Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Hertenbronst fotograferen in Engeland

woensdag 10 oktober 2018, 11:46 door | 10.208x gelezen | 15 reacties

De afgelopen paar dagen heb ik een prachtige tijd gehad in Engeland. Doel van een vierdaagse fototrip naar Engeland was het fotograferen van de hertenbronst daar. Ondanks dat we in Nederland ook herten hebben waren er voor mij toch een aantal goede redenen om een trip te boeken.

In Engeland vind de bronst namelijk plaats van midden tot eind oktober. Een aantal weken later dan op de Veluwe en een periode waarin de nachten goed koud kunnen worden en de herfstkleuren een extra mooi decor vormen. Maar de belangrijkste reden is eigenlijk de locatie: in Engeland zijn er parken waar je een goede kans hebt op herten en waar je ook voor zonsopkomst toegang hebt.

Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot de Hoge Veluwe, die pas om negen uur 's ochtends open gaat. En dat houd dus in dat je in Engeland herten kunt fotograferen in het eerste licht, dat je kans hebt op zon door de mist, zichtbare ademwolken bij burlende herten en nog meer voordelen. Zo heb je veel meer hoogteverschil dan in Nederland waardoor je een mooie heuvelrug als achtergrond kunt kiezen. Of bij perfecte omstandigheden zelfs een silhouet tegen een mooie lucht kan fotograferen.

De locatie waar ik op zoek ging naar herten is enkele vierkante kilometers groot en voornamelijk begroeid met varens, hier en daar groepen bomen en er zijn wat rotsachtige hoogteverschillen. Alle belangrijke ingrediënten dus voor het maken van goede foto's.

Zoals altijd in wildlife fotografie is succes nooit gegarandeerd, maar met wat geluk en de juiste keuzes heb ik er meerdere prachtplaten kunnen maken. De beste paar foto's zijn de volgende:

Deze foto is letterlijk één minuut nadat de zon boven de bomen uitkwam genomen. Ik was al ruim voor zonsopkomst het park in gegaan om een onderwerp te zoeken. Dit hert liep al een tijd mooi te burlen en het was zenuwachtig wachten tot eindelijk het eerste licht de adem extra zichtbaar maakte. De eerste rijp op het veld maakte het af.

Burlend edelhert in tegenlicht

Het tegenlicht kwam ook van pas toen ik dit hert al grazend tussen de varens vond. De bruin-gele herfst kleuren komen extra helder over. Het hert staat tot aan de schoft in de hoge varens, wat weer eens een ander beeld oplevert dan de meeste beelden waarin een hert vrij staat.

Burlend edelhert in tegenlicht

Toen ik een hert een heuvelrug op zag lopen en achter me een mooie lucht had had ik reden genoeg om in een flink tempo om de heuvel te snelwandelen. Een slimme locatie in het pad kiezen was een volgende stap. Toen het hert bovenop de heuvelrug ook nog even op een varen blad knabbelde was ik helemaal tevreden. Ik heb wel de kleuren iets opgewarmd, omdat de lucht me iets te neutraal van kleur was.

Burlend edelhert in tegenlicht

Ook bij de volgende foto ben ik omgelopen en in het pad van het hert gaan staan. Hij kwam rustig dichterbij en toen hij precies op de ideale afstand voor een staande foto was had ik ook nog eens het geluk dat hij met het eerste tegenlicht eens flink burlde. Een erg gaaf moment zo vlak voor je neus.

Burlend edelhert in tegenlicht

Mocht dit je nu aanspreken: volgend jaar wil ik nog een keertje gaan, maar dan met vier reisgenoten en in de vorm van een workshop.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 25 oktober 2010, 21:00.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

15 reacties

 1. Ramon
  Ramon schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:36  | reageer

  Schitterende foto's! Echt een klasse beter dan de Veluwe foto's.

 2. Tiem Meijering
  Tiem Meijering schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:40  | reageer

  Complimenten, erg goed

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:46  | reageer

  Johannes, je bent een man van de voorbereidingen. Je hoeft de locatie niet bekend te maken, maar hoe heb je gezocht? Relaties daar?
  De foto's zijn stukken mooier dan je eerder deze herfst in Nederland maakte.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 25 oktober 2010 om 21:55  | reageer

  Johannes: in 1 woord: Waanzinnig!! Zeker foto 1 is echt een topper!

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 25 oktober 2010 om 22:08  | reageer

  @Edc: in dit geval ben ik de plek op het spoor gekomen dankzij een Engelse natuurfotograaf die een foto genomen op die locatie had gepubliceerd. De foto sprak me zo aan dat ik gewoon ben gaan googelen. Via google heb ik toen de nodige informatie gevonden en vervolgens ben ik eigenlijk op de bonnefooi gegaan, ik heb 4 dagen gepland zodat als ik de herten niet kon vinden ik wat meer tijd had en om zo meer kans op mooi weer af te dwingen.

  Voor de anderen hartelijk dank voor jullie positieve woorden vrolijk

 6. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 25 oktober 2010 om 22:13  | reageer

  Man, wat een prachtige foto's! De laatste is mijn favoriet.

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 25 oktober 2010 om 23:38  | reageer

  Geweldige plaatjes!

 8. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 00:11  | reageer

  Zalige foto's! En wie weet ga ik ooit mee, maar volgend jaar zou wat snel zijn.

 9. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 01:15  | reageer

  tjeemig wat een prachtige foto's Johannes!

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 04:05  | reageer

  Het zijn duidelijk andere foto's dan de Veluwe-series. Wat je hier laat zien zijn zonder meer unieke foto's gemaakt met een kennersoog! Ondanks de aangename herfstsfeer vind ik de zweem in de foto's te dominant. Het lijkt me de moeite waard om te kijken wat er gebeurt als je dat wat afzwakt. Bij foto 3 had ik wat meer van de poten van het hert willen zien. Heb je meer beelden geschoten van dat moment?

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 09:07  | reageer

  Hey Ton,

  Bedankt voor je feedback: bij foto 3 heb ik mijn statief al op zijn hoogste punt gezet. Hij stond gewoon tussen de varens en niet helemaal bovenop de heuvel, dus ik was al blij dat ik een stukje poot zie. Helaas kun je een hert niet vragen even 4 stapjes terug te doen knipoog

  Met zweem bedoel je de warme tinten? Ik heb hier wel wat mee gespeeld, maar vind ze zo het meest sfeervol en ook vrij dicht bij de kleuren zoals ik ze me herinner komen.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 17:59  | reageer

  Ik begrijp dat je zo'n moment alleen kunt fotograferen zoals het zich voordoet. Het is en blijft een prachtige foto. Jij als maker bent content met de kleuren in de foto's en daar draait het om.

 13. nldazuu
  nldazuu schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 20:32  | reageer

  very impressive...je artikel ademloos uitgelezen en de foto's staan nu nog op mijn netvlies....een stem in me zegt aanmelden voor die workshop...alléén tja die lens is er voorlopig nog niet knipoog Donders Mooi.......

 14. Jaap B.
  Jaap B. schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 00:23  | reageer

  Waanzinnige foto's.

 15. Vaans
  Profiel Vaans schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 01:37  | reageer

  Deze prachtige beelden bewijzen weer dat de kwaliteit van het licht misschien wel het belangrijkste element in een foto is. Ik vind het een mooie serie en ben een beetje jaloers op mensen die wél vroeg op kunnen staan.
  Ik wist overigens niet dat edelherten ook zware Van Nelle rookten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord