Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting Ún inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Ge´nspireerd door de documentaire The World of Lars van de Goor

zaterdag 14 november 2020, 20:10 door | 2.883x gelezen | 0 reacties

Onlangs heb ik de Photofacts-documentaire 'The World of Lars van de Goor' gezien. Een boeiend verhaal over een 'artist' zoals hij ooit werd genoemd en wat voor hem de start was om zich te ontwikkelen tot professioneel landschapsfotograaf.

Een vergaande ontwikkeling als je bedenkt dat hij huis en haard opgaf om uiteindelijk met een camper door Europa te trekken op zoek naar mooie natuur en in het bijzonder bomen. Lars wereld heeft me getriggerd tot anders kijken naar bomen!


Lastig


Ik vind het fotograferen van bomen best lastig. Hoe leg ik nou de mooie boom die ik zie ook mooi vast op de foto? Wat maakt eigenlijk dat ik de boom mooi vind?

De vorm en kleuren van de stam en de takken, de kleur(en) van de bladeren, de grootsheid, de kaalheid, de details, de omgeving, de beweging in de wind?

Wellicht is het een combi van meerdere factoren die een rol spelen waardoor je gegrepen wordt door schoonheid. Welke combi ook daarvoor verantwoordelijk is, het licht van dat moment speelt in elk geval een bepalende rol.

Als het licht niet 'klopt' is het maar de vraag of ik de (latent aanwezige) schoonheid opmerk.

Inspiratie


Tijdens het bekijken van 'The World of Lars van de Goor' komen enkele meer en minder geslaagde foto's van bomen die ik tot nu heb gemaakt, bij me op.

Wat zou ik met de nieuwe inspiratie die ik opdoe met het zien van Lars' resultaten en zijn manier van werken nu anders doen? Is het de moeite waard om die bomen of bomengroep nog eens op te zoeken?

Het positieve antwoord laat niet lang op zich wachten. Ik weet al waar ik zeker nog naar terugga en vermoedelijk wel vaker!

Beegderheide


De boom die ik in gedachten heb staat op de Beegderheide. Dit unieke stuk natuur ligt aan de rand van het Maasdal, ten noorden van (hoe kan het ook anders) het dorp Beegden.

Het is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen, loof- en naaldbos, een zandverstuiving en diverse vennen. Een van mijn favoriete gebieden om te fotograferen.

Uit de oude doos


Voor ik op pad ga duik ik in mijn archief voor mijn eerste foto's van die boom, een vliegden. Ik heb die vorig jaar in augustus gemaakt.

Ik weet het nog. Behoorlijk vroeg op om op tijd voor de zonsopgang aanwezig te zijn. Mist was voorspeld evenals een zichtbare zon. Kortom, prima weersomstandigheden voor mooi licht en mistvlagen.

Ter plekke bepaal ik, terwijl het lichter wordt, twee standpunten voor interessante composities.

De boom in zijn omgeving


Voor de eerste reeks opnamen kies ik een standpunt op afstand van het ven, waar de vliegden achter staat. Ik zoom uit tot 33mm groothoek. Een tweede markante boom links komt zo in beeld evenals de paarse heide.

Nadeel van dit standpunt is dat de onderste hangende tak van de boom met dubbele stam niet geheel vrijkomt van de achtergrond. Iets wat ik ter plekke niet opmerk maar pas achter de computer constateer.

Bij een lager standpunt zal waarschijnlijk het ven uit beeld verdwijnen. Ik moet dus terug voor een beter standpunt.

Bomen

Sony A7-3, 33mm, f/8, 1/40sec, ISO 125

De boom alleen


Voor de foto van de boom 'solo' loop ik naar voren en daal ik af naar het ven. De zon komt ondertussen tevoorschijn en de bescheiden wolken hebben zich volgens wens naar rechts verplaatst. Omdat ik nu lager sta komt de kruin mooi vrij van de achtergrond. Ik zoom ook wat meer in.

Nu ik de foto terugzie stoort het me dat de stam die reflecteert in het water onder in de foto wordt afgesneden. Bij de vorige foto ook maar daar oogt dat natuurlijk vanwege de heide op de voorgrond.

Bomen

Sony A7-3, 50mm, f/8, 1/60sec, ISO 100

Op herhaling


Beide foto's verdienen dus een (of meerdere) herkansingen. Met de documentaire van Lars op zak besluit ik de boom opnieuw te bezoeken zodra de weersvoorspelling weer zon en mist belooft.

Het is inmiddels meer dan een jaar later (eind oktober) als dat het geval is. Helaas kom ik bedrogen uit. Doordat het later in het jaar is verschijnt de zon later en dus meer zuidwaarts aan de horizon waardoor de lucht achter de boom veel minder oranje kleurt dan in augustus.

Iets wat ik wel verwachtte maar niet in deze mate. Toch probeer ik of er een compositie mogelijk is waarin zowel de kruin vrijkomt als de reflectie niet abrupt wordt afgebroken. Dat lukt me alleen in de portretstand maar zoals gezegd, het licht valt tegen.

Ik maak wat foto's maar louter om het standpunt en de compositie te onthouden. Nog voor ik mijn spullen oppak weet ik het al. Volgend jaar kom ik terug op dit standpunt maar dan in juli of begin augustus als de zon achter de boom opkomt.

Beegderheide

Sony A7-3, 42mm, f/11, 1/13sec, ISO 100

Zonneharpen


Ik loop nog een rondje om de boom en neem een ander standpunt in waarbij de zon achter de boom opkomt.

De zonneharpen zijn nu fraai zichtbaar en met wat pas- en zoomwerk kies ik de volgende compositie met 'mijn' vliegden te midden van zijn achterburen en met de bedauwde kleine sparretjes op de voorgrond.

Veel tijd is er niet meer want ook voor de zon is er vanochtend geen weg terug.

Persoonlijk vind ik de vorige compositie mooier omdat de boom bij deze laatste foto niet los komt van de achtergrond. Kortom, geen wereldplaten maar wel de uitdaging in de toekomst nog nieuwe rondjes om deze boom te lopen voor het ultieme standpunt en licht.

En nu maar hopen dat de boom er komend jaar nog staat want de goede kijker heeft het misschien gezien. Hij is helaas geringd!

20201019 Beegderheide2 opname zonder titel 7309106

Sony A7-3, 28mm, f/11, 1/80sec, ISO 100

Ook ge´nspireerd raken?


Bekijk de documentaire op Photofacts Academy. Momenteel kun je lid worden met korting, een gratis boek over landschapsfotografie en maak je ook nog kans op mooie prijzen.

Ontdek alles over de winactie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord