Harry Kiewiet

IJsvogels in vlucht met vis

dinsdag 17 september 2019, 15:51 door | 4.742x gelezen | 3 reacties

In dit artikel enkele foto's van de ijsvogel in vlucht met vis. De foto's zijn gemaakt in juni dit jaar. Ik heb gebruik gemaakt van een 600mm objectief om de ijsvogels zo vast te leggen.

Voor al deze foto's heb ik gewerkt met een sluitertijd tussen 1/3200 tot 1/4000s, maximaal ISO 1600 (niet teveel ruis) en diafragma f/4 voor een mooie bokeh en rustige achtergrond.

IJsvogel


De camera staat op een statief en er is scherpgesteld op het punt waar de ijsvogel gaat landen. Je moet zeer geconcentreerd zijn je kijkt naar het moment dat de ijsvogel aan komt vliegen. Vervolgens druk ik dan af.

IJsvogel


Dat doe ik met een afstandsbediening, anders is het niet mogelijk om dergelijke foto's te maken. De afstand vanwaar ik fotografeer is ongeveer zes meter. De uitdaging voor mij is het moment te pakken dat de vogel bijna de tak raakt met zijn pootjes en ook nog eens een vis in zijn snavel heeft.

IJsvogel


Veel vluchtmomenten gaan mis omdat de vogel al op de tak zit of te ver verwijderd is, waardoor de foto niet scherp is. Zonder engelengeduld lukt het niet om dergelijke foto's te maken. Kom je thuis met de foto's die je gemaakt hebt, dan nog is het maar afwachten of dat ene moment er tussen zit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Harry Kiewiet

Over de auteur

Harry is een selfmade vogelfotograaf. Hij is co÷rdinator van de ijsvogelwerkgroep en vrijwilliger in de weidevogelwerkgroep van natuur- en milieuvereniging 'Het Stroomdal' in Drenthe. Hij wil graag in zijn artikelen met tips & tricks laten zien hoe zijn foto's tot stand zijn gekomen.

3 reacties

 1. Roelie
  Profiel Roelie schreef op dinsdag 24 september 2019 om 15:47

  Prachtig en heel leerzaam. Ik heb een vraag:waarom zet je je toestel niet op contenue opname?

 2. harry1957
  Profiel harry1957 schreef op dinsdag 24 september 2019 om 17:23

  De camera staat op continue 7 opnames per sec.

 3. Roelie
  Profiel Roelie schreef op dinsdag 24 september 2019 om 17:30

  Dank voor je reactie Harry.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord