Johannes Klapwijk

Hertenbronst op de hoge Veluwe

maandag 12 oktober 2009, 20:22 door | 12,736x gelezen | 12 reacties

September is voor mij de maand waarop mijn drive om vlinders en libellen te fotograferen weer flink afzakt. Gelukkig komt er iets prachtigs voor in de plaats want september is DE maand om eens tijd te steken in edelherten. In september is het namelijk bronsttijd voor de edelherten, wat inhoud dat de mannetjes stoppen met eten en een paar weken lang niks anders doen dan een territorium verdedigen, hindes bij elkaar houden en proberen zo veel mogelijk hindes te dekken.

Dat gaat gepaard met 'burlen': luid roepen om andere herten weg te jagen en hindes ervan te overtuigen dat hij het sterkste dier uit de omgeving is.

De hotspot voor hertenbronst is in Nederland nationaal park de Hoge Veluwe. In het park worden de herten tijdens de paartijd gevoerd, waardoor alle bronst zich concentreert op een plek, die toegankelijk is voor bezoekers. De herten lopen werkelijk waar op een meter of 50 langs de vrije wildbaan, de weg die dwars door het park loopt.

Eerlijk gezegd had ik dan ook een flinke tegenzin om op de wildbaan te fotograferen: onder natuurfotografen is het een bekend fenomeen en dus komen er in september niet alleen herten op het voer af, maar op topdagen ook honderden fotografen. En bij honderd fotografen die gevoerde herten staan te fotograferen was ik erg bang voor een dierentuin gevoel.

Vandaar dat ik meerdere ochtenden mijn best heb gedaan om op andere plekken op de Veluwe op zoek te gaan naar herten. In vijf ochtenden heb ik de nodige dieren gezien, maar helaas valt het erg tegen om deze schuwe dieren op de foto te krijgen. Omdat ik na meerdere trips niet meer had dan een paar foto's van hindes die erg ver weg stonden kon ik het toch niet laten eens een kijkje te nemen op de vrije wildbaan.

Ik moet zeggen, ik heb totaal geen spijt! Ik zie het eerlijk gezegd wel als een dierentuin, maar dat doet weinig af aan het spektakel van de bronst. Om herten te zien burlen en te zien vechten is een gave ervaring, ook al sta je tussen nog een paar honderd anderen. En de plaatjes liegen er toch ook niet om, ook al hebben tientallen anderen dezelfde platen.

Burlend hert op de hoge Veluwe

Dit mannetje stond met wat geluk recht in mijn richting te roepen. En je probeert er toch nog wat eigens van te maken, dus ik heb bewust mijn converter van mijn telelens afgelaten om nog wat landschap mee te nemen. Hier vind ik dat de plaat, inclusief het landschap mooi weergeeft dat dit hert zijn domein claimt met zijn luide geburl.

Hindes in de bronsttijd

En dat iedereen zich voornamelijk focust op de mannetjes is wel logisch, maar ook de hindes kunnen natuurlijk een prima onderwerp vormen.

Volgend jaar ga ik zeker opnieuw proberen om op andere plekjes originelere beelden van herten in hun omgeving te maken, maar voorlopig ben ik prima tevreden met een mooie herinnering en een paar foto's van de vrije wildbaan.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

12 reacties

 1. aradilon
  aradilon schreef op maandag 12 oktober 2009 om 21:16

  Mooie foto's! Welke lens heb je hiervoor gebruikt en hoe dicht stond je ?

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 12 oktober 2009 om 21:19

  Je bent me net voor..
  Ik vroeg me dat ook al af!

  Mooie foto's en een leuk artikel.

  Misschien ook maar eens de bossen in duiken vrolijk

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 12 oktober 2009 om 22:43

  Fraaie foto's, vooral #1!

  Qua gebruikte lens gok ik op de 500mm....

 4. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 12 oktober 2009 om 22:51

  Mooi stukje Johannes,

  Als je trouwens geen last wilt hebben van dat dierentuin gevoel, moet je eens bij mij in de achtertuin komen kijken. De Oostvaardersplassen zitten werkelijk vol met Edelherten en hier wordt niets gedaan met voer, wordt geen rekening gehouden met fotografen en moet je echt zelf op zoek naar de dieren.

  Niet dat het hier moeilijk is hier Edelherten te vinden en van dichtbij te fotograferen, maar je moet er een stukje voor lopen en je auto achterlaten op een parkeerterrein waardoor er ineens een stuk minder fotografen zin hebben om op edelhertenjacht te gaan.

  Ik kan je aanraden om de kant van Lelystad te nemen. Voer in je navigatie de kitsweg 1 in Lelystad in en je komt op het parkeerterrein terecht. Vandaar uit een halfuurtje lopen en je staat midden tussen het geburl.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.