Liesbeth van Asselt

Heel veel tips over vogelfotografie!

zaterdag 19 mei 2012, 22:44 door | 34.769x gelezen | 11 reacties

Vogelfotografie is een tak van sport die veel geduld, doorzettings-vermogen en oefening vraagt. Gelukkig kan het resultaat ook erg mooi en zeker ook bevredigend zijn. In dit blog een flinke lading tips om met goede vogelfoto's thuis te komen.

Locatie


Allereerst: oefen in je eigen achtertuin! Vogels zijn gek op water, dus een vijvertje in je tuin waar vogels kunnen drinken en baden helpt enorm om vogels te trekken. Verder moet de tuin niet te netjes zijn. Vogels houden van struiken (klimop, laurier, vlier, et cetera) om in te schuilen en om besjes van te plukken. En van bladhopen en houtwallen om insecten en wormen in te kunnen vinden.

En natuurlijk doet een voederplank goede dienst om vogels te lokken. Zorg dat de voederplank vanuit het foto-standpunt tegen een rustige achtergrond staat. En denk na over waar het licht vandaan komt, zacht diffuus licht (onder het bladerdak van een boom bijvoorbeeld) is het mooist! Maak dan wel tevoren een handmatige witbalans instelling op die plek, zodat er geen groenzweem over de foto zit. Plaats wat takken in de aanvliegroute, waarop de vogels tussentijds kunnen landen om de omgeving te verkennen.

Maak voor jezelf een schuilplaats. Dat hoeft geen schuilhut te zijn, een bamboestruik waar je je lens door kunt steken is voldoende. Bij vogels zijn gehoor en gezichtsvermogen heel goed ontwikkeld, maar de reukzin niet. Je hoeft dus niet tegen de wind in te lopen/zitten. Let er wel op dat je geen krakende, witte of felgekleurde kleding draagt.

Instellingen


En dan ben je er helemaal klaar voor. Maar hoe maak je nu een goede foto? Als eerste is de sluitertijd van belang. Vogels zijn letterlijk vliegensvlug, dus een snelle sluitertijd is noodzakelijk. Minimaal 1/400 seconde.

Om de achtergrond te vervagen kies je een groot diafragma. Vaak is f/2.8 net te groot omdat je dan bijvoorbeeld niet beide ogen scherp krijgt. Meestal is f/5.6 een goede keuze. Soms moet dan wel de ISO naar 800, afhankelijk van de omstandigheden. Test je camera tevoren tot welke ISO je nog ruisvrij kunt fotograferen.

Overigens: ook de dierentuin is een ideale plek om te oefenen!

Flamingo

Gedrag


Ken het gedrag van de vogels die je wilt fotograferen en anticipeer daarop. Bij tuinvogels is dat makkelijk, die zie je dagelijks. Op bijvoorbeeld je vakantiebestemming ligt dat anders, daar zul je je moeten inlezen en/of mensen moeten bevragen die er al geweest zijn.

Via collega fotografen wisten we bijvoorbeeld dat we kans maakten onderstaande foto te maken op het moment dat de kraanvogels gevoerd worden. En dan ben je daar dus op het juiste moment op de juiste plek. Na twee dagen bot gevangen te hebben, was het de derde dag raak. Zoals gezegd, vogelfotografie is een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen.

Arend steelt een visje

Scherpstellen


Vogels in vlucht zijn een stuk moeilijker te fotograferen dan vogels die op een paal of takje zitten. Allereerst is een nog kortere sluitertijd nodig, meestal minimaal 1/1000. Maar een groter probleem is de scherpstelling. Gelukkig biedt de camera daar wel wat hulp bij.

Zet je scherpstelling op Continue Focus (Nikon, bij Canon heet dat AI servo) in plaats van op Single (Canon: one shot). En indien mogelijk op 'dynamisch' (Nikon) of AF Point Expansion (Canon). Zet het aantal scherpstelpunten bij vluchtbeelden op meerdere punten (bij voorkeur 21) in plaats van alleen op het centrale scherpstelpunt. Zo blijft de camera de vogel volgen, ook als hij even uit het geselecteerde scherptstelpunt vliegt.

Meer dan die 21 scherpstelpunten kiezen heeft niet zoveel zin. De Nikon D3 heeft bijvoorbeeld 51 scherpstelpunten, maar hoe meer zones je gebruikt hoe meer er gerekend moet worden en hoe langzamer de camera wordt.

Zet de ontspanstand op Continu Hoog. Zo blijf je, zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt, foto's maken, tot het geheugen vol zit. Dat maakt de trefkans veel groter.

Arend tegen donkere achtergrond

Verder: zet de lichtmeting op centrumgericht. Als de vogel te snel/beweeglijk is, zet je de camera op matrixmeting. Met dan wel 2/3 stop overbelichting om ervoor te zorgen dat de vogel geen silhouet tegen de lichte lucht wordt.

Statief


Alle ontwikkelingen in statievenland ten spijt (schommelkoppen en dergelijke), ik fotografeer vluchtbeelden uit de hand. Met een statief ben je veel te weinig flexibel naar mijn idee. Dat betekent wel dat ik een objectief met VR (Nikon) of IS (Canon) moet hebben, met beeldstabilisatie dus.

Zeker omdat ik gemerkt heb dat een objectief van minimaal 400mm eigelijk een vereiste is om mooie vluchtbeelden te kunnen maken (of minder tele met een converter). En met zo'n teletoeter heb je nu eenmaal eerder bewegingsonscherpte.

Vind je dit allemaal teveel gedoe? Onderstaande foto maakte ik van een papegaai die op bezoek was in mijn kantoor.. Dus vogels fotograferen kan zelfs vanuit de luie stoel.

Vogelfotografie binnenshuis

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

11 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op zaterdag 19 mei 2012 om 23:30

  Een keer vogelfotografie met andere foto's dan tegen een saaie lucht, tussen de takken of een roofvogel op een paaltje. De kraanvogelfoto is bijzonder. Ik ben allesbehalve een vogelfotograaf, maar beedstabilisatie aan of uit lijkt me het experimenteren waard. Afhankelijk van hoe lichtsterk je telelens is (F 2.8 of juist F4-5.6) of je wel of niet een extender (1.4x = 1 stop; 2x = 2 stops) gebruikt, hoe snel de autofocus met je body dan nog werkt (met extenders verlies je vaak focuspunten) en wat het beschikbare licht is.

 2. leo
  Profiel leo schreef op zondag 20 mei 2012 om 00:25

  Goeie tips Liesbeth.
  Met een Canon 400 mm F2.8 valt niet meer uit de hand te fotograferen. Dan is dynamisch fotograferen met schommelkop een goede oplossing. Beweegt het allemaal niet zoveel kan een monopod ook. Mooie foto's, ook je bezoeker op je kantoor vrolijk

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 20 mei 2012 om 10:53

  Leuk artikel.

  Als aanvulling zou ik fotograferen vanuit de auto nog willen toevoegen. Met je telelens op een rijstzak kun je dan prima platen maken (met wat geduld). Als je een vogel ziet probeer dan de laatste 10-20 meter de auto uit te rollen zodat je de vogel zo rustig mogelijk benaderd. Dan maak je wat meer kans dat ie blijft zitten. Vooral grutto's zijn makkelijk te benaderen.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 20 mei 2012 om 13:14

  @Leo, ik werk met de Nikon 200-400 met 1.7 converter ertussen toch echt uit de hand. Zo zijn bv de foto's van de arenden gemaakt. Ragscherp. Korte sluitertijd (die heb je toch nodig) en goede VR.

  Ook bij Camera Natura zie ik prachtige foto's van bijvoorbeeld Hans Nooitgedacht voorbij komen, vanuit een rubberboot uit de hand geschoten. Geheim: de korte sluitertijd.

  @Erik, dank voor je aanvulling. Inderdaad is dit DE manier m bv op Texel weidevogels te fotograferen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord