Elja Trum

Gedragscode voor natuurfotografen

zondag 3 mei 2009, 14:23 door | 7.281x gelezen | 13 reacties

Eigenlijk is het niet meer dan logisch, maar een aantal natuurfotografen verpesten het voor de rest. Ze verstoren de natuur bij het maken van hun foto's. In het radioprogramma Vroege Vogels is daarom vanochtend een gedragscode uitgebracht met tien regels waaraan je je als natuurfotograaf dient te houden.

De tien regels:
1. Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
2. Vang of verontrust geen dieren
3. Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
4. Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
5. Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
6. Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
7. Natuurfotoís zijn niet geŽnsceneerd en gemanipuleerd.
8. Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
9. Betreed geen verboden terrein.
10. Laat geen afval achter.

Zoals ze het zelf melden:
De Vroege Vogels Natuurfotografencode heeft tot doel natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie te stimuleren. Waar mogelijk samen met gelijkgezinde organisaties. Tot dusverre bestaat er een heel woud aan codes: iedereen die op dit gebied opereert hanteert eigen regels. Vroege Vogels probeert met deze code eenheid te scheppen. Zodat het voor amateur en professional duidelijker wordt waaraan men zich moet houden.

Volgens mij zijn de regels inderdaad niet meer dan logisch, maar het is natuurlijk altijd goed hier duidelijk over te zijn.

Meeuwen door Jan Joosten
Foto: Jan Joosten

Bron: Nu.nl


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. joostvanderborg
  Profiel joostvanderborg schreef op zondag 3 mei 2009 om 14:38

  Absoluut logische regels, al is er (zoals bij alle regels) soms wat nuance aan te brengen. Zo is het om je aan regel 2, 4 en 5 te houden nodig om 6 sowieso te doen. Wat betreft manipulatie, is het verplaatsen van een (losliggend) takje op z'n tijd echt een probleem? Mag je een reflector gebruiken om iets te belichten, etc.
  Waar het in de kern om gaat: Je aanwezigheid als fotograaf moet geen (blijvend) effect hebben op de natuur. Als je weer weg bent moet er geen verschil zijn met de situatie voorheen. Geen planten kapot, geen dieren verjaagd/verstoten, geen rotzooi achtergelaten. Eigenlijk goede regels om je altijd aan te houden knipoog

 2. libeco
  Profiel libeco schreef op zondag 3 mei 2009 om 15:08

  Op zich logische regels, maar regel 7 slaat nergens op. Dit is m.i. geen regel, maar een persoonlijke voorkeur. Ook regel 6 zie ik niet als een verplichting. Ik neem wel eens foto's van dieren, niet omdat ik zo'n natuurgek (positief bedoeld) ben, maar omdat ik het leuk vind om een geslaagde foto te maken van een dier dat zelf bepaald waar het is en dus niet voor mij staat te poseren. Ik heb soms geen idee welk dier het is, maar doet dat er toe?

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 3 mei 2009 om 15:32

  Het blijft volgens mij altijd lastig om dit soort regels zwart wit en helder te maken. Over het algemeen zijn het natuurlijk erg goede regels die het allemaal een beetje houdbaar houden. Maar als ik ergens een paar stappen door de brandnetels banjer om een vlinder te fetogoraferen voel ik me daar niet echt schuldig over terwijl dat wel tegen regel 8 in gaat.

  Maar wandelaars die hun honden uitlaten, of hooglanders die ingezet worden voor begrazing en die overal dwars doorheen rousen maken meer stuk dan ik.

  Gewoon zorgvuldig zijn en met respect omgaan met de natuur lijkt mij een goede samenvatting van de regels waar ik voor 100% achter sta.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 3 mei 2009 om 16:26

  @Johannes

  Het is maar hoe je het bekijkt. Als je echt op de hoogte bent van de lokale ecologoe zou het wel eens kunnen zijn dat dat bosje brandnetels (waar de meeste beesten wel omheen stappen) de habitat van een heel bijzonder insect zou kunnen zijn.
  Dat is natuurlijk een beetje in het extreme getrokken, maar het gaat er maar om dat het niet zo handig is als iedereen zijn eigen grens gaat trekken, en dan vaak zonder enig benul van de rest van de omgeving.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.747 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.747 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.