Johannes Klapwijk

Hertenbronst fotograferen in Engeland

maandag 25 oktober 2010, 21:00 door | 7,277x gelezen | 15 reacties

De afgelopen paar dagen heb ik een prachtige tijd gehad in Engeland. Doel van een vierdaagse fototrip naar Engeland was het fotograferen van de hertenbronst daar. Ondanks dat we in Nederland ook herten hebben waren er voor mij toch een aantal goede redenen om een trip te boeken.

In Engeland vind de bronst namelijk plaats van midden tot eind oktober. Een aantal weken later dan op de Veluwe en een periode waarin de nachten goed koud kunnen worden en de herfstkleuren een extra mooi decor vormen. Maar de belangrijkste reden is eigenlijk de locatie: in Engeland zijn er parken waar je een goede kans hebt op herten en waar je ook voor zonsopkomst toegang hebt.

Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot de Hoge Veluwe, die pas om negen uur 's ochtends open gaat. En dat houd dus in dat je in Engeland herten kunt fotograferen in het eerste licht, dat je kans hebt op zon door de mist, zichtbare ademwolken bij burlende herten en nog meer voordelen. Zo heb je veel meer hoogteverschil dan in Nederland waardoor je een mooie heuvelrug als achtergrond kunt kiezen. Of bij perfecte omstandigheden zelfs een silhouet tegen een mooie lucht kan fotograferen.

De locatie waar ik op zoek ging naar herten is enkele vierkante kilometers groot en voornamelijk begroeid met varens, hier en daar groepen bomen en er zijn wat rotsachtige hoogteverschillen. Alle belangrijke ingrediënten dus voor het maken van goede foto's.

Zoals altijd in wildlife fotografie is succes nooit gegarandeerd, maar met wat geluk en de juiste keuzes heb ik er meerdere prachtplaten heb kunnen maken. De beste paar foto's zijn de volgende:

Deze foto is letterlijk één minuut nadat de zon boven de bomen uitkwam genomen. Ik was al ruim voor zonsopkomst het park in gegaan om een onderwerp te zoeken. Dit hert liep al een tijd mooi te burlen en het was zenuwachtig wachten tot eindelijk het eerste licht de adem extra zichtbaar maakte. De eerste rijp op het veld maakte het af.

Burlend edelhert in tegenlicht

Het tegenlicht kwam ook van pas toen ik dit hert al grazend tussen de varens vond. De bruin-gele herfst kleuren komen extra helder over. Het hert staat tot aan de schoft in de hoge varens, wat weer eens een ander beeld oplevert dan de meeste beelden waarin een hert vrij staat.

Burlend edelhert in tegenlicht

Toen ik een hert een heuvelrug op zag lopen en achter me een mooie lucht had had ik reden genoeg om in een flink tempo om de heuvel te snelwandelen. Een slimme locatie in het pad kiezen was een volgende stap. Toen het hert bovenop de heuvelrug ook nog even op een varen blad knabbelde was ik helemaal tevreden. Ik heb wel de kleuren iets opgewarmd, omdat de lucht me iets te neutraal van kleur was.

Burlend edelhert in tegenlicht

Ook bij de volgende foto ben ik omgelopen en in het pad van het hert gaan staan. Hij kwam rustig dichterbij en toen hij precies op de ideale afstand voor een staande foto was had ik ook nog eens het geluk dat hij met het eerste tegenlicht eens flink burlde. Een erg gaaf moment zo vlak voor je neus.

Burlend edelhert in tegenlicht

Mocht dit je nu aanspreken: volgend jaar wil ik nog een keertje gaan, maar dan met vier reisgenoten en in de vorm van een workshop.

Cursus Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met macro fotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

15 reacties

 1. Ramon
  Ramon schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:36

  Schitterende foto's! Echt een klasse beter dan de Veluwe foto's.

 2. Tiem Meijering
  Tiem Meijering schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:40

  Complimenten, erg goed

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:46

  Johannes, je bent een man van de voorbereidingen. Je hoeft de locatie niet bekend te maken, maar hoe heb je gezocht? Relaties daar?
  De foto's zijn stukken mooier dan je eerder deze herfst in Nederland maakte.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:55

  Johannes: in 1 woord: Waanzinnig!! Zeker foto 1 is echt een topper!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.829 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.829 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.