Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Ik vind het geweldig, zo'n witte wereld!

maandag 21 januari 2019, 10:11 door | 9.251x gelezen | 6 reacties

Je kunt met dit weer natuurlijk lekker binnen gaan zitten. Vlakbij de verwarming, kopje warme chocolademelk.. En dat is ook heerlijk, maar nog liever loop ik buiten. In de sneeuw die mijn oren in waait, met de kou en de nattigheid zodra je met je knie in de sneeuw zakt voor een foto met laag standpunt. Het is een beetje afzien, maar vaak juist als de sneeuw daadwerkelijk met bakken uit de hemel valt word het interessant. En die druppel aan mijn neus geeft mij het gevoel dat ik lekker buiten ben en daar geniet ik van!

Het allerliefste fotografeer ik misschien nog wel vogels in de sneeuw. De witte wereld geeft een rustige, egale omgeving waardoor een vogel direct de aandacht trekt. Je kunt dit versterken door extra ruimte om de vogel zichtbaar te houden. Dit schetst het gevoel van een eenzame, verkleumde vogel in de barre kou. En ook dat is sfeer in een foto, al is het niet de warme sfeer van zon en tegenlicht.

Meeuw in een witte wereld

Als de sneeuw dan echt eindelijk met grote vlokken naar beneden komt dan worden de vlokken zelf ook goed zichtbaar. Maar vooral tegen een donkerder achtergrond ga je het zien. Veel meeuwen bij elkaar krijgen is in deze tijden ook makkelijker omdat ze honger krijgen en afhankelijk zijn van het voedsel dat de mensen ze aanbieden.

Je hoeft dus niet eens ver van huis, deze foto's zijn gemaakt bij een parkvijver een paar minuten lopen bij mijn huis vandaan. Echt scherpe elementen zijn er eigenlijk niet in deze foto, maar de wirwar van de witgrijze meeuwen, de actie en de combinatie van vallende sneeuw maakt dit mijns inziens ruim goed.

Meeuwen

Maar ja, als een plek mijn favoriete plek is met sneeuw dan is het denk ik toch het Kootwijkerzand. Het grootste stuifzand gebied van Nederland, met prachtige vliegdennen. Vandaag had ik het geluk dat toen ik er was er een flinke sneeuwbui op kwam zetten. Hierdoor vervaagt de achtergrond, net als bij mist en op een grote afdruk zou je in het onderstaande beeld de sneeuw zien vliegen in vertikale strepen.

Kootwijkerzand

Voor diegenen die ook graag foto's willen maken in de sneeuw, nog twee kleine tips van mij.

Wellicht is het al bekend, maar een camera heeft de neiging een groot wit vlak lichtgrijs te maken. Dus in alle bovenstaande foto's heb ik een stop, of soms zelfs meer overbelicht. En zelfs dan moet je nog in de nabewerking het wit echt wit trekken.

Ook heeft de camera veel last om de kleuren goed te krijgen (het word word afhankelijk van je witbalans instelling vaak blauw), dus schiet in RAW zodat je achteraf een goede neutrale witbalans kan kiezen.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2019.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 4 december 2010, 22:51.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

6 reacties

 1. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op zaterdag 4 december 2010 om 23:05  | reageer

  Mooi gedaan Johannes. Foto 3 spreekt mij aan, in het bijzonder de "trapsgewijze" vervaging van de achtergrond

 2. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op zondag 5 december 2010 om 00:16  | reageer

  sluit me er volledig bij aan....vind vooral foto 1 erg knap zo in dat wit....ook foto 3 doet het goed.....net zelfs nog even naar buiten gegaan, de avondlucht is zo apart nu en tja een long exposure met een voorbij schuivende sneeuwschuiver is altijd leuk om vast te leggen.........alleen tja je camera hoe ver laat je deze ondersneeuwen.......

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 5 december 2010 om 01:37  | reageer

  In Beijing nog steeds zonnig herfstweer maar zo'n witte wereld heeft toch ook z'n charmes! Mooie beelden zoals we dat van jou gewend zijn! Persoonlijk zou ik aanraden onder zulke omstandigheden een grijskaart te gebruiken en de witbalans handmatig in te stellen.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 5 december 2010 om 20:46  | reageer

  Johannes, ik moet nodig weer eens naar het zand van Kootwijk. Mijn laatste sneeuwwandeling daar is al weer een paar jaar geleden.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 6 december 2010 om 07:29  | reageer

  Iedereen bedankt voor de reacties.

  @Nldazuu: idd altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met je camera. Ik ben recent overgestapt van de weather sealed 1D MKII naar de 5D... dus moet nu opeens ook voorzichtiger doen.

  @Ton: ik kan me voorstellen dat zo'n grijskaartje wel helpt, maar of het per definitie helemaal zo uitkomt als je wilt?

  @EdC: zeker doen, is heerlijk!

 6. Multax
  Profiel Multax schreef op woensdag 8 december 2010 om 09:17  | reageer

  Dag Johannes, goed verhaal; leuk om te lezen. Ik kan wel wat tips gebruiken voor mijn sneeuwfoto's, dus dank voor deze bijdrage.
  Foto 1 vind ik trouwens de mooiste van het driespan: de sfeer die je beschrijft zie ik terug op de foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord