Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Het veenbesblauwtje; een zeldzame vlinder

vrijdag 26 juni 2009, 16:38 door | 8.303x gelezen | 10 reacties

De afgelopen weken heb ik erg veel tijd besteed aan het zoeken naar en fotograferen van zeldzame vlinders. Het stond al in mijn fotografie kalender, de tweede helft van juli: veenbesblauwtje, veenbesparelmoervlinder en veenhooibeestje. Alledrie zeer zeldzame vlindersoorten in Nederland en daarmee toch wel een extra interessante uitdaging ten opzichte van algemene soorten die veel vaker worden gefotografeerd.

Fijne bijkomstigheid was dat ik op een project in Groningen werk, dus dat ik elke dag dwars naar het Noorden rijd. Deze soorten komen namelijk bijna alleen maar op een paar plekken in Drente voor. Dus heb ik meerdere keren de wekker erg vroeg gezet om voor werktijd langs de route te fotograferen. Ook na werktijd heb ik een paar avonden besteed.

Vorig jaar heb ik mij in dezelfde periode al min of meer 'ingewerkt' in deze soorten. Ik heb een dag vrij genomen om eens een dag rond te banjeren in de gebieden waar de soorten voorkomen om wat beter te ontdekken waar ik de beste kansen had de vlinders te vinden. Ik heb veel gelezen over de soort. Zo weet ik nu dat ze hun eitjes alleen afzetten op veenbes, een vrij zeldzaam plantje. En dat ze vooral voorkomen in met bomen omringde vennetjes.

Hierdoor had ik het preciese plekje voor het veenbesblauwtje gevonden. Dit prachtige vlindertje komt bijna alleen in het Dwingelderveld voor, maar dat is een enorm gebied. Dankzij mijn voorbereidingen van vorig jaar was het dit jaar op mijn eerste zoektocht direct raak. 's ochtends vroeg heb ik 4 exemplaren kunnen vinden op hun slaapplek. En als het vlindertje dan nog onder de dauw zit kun je natuurlijk prachtig foto's maken.

Het beste resultaat vind ik een tegenlicht opname waarbij de zon door de dauwdruppels schijnt en de harige rand van de vleugels mooi oplicht, zonder dat het vlindertje zelf te donker word.

Veenbesblauwtje op dopheide
Veenbesblauwtje op dopheide

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

10 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 juni 2009 om 17:27  | reageer

  Het is werkelijk een schitterende foto! De passie straalt ervan af en dat kan ook niet anders wanneer je zo gedreven bent. Zelf woon ik in China waar ik vooral 's-zomers graag bloemen, planten en vlinders fotografeer. Mijn favoriete gereedschap daarvoor is de Canon EF 100 F/2.8 Macro. Overigens ben ik benieuwd welke lens jij hebt gebruikt voor dit meesterlijke shot!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 26 juni 2009 om 20:05  | reageer

  Hey Ton, bedankt voor het compliment.
  Ik gebruik een sigma 150mm 2.8 macrolens. Heerlijk scherp en met die milimeters heb je een fijne werkafstand die al snel een rustige achtergrond oplevert. Ik heb hem nu ruim twee jaar en ben er super tevreden over.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 26 juni 2009 om 22:30  | reageer

  Prachtig werk en dan bedoel ik zowel de voorbereiding als het resultaat. Prachtige foto om nog eens even naar te kijken.

 4. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op zaterdag 27 juni 2009 om 12:19  | reageer

  Zo'n voorbereiding maakt de foto nog mooier, erg fraai!

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 27 juni 2009 om 19:45  | reageer

  De truc is om je verschillende interesses te combineren. Dat is met deze bijdrage weer mooi gelukt!

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 28 juni 2009 om 01:26  | reageer

  Over de Sigma 150 F/2.8 macro heb ik goede dingen gelezen, alleen wordt er regematig opgemerkt dat z'n Canon tegenvoeter EF 100 F/2.8 macro een sneller AF heeft. Zelf zet ik de Canon EF 100 F/2.8 macro voor allerlei doeleinden in met fantastische resultaten. Heb jij overigens ervaring met de Canon EF 180 F/3.5L macro lens? Die schijnt een prachtig bokeh te hebben, vergelijkbaar met het Canon bokeh-kanon EF 135 F/2L.

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 28 juni 2009 om 08:19  | reageer

  Die canon 100mm heeft idd een heerlijk snelle AF.. alleen ik werk zo veel mogelijk vanaf statief met handmatig scherpstellen. Daarom vind ik de AF minder belangrijk dan de milimeters.

  De canon 180 heb ik ooit een keertje mogen lenen voor een paar minuten op een fotografie vakantie, maar dat ding is zo duur dat ik dat geld er echt niet voor over heb. Voor dat geld zul je vast een prachtige bokeh krijgen vrolijk

  @De anderen: bedankt voor de reacties!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 29 juni 2009 om 02:48  | reageer

  Voor macrofotografie is handmatige scherpstelling ook mijn keus. Zoals gezegd gebruik ik de EF 100 F/2.8 macro daarnaast voor allerlij doeleinden en dan is het snelle AF een meerwaarde. De EF 180 F/3.5 macro heeft inderdaad een boterzacht bokeh maar daar betaal je dan ook voor. De Canon EF 135 F/2L i.c.m. Canon extension tube EF 25-II komt aardig in de buurt is mijn ervaring!

 9. Multax
  Multax schreef op dinsdag 30 juni 2009 om 20:05  | reageer

  Hey Johannes,

  Prachtige foto; zeker ook gezien het tegenlicht en de voorbereiding.
  Prima resultaat!

  Groet,
  Lex.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 30 juni 2009 om 20:49  | reageer

  Dank je vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord