Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Fotoreis naar Japan, een belevenis met sneeuwapen!

zaterdag 27 februari 2010, 16:32 door | 14.083x gelezen | 19 reacties

Net terug uit Japan. Wat een land! Een waar Eldorado voor fotografen. Niet alleen vanwege de prachtige natuur en inspirerende cultuur, maar ook vanwege de inborst van de Japanners. Voorbeeld? Er is een bij veel natuurfotografen bekende plek waar je 's ochtends bij zonsopkomst mooie opnames kunt maken. Om je van een goede plek te verzekeren, moet je ruim voor zonsopkomst aanwezig zijn.

Japanners fotograferen namelijk zelf ook graag, en het is er dus altijd druk. Omdat de thermometer op -18 graden Celsius staat, is het geen pretje om na het opstellen van je statief en camera buiten te moeten wachten tot de zon opkomt. Dus wat doet iedereen? Na het opzetten van je apparatuur ga je terug om te ontbijten. En wanneer je dan een uur later tegen zonsopkomst weer op je plekje terugkomt, staat alles er nog zoals je het achtergelaten hebt. Ongelooflijk maar waar!

Dit maakt fotograferen in Japan tot een heel relaxte bezigheid. Je hoeft niet zoals in Nederland continu te waken over je spullen. Geen haar op een Japans hoofd wat er over zal denken om aan jouw spullen te komen. Het zou me wat waard zijn als we in Nederland ook op deze respectvolle manier met elkaar om zouden gaan. Ach ja, dromen..

De twee belangrijkste foto-onderwerpen in Japan waren sneeuwapen en vogels (kraanvogels, zwanen en arenden). In dit blog zal ik aandacht besteden aan de sneeuwapen, in een volgend blog aan vogelfotografie.

De sneeuwapen leven bij een warm water bron in de buurt van Nagano. Ze trotseren in de winter sneeuwjachten bij temperaturen van -20 graden, maar als beloning wacht hen een bad in een hotspring waar de temperatuur van het water 40 tot 60 graden bedraagt. Dat dat erg heet is hebben we zelf mogen ervaren.. Overal in Japan vind je zogenaamde 'onsen', badgelegenheden met door vulkanische activiteit verwarmd water. Heel wat keren hebben we ons na een koude dag opgewarmd in zo'n warm bad!

Sneeuwaap


De apen zijn gewend aan mensen en zeer makkelijk benaderbaar. Dit maakt het zelfs mogelijk om met een groothoeklens te werken. De apen vinden het allemaal prachtig. Kijken heel nieuwsgierig naar wat je allemaal aan het doen bent, en porren met hun vingers tegen je lens om te voelen wat dat nou weer voor raar ding is!

Nieuwsgierige sneeuwaap


Zo af en toe maakte ik gebruik van een invulflits, altijd op de laagst mogelijke flitssterkte. Dit was net voldoende om de dieper liggende, en daardoor donkere ogen, wat op te lichten. Op het moment dat de apen in de sneeuw naast de hotspring zaten, was dit niet nodig. De sneeuw weerkaatste voldoende licht om ervoor te zorgen dat het gezicht van de aap(jes) mooi uitgelicht werd.

Sneeuwaap in de sneeuw


Inmiddels heb ik een eerste grove selectie van de foto's gemaakt.
De conclusie is nu al duidelijk: we gaan zeker nog een keer terug!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

19 reacties

 1. Jo Linden
  Jo Linden schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 16:51  | reageer

  Schitterende plaatjes !!

 2. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 17:35  | reageer

  Wauw, Japan staat bij mij ook al een tijdje op het verlanglijstje.

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 17:58  | reageer

  Liesbeth: Ziet er waanzinnig uit. Lijkt me erg mooi om eens naar toe te gaan. vrolijk

 4. Henny
  Profiel Henny schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 18:07  | reageer

  Leuk verhaal en leuke plaatjes. Die tweede is briljant door die doordringende groothoek!

 5. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 20:33  | reageer

  prachtige reportage, als ik nu eens voldoende geld beschikbaar had naast alle andere wensen lijkt me Japan the photo place to go..ben benieuwd naar je volgende artikel.

 6. Rob
  Profiel Rob schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 20:58  | reageer

  Liesbeth heb je deze reis op eigen gelegenheid gemaakt of toevallig via Marsel van Oosten? (www.squiver.com). Ik weet dat hij ook regelmatig dergelijke (geweldige) reizen organiseert.

  Lijkt me een geweldige ervaring om een hele reis zo intensief met fotografie bezig te kunnen zijn!

 7. Ruud
  Profiel Ruud schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 21:32  | reageer

  'k ben jaloers...knipoog, op een positieve manier..vrolijk. Er zijn genoeg foto's van deze apen in omloop maar je weet er toch een orginele schwung aan te geven, klasse!!..vooral nr. 2....

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 28 februari 2010 om 02:55  | reageer

  Nummer twee vind ik een wereldfoto! Japan lijkt me een bijzonder interessant en fotogeniek land. Het gedisciplineerde gedrag van Japanners is synoniem aan China, ook hier haalt met het niet snel in z'n hoofd iets te stelen.

 9. evert
  evert schreef op zondag 28 februari 2010 om 11:17  | reageer

  die tweede foto is idd briljant; leuk verhaal ook!

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 28 februari 2010 om 12:24  | reageer

  De tweede foto is er een van het kaliber die iedereen ooit hoopt te maken. Die blijft in je geheugen hangen. Maar de eerste vind ik zeker ook de moeite van het bekijken waard. De derde is een foto van een schattig beestje, maar nuttig door de uitleg over de productie. Het is trouwens een interessant verhaal.

 11. Geri
  Profiel Geri schreef op zondag 28 februari 2010 om 12:57  | reageer

  Wow! Te gek om zoiets mee te maken en wat een mooie foto's.

 12. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 1 maart 2010 om 07:28  | reageer

  Foto #2, met die hand... super! Gevoelsmatig vind ik het eigenlijk helemaal geen combinatie, Japen en apen. Maar het is het dus wel. Fraaie serie.

 13. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 maart 2010 om 14:50  | reageer

  @Rob, omdat ik vanuit Stapfoto altijd druk ben met het organiseren van fotoreizen voor mijn klanten (Namibie, Toscane, Schotland), laat ik het organiseren van mijn eigen vakantie graag aan anderen over! In dit geval dus aan Daniëlle, de vrouw van Marsel.

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 1 maart 2010 om 17:13  | reageer

  Ik kijk altijd jaloers naar platen uit Japan. Vooral de kraanvogels vind ik eigenlijk geweldig, heb je die nog kunnen fotograferen?

  Jammer dat het zo ver weg is en daardoor zo duur knipoog

 15. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 1 maart 2010 om 17:37  | reageer

  @ Johannes, in een volgend blog vertel ik iets over het fotograferen van o.a. de kraanvogels, voor een voorproefje kun je vast kijken op mijn site onder de knop Japan Vogels. Daar staan inmiddels wat vluchtbeelden van kraanvogels op. De rest volgt nog.

  Ze dansend op de foto krijgen zonder dat er andere vogels storend in beeld staan is overigens moeilijk (ze staan in groepen bij elkaar) als je maar beperkt de tijd hebt, andere foto's van deze vogels vind ik al gauw saai. Hoe mooi ze ook zijn! M.a.w.: het valt niet mee. De zwanen waren wat dat betreft een stuk makkelijker..

 16. Jerry
  Jerry schreef op maandag 1 maart 2010 om 21:05  | reageer

  Wat een geweldige foto's, met name 2 is heel bijzonder. Toevallig staat in de Amateur Photographer magazine van 6 maart ook een reportage van Andrew Forsyth over sneeuwapen in Japan.

 17. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 12 maart 2010 om 17:53  | reageer

  Foto twee helemaal YES! Had toevallig laatst op een website dezelfde apen soort gezien.

 18. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 14 maart 2010 om 10:56  | reageer

  Erg mooi, vooraal het tweede beeld!

 19. denn1s
  Profiel denn1s schreef op woensdag 17 maart 2010 om 11:35  | reageer

  waanzinnig, die nieuwsgierige sneeuwaap!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord