Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Het macro seizoen barst al weer los!

zondag 22 februari 2015, 13:45 door | 9.334x gelezen | 2 reacties

Tjonge jonge, wat kan het snel gaan. Het is even wat zachter weer, de zon komt een paar dagen om de hoek kijken en je voelt het voorjaar al bijna in de lucht hangen! Het was de afgelopen dagen genieten en het mooiste is dat de macrolens al weer lekker uitgelaten kan worden.

Half februari is namelijk de tijd dat het sneeuwklokje al bloeit. Soms bloeien ze letterlijk in de sneeuw, nu in een heerlijk zacht winterzonnetje. En ook de eerste krokusjes heb ik al weer gespot.

Tijd dus om naar buiten te gaan en te genieten van de mooie mogelijkheden. Om je wat inspiratie te geven voor het fotograferen van sneeuwklokjes een paar beelden die ik de afgelopen dagen heb kunnen maken.

Allereerst een zoektocht naar zachte structuren, kleuren en onscherpte die goed passen bij dit kwetsbare, tere bloempje die ergens toch zo stoer guur winterweer weet te weerstaan. Het sneeuwklokje komt van nature voor in zuid Europa, maar is dus dankzij de mens naar het noorden verhuist.

Sneeuwklokje


Zwart-wit kan ook de teerheid en zachtheid van het sneeuwklokje mooi benadrukken. Als kleur wegvalt blijft alleen licht-schaduw spel en de patronen nog over waardoor het licht op het klokje direct de aandacht opeist. In dit geval heb ik een double-exposure gebruikt om een extra patroon van onscherpte over de foto te leggen.

Sneeuwklokje


Maar soms is het uiteraard zonde om alle kleur te verwijderen: hetzelfde klokje als hierboven, totaal anders vastgelegd: de kleuren zijn donkere klimop, half verteerde herfstbladeren en groene uitlopers van andere sneeuwklokjes: een prachtig kleurenpallet!

Sneeuwklokje


Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

2 reacties

 1. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 23 februari 2015 om 17:33  | reageer

  Het is maar hoe je het noemt, maar dit soort foto's zie ik niet als macrofotografie maar als natuurfotografie. Het onderwerp staat niet groter op de foto dan in het echt. Het zijn wel mooie foto's natuurlijk.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 24 februari 2015 om 09:41  | reageer

  Je hebt helemaal gelijk Erik. Ik ben wat gemakkelijk geworden in de term aangezien ik dezelfde onderwerpen zowel bij een 1-op-1 vergroting als van verderaf fotografeer. Maar strikt technisch gezien is dit inderdaad geen macrofotografie.

  De cursus behandeld overigens zowel echte macro fotografie en nog sterkere vergrotingen als 1-op-1 als ook (vooral) de wat ruimere aanpak die officieel niet tot macro fotografie behoort.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord