun natte huid. Hier heb je vooral last van als de zon schijnt. Maar zonder zon zijn de kleuren vaak minder mooi. Dus is het wachten op een beetje dunne sluierbewolking.

Een laag standpunt is bij het fotograferen van kikkers mijns inziens noodzakelijk. Je wilt ze immers op ooghoogte fotograferen. Dat betekent fotograferen vanaf een rijstzak op de oever. Een hoekzoeker voorkomt een stijve nek!

Het leuke van het zo op je buik tussen de oeverplanten liggen, is dat je altijd beestjes ziet die je anders niet gezien zou hebben.

Beestje

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

10 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:17  | reageer

  @Liesbeth: Gisteren had ik de hele dag een Masterclass van Damien Lovegrove gehad in Garderen en hij was onder de indruk van je beelden die daar hangen. Hij gaf aan dat als ie stopt met het actieve werken hij hetzelfde wil gaan doen, dus rondreizen en ook van die mooie natuurbeelden gaan maken.

  Ik dacht ik zal het je maar even melden want het is een compliment voor je werk van niet de minste topfotograaf.

  Gr.

  Arno

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:31  | reageer

  Die bovenste vind ik geweldig! Net een sprookjesfoto. Kun je uit de voeten met de hoekzoeker? Ik heb er een, maar vond het maar slecht te zien. Daarbij viel'ie een keer met het gemanoeuvreer op de grond en verschoven de spiegeltjes. Einde hoekzoeker.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 06:41  | reageer

  Prachtig onderwerp! De foto van de kikkers zou als illustratie in een sprookjesboek niet misstaan. De tweede foto kan naar mijn gevoel een fractie meer scherptediepte gebruiken.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 15:47  | reageer

  Ha Arno, dank je wel ovoor het overbrengen van het compliment! Overigens: de foto's die in Garderen hangen zijn allemaal in Nederland gemaakt, daar hoeft Damien dus niet zo ver voor te reizen!

  @ Margot, ook ik vind een hoekzoeker niet echt prettig werken. Maar vier jaar geleden heb ik veel te lang met m'n hoofd in de nek gelegen, zo lang dat ik er nu nog steeds last van heb. Dan dus maar liever een hoekzoeker!

 5. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:07  | reageer

  Ik zeg: Klapscherm! Ideaal voor dit soort situaties. De eerste foto vindt ik apart en grappig uitgevoerd. De tweede heeft naar mijn idee te weinig scherptediepte waardoor hij wat mij betreft wat saai wordt.

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 21:16  | reageer

  Foto 1 is inderdaad erg goed! Super gedaan!

 7. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 19 mei 2010 om 18:49  | reageer

  Ik vind het lastig om op een klapscherm te beoordelen of de scherpte goed ligt, zeker als de zon schijnt. Is daarom niet mijn keuze!

 8. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 19 mei 2010 om 19:14  | reageer

  Klapscherm? Praat me bij. Wat is dat?

 9. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 19 mei 2010 om 19:22  | reageer

  Hoi Margo, een kantelbaar LCD-scherm. Sommige camera's hebben dat, zoals de Nikon Coolpix P100 de Nikon D5000.

 10. Margo
  Profiel Margo schreef op woensdag 19 mei 2010 om 19:43  | reageer

  Oh, ach ja natuurlijk! :D Dat had of heb ik ook op mijn kleine Canon. Is inderdaad handig bij lage standpunten maar dan moet je een beetje gokken of het scherp wordt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord