Harry Kiewiet

IJsvogels - de paring

dinsdag 9 april 2019, 16:32 door | 3.189x gelezen | 0 reacties

Na de balts en een aantal keren het vrouwtje verleid te hebben met een visje volgt de paring. Op één dag heb ik wel vijf keer een paring waargenomen en van één legsel wel zeventien paringen. Dan praat ik over mijn eigen waarneming; daarbuiten zijn nog meerdere paringen geweest.

Harry kiewit ijsvogel paring 1


Het vrouwtje toont haar paringsdrift door zich horizontaal te strekken en begint met haar vleugels licht te trillen. De paring duurt hooguit tien seconden en daarna vliegt het mannetje op een zit tak in de nabijheid.

Harry kiewit ijsvogel paring 2


Om de dag legt het vrouwtje een ei en na een dag op zes gaan ze broeden ze wisselen elkaar daarbij af. Het vrouwtje neemt het grootste deel van het broeden voor haar rekening. Bij het aflossen neemt het mannetje vaak een visje voor het vrouwtje mee om de onderlinge band te versterken.

Harry kiewit ijsvogel paring 3


Het uitbroeden van de eieren duurt ongeveer 21 dagen. De ijsvogel broedt meestal twee of drie keer per jaar. Het legsel bestaat uit vier tot acht eieren.

Ik gebruik bij het vastleggen van de paring een snelle sluitertijd afhankelijk van het licht. Dat kan variëren van 1/5000 f/4 ISO 1600 maar ook wel met 1/1000 f/4 ISO 1600.

Harry kiewit ijsvogel paring 4


De foto's worden gemaakt met de camera op statief en ik gebruik ook vaak een afstandsbediening. De afstand tot de vogels bedraagt ongeveer 7 a 8 meter en ik werk met 600mm objectief.

Harry kiewit ijsvogel paring 5


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Harry Kiewiet

Over de auteur

Harry is een selfmade vogelfotograaf. Hij is coördinator van de ijsvogelwerkgroep en vrijwilliger in de weidevogelwerkgroep van natuur- en milieuvereniging 'Het Stroomdal' in Drenthe. Hij wil graag in zijn artikelen met tips & tricks laten zien hoe zijn foto's tot stand zijn gekomen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord